Μέρκελ καλεί Ερντογάν να τερματίσει άμεσα την εισβολή στη Συρία

Τον άμεσο τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρισης στη βόρεια Συρία ζήτησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν.

«Η καγκελάριος υποστήριξε τον άμεσο τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης», δήλωσε σε ανακοίνωση του, εκπρόσωπος της καγκελαρίας. Η τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα του προέδρου Ερντογάν.

Το ίδιο μήνυμα έστειλε εμμέσως πλην σαφώς ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος επίσης συνομίλησε με τον Τούρκο πρόεδρο χθες το βράδυ.

«Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να υποστηρίξει τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας. Κάλεσε τον πρόεδρο να τερματίσει την επιχείρηση και να ξεκινήσει διάλογο. Είπε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι διεθνείς εταίροι είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν διαπραγματεύσεις για την εφαμρογή κατάπαυσης του πυρός», δήλωσε εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον.

Η Γερμανία – όπως και η Γαλλία και άλλες χώρες – ανακοίνωσε χθες ότι σταματά τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στην τουρκική επιχείρηση.