Μετά το ευρωκοινοβούλιο, υποψήφιος και στις εθνικές εκλογές;

Την πρόθεση του να βοηθήσει το ΚΙΝΑΛ στη δύσκολη μάχη των εθνικών εκλογών, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης . «Θα το συζητήσουμε με την κυρία Γεννηματά για να βρούμε τον τρόπο να είμαι στην πρώτη γραμμή της μάχης και θα το συναποφασίσουμε» δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει θέμα παραίτησης του από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ζητήσει από την Φώφη Γεννηματά να τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, σε μη εκλόγιμη θέση, με στόχο να βοηθήσει το ΚΙΝΑΛ στην προεκλογική μάχη. Όπως αναφέρουν φίλοι και γνωστοί του ευρωβουλευτή, «ο Νίκος θα τιμήσει τους 120.000 ψηφοφόρους του Κινήματος που τον ψήφισαν στις ευρωεκλογές και δεν θα εγκαταλείψει την Ευρωβουλή. Θέλει μόνο να βοηθήσει το κόμμα».

Υπήρχε πάντως το αρχικό σενάριο που ήθελε τον ευρωβουλευτή να παραιτείται από το παρών ευρωκοινοβούλιο και τον Σεπτέμβριο να επανέρχεται στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να ορκιστεί για τη νέα θητεία. Σ’ αυτή την περίπτωση τη θέση του, μέχρι τη λήξη της θητείας αυτού του ευρωκοινοβουλίου, θα καταλάμβανε ο πρώτος επιλαχών των ευρωεκλογών του 2014, ο Παντελής Καψής. Ωστόσο είχε γραφεί πως ο ευρωβουλευτής …της ΕΛΙΑΣ εγκαταλείπει την Ευρωβουλή για τις εθνικές εκλογές και παραδίδει την έδρα του στον πρώτο επιλαχόντα των ευρωεκλογών του 2019, Νίκο Παπανδρέου.

Το τελευταίο ακούγεται πως δεν έχει αποκλεισθεί από το τραπέζι της συζήτησης με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, διότι η Γεννηματά φέρεται να είχε υποσχεθεί στον Νίκο Παπανδρέου έδρα στο ευρωκοινοβούλιο. Τώρα για να γίνει αυτό θα πρέπει να παραιτηθεί κάποιος εκ των ευρωβουλευτών και ο Νίκος Ανδρουλάκης φέρεται να το ξανασκέφτεται αν του προταθεί θέση σίγουρη κι εκλόγιμη. Ως σενάριο πολιτικής φαντασίας τα πάει καλά.

Η ιστορία όμως έχει επιπρόσθετο ενδιαφέρον, διότι υπάρχει και η άλλη ανάγνωση, που λέει ότι ο Ν. Ανδρουλάκης θέλει να είναι σε μάχιμη θέση την επόμενη ημέρα των εθνικών εκλογών, αν το ΚΙΝΑΛ δεν πετύχει τους εκλογικούς του στόχους. Η ενεργή συμμετοχή του στην προεκλογική κούρσα, ως υποψήφιος του κόμματος, του δίνει τη δυνατότητα παρέμβασης στο χώρο και διατήρησης των επαφών που διαθέτει σε όλη την Ελλάδα. Αν υπάρξουν εξελίξεις για την ηγεσία, θέλει να είναι προετοιμασμένος κι ετοιμοπόλεμος.

Όπως και να έχει, ο Ανδρουλάκης δείχνει ότι είναι καλός πολιτικός παίχτης, που δεν φοβάται να ρισκάρει και επενδύει στο μέλλον. Γι αυτό άλλωστε η Φώφη κι οι παπανδρεικοί τον… λατρεύουν τόσο.

Φ.Δ.