Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή για το σκάνδαλο Novartis [live]

Σε κλίμα μετωπικής σύγκρουσης συζητείται σήμερα στη Βουλή η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει το σκάνδαλο της Novartis, στο πλαίσιο μίας μαραθώνιας συνεδρίασης η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στα μεσάνυχτα.

Η συνεδρίαση για το σκάνδαλο της Novartis αρχίζει σήμερα στις 9:00 το πρωί στην Ολομέλεια με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των πολιτικών κομμάτων και θα συνεχιστεί με τις τοποθετήσεις βουλευτών από όλες τις πτέρυγες. Στη συνέχεια αναμένεται να λάβουν το λόγο οι 9 από τους 10 εμπλεκόμενους στη δικογραφία οι οποίοι έχουν δικαίωμα να τοποθετηθούν επί 20 ή 25 λεπτά. Πρόκειται για τους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο καθώς και τους πρώην υπουργούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ Άδωνι Γεωργιάδη, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Μάριο Σαλμά, Γιάννη Στουρνάρα, Γιώργο Κουτρουμάνη και Ανδρέα Λυκουρέντζο. Όπως έχει γίνει γνωστό ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος θα τοποθετηθεί με γραπτό υπόμνημα λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων με τον επικεφαλής του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Στη συνεδρίαση θα τοποθετηθούν και οι υπουργοί Υγείας και Δικαιοσύνης καθώς και οι αναπληρωτές υπουργοί των ίδιων χαρτοφυλακίων.

Τελευταίοι στον κατάλογο των ομιλητών θα είναι οι πρόεδροι των πολιτικών κομμάτων και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος αναμένεται να κλείσει τη συζήτηση. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Βουλής οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών θα ολοκληρωθούν γύρω στις 22:00 – 23:00 κάτι που σημαίνει ότι η μυστική ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί πιθανότατα μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Εν συντομία, η πρόταση συνίσταται στο να συγκροτηθεί Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να ερευνηθεί η αρμοδιότητα της Βουλής να ασκήσει ή να μην ασκήσει διώξεις για τα εγκλήματα της δωροληψίας και δωροδοκίας και για το έγκλημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα που ενδεχομένως διαπράχθηκαν. Ειδικά ως προς το ζήτημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, δέον να επισημανθεί ότι είναι ένα κρίσιμο ζήτημα που εκφεύγει των ρυθμίσεων του άρθρου 86 του Συντάγματος (δίωξη μελών της κυβέρνησης).

Περαιτέρω, η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας αναφέρει ότι το αδίκημα της απιστίας που ενδεχομένως διαπράχθηκε, έχει παραγραφεί.

Στην αιχμή της αντιπαράθεσης βρίσκονται οι καταθέσεις των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή οι μάρτυρες υπό καθεστώς προστασίας. Η έννοια των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος εισήχθη στην ελληνική νομοθεσία αρχικά το 2001 και στη συνέχεια ακολούθησαν διάφορες συμπληρώσεις και τροποποιήσεις, με τις πιο πρόσφατες τροποποιήσεις που έγιναν το 2014. Η Νέα Δημοκρατία έχει δηλώσει ότι επιθυμεί η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης να συμβάλει επί της ουσίας στη διαλεύκανση της υπόθεσης και οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες να εξεταστούν κατ’ αντιπαράσταση με τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία εμπλέκουν στο σκάνδαλο με τις καταθέσεις τους. Τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουν χαρακτηρίσει «κουκουλοφόρους» τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, που «στήθηκαν» για τη «σκευωρία».