Μιχάλης Κωτίδης: Οραματιζόμαστε μια Μακεδονία δραστήρια και ισχυρή, με εξωστρεφή χαρακτήρα

Υπάρχει πλέον μια βεβαιότητα ότι τα δυο μεγάλα κόμματα που κυβέρνησαν την χωρά είναι υπεύθυνα για την καταστροφική πορεία της. Η ραγδαία και πρωτοφανής αύξηση της ανεργίας οδήγησε στη φτωχοποίηση του μεγαλυτέρου μέρους του κοινωνικού συνόλου. Η αποστελέχωση και αποδυνάμωση βασικών πυλώνων του κράτους πρόνοιας, όπως η δημόσια υγεία, δείχνει τον απαξιώτικο χαρακτήρα του πολίτικου αυτού ήθους προς τις βασικές ανάγκες του πολίτη.

Υλοποιήθηκαν πολιτικές που προστάτευαν το υπερκέρδος συγκεκριμένων τραπεζικών συμφερόντων και εξυπηρετούσαν συγκεκριμένες κομματικές, με την στοχευόμενη και συστηματική συγκάλυψη συγκεκριμένων εκδοτικών οίκων και άλλων ΜΜΕ. Στo βωμό της κυβερνητικής εξουσία θυσίασαν την αξιοπρεπή διαβίωση και την εύρυθμη ισορροπία της καθημερινότητας του ήδη επιβαρυμένου οικονομικά Έλληνα πολίτη.

Καταγγέλλουμε την κομματική διαφθορά, την αναξιοκρατική στελέχωση του δημόσιου, τις πολιτικές που εξαθλίωσαν, με άρωμα offshore, βασικά αγαθά που προασπίζονται τα ιδεώδη μιας ευνομούμενης δημοκρατικής κοινωνίας.

Εξοστρακίζουμε πολιτικές που είναι άρρηκτα δεμένες με το παλαιοκομματικό ύφος, το όποιο αφού διέρρηξε τον κοινωνικό ιστό με την επιβολή της οικονομικής ανέχειας, έσπειρε τον φόβο της καταστροφής. Συστηματικά, πότισε με συνειδητή ανευθυνότητα ένα επικίνδυνο, ακραίο και βίαιο πολίτικο φερέφωνο που ανασύρει εμφυλιοπολεμικες αναμνήσεις και εξυπηρετεί τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα πραγματικά εγκληματικά αίτια που ευθύνονται για την δεινή θέση της χώρας.

Στεκόμαστε λοιπόν, με αίσθημα κοινωνικής συνείδησης απέναντι σε αυτό το εφιαλτικό περιβάλλον. Σχεδιάζουμε με προοπτική μια υγιή ανάπτυξη της οικονομίας  σε πλαίσια διαφάνειας και δίκαιης ανταποδοτικότητας με το μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Συγκροτούμε προτάσεις ανάταξης των επαγγελματιών της περιφέρειας με συγκεκριμένη κατεύθυνση σε πρωτογενής παραγωγικές μονάδες όπως η γεωργία, στηρίζοντας την εξωστρέφεια των προϊόντων μας στις εγχώριες και ξένες αγορές. Ενισχύουμε τον συνεταιριστικό χαρακτήρα που αποσκοπεί στην αύξηση του ποιοτικού ανταγωνισμού των αγαθών.

Πλαισιώνουμε μια δυναμική παρουσία και αναβάθμιση του τουριστικού κεφαλαίου στη περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Ενισχύουμε τόσο τον καλοκαιρινό όσο και τον χειμερινό τουρισμό. Προγραμματίζουμε για την παράλληλη ανάπτυξη του, σε συνδυασμό τόσο της φυσικής ομορφιάς, όσο και της πολιτισμική παράδοσης. Επιπλέον, προωθούμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού (αθλητικός τουρισμός, extreme sports, ski, πεζοπορίες λουτροπόλεις κα),

Στηρίζουμε τους νέους επαγγελματίες και σχεδιάζουμε επιχειρηματικά προγράμματα για την ανάδειξη νέων τεχνολογιών με περιβαλλοντικό και οικολογικό χαρακτήρα. Δημιουργούμε εκείνες τις βάσεις για την καλλιέργεια επιχειρήσεων με στροφή προς την πράσινη οικονομία.

Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της κοινωνίας και στεκόμαστε διπλά στα προβλήματα του πολίτη. Αξιοποιούμε σε αυτή μας την προσπάθεια κάθε έγκυρο και αξιόπιστο σύμμαχο. Αποζητούμε τη συμμέτοχη διακεκριμένων πανεπιστημιακών μονάδων της περιφέρειας που μπορούν να συμβάλουν στο σχεδιασμό και την εύρεση λύσεων χρόνιων παθογενειών. Καλλιεργούμε την συνεργασία του πανεπιστήμιου και άλλων εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων με τους παραγωγικούς φορείς της περιφέρειας.

Πυλώνας της πολίτικης μας είναι η ανταποδοτικότητα των έργων στην κοινωνία. Με αίσθημα αλληλεγγύης και φρόνημα προστασίας των πιο αδύναμων κοινωνικά στρωμάτων, σχεδιάζουμε να αναδιαμορφώσουμε το οικονομικό περιβάλλον και να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες που θα δώσουν νέα μορφή στο παραγωγικό μοντέλο με οικολογική συνείδηση και πολιτισμικό ύφος.

Οραματιζόμαστε μια Μακεδονία δραστήρια και ισχυρή, με εξωστρεφή χαρακτήρα. Μια Μακεδονία με κεντρικό ρολό στον εμπορικό και πολιτιστικό χώρο των Βαλκανίων. Μια Μακεδονία φωτεινή, δίκαια με αγωνιστικό χαρακτήρα και διαχρονική ομορφιά. Μια Μακεδονία μήτρα αγάπης, αισιοδοξίας και ελπίδας για όλους….Κοιτάμε Μπροστά!!!!

*ο Μιχάλης Κωτίδης είναι χειρουργός οδοντίατρος και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη του Χρήστου Γιαννούλη  «Κοιτάμε Μπροστά»