Μήλα από το Νησέλι Ημαθίας στη Ρωσία

Από το Νησέλι Ημαθίας, ένα μικρό χωριό περίπου 700 κατοίκων, φαίνεται πως «περνά» ο σχεδιασμός του Ρώσου μεγιστάνα Ντμίτρι Ανάνιεφ για την υλοποίηση ενός γιγαντιαίου επιχειρηματικού project, το οποίο έχει ώς στόχο την αντικατάσταση πολύ μεγάλου μέρους των εισαγωγών μήλων στη Ρωσία με φρούτα εγχώριας παραγωγής. Η αρχή του φιλόδοξου εγχειρήματος έγινε, ήδη, με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την εξαγορά του 51% της εταιρείας «Vitro Hellas», με έδρα το Νησέλι, από την «Demerus Ltd» (PS Capital Group) του επιχειρηματικού ομίλου «Ananyev», ώστε η βορειοελλαδική επιχείρηση να λειτουργήσει σαν «κλειδί» για την υλοποίηση του «mega project» του 48χρονου Ρώσου “Κροίσου” στη χώρα του.

Μάλιστα, ο Ντμίτρι Ανάνιεφ, τακτικός επισκέπτης της μοναστικής πολιτείας του Αγίου Όρους, που διατηρεί υψηλό θρησκευτικό αίσθημα και συνήθως επισκέπτεται την Ελλάδα «ινκόγκνιτο», πετώντας με ιδιωτικό αεροπλάνο, μετέβη και ο ίδιος «αθόρυβα» στην Ημαθία περισσότερες από μία φορές, προκειμένου να πάει στο Νησέλι και στις εγκαταστάσεις της Vitro Hellas.

Την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων επιβεβαίωσε επισήμως ο όμιλος Αγροτεχνολογίας Ευθυμιάδη, κάτοχος μέχρι πρότινος του 50% των μετοχών της Vitro Hellas (πλέον το 25% αυτών των μετοχών ανήκει στην εταιρεία του ρωσικού ομίλου και το 25% παραμένει στην Efthymiadis Agrotechnology Group).

Μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο επιχειρηματίας Νίκος Ευθυμιάδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της REDESTOS-Efthymiadis Agrotechnology Group, επισήμανε: «Από όσο γνωρίζουμε, ο όμιλος Ανάνιεφ διαθέτει στη Ρωσία 3.000.000 στρέμματα γης. Μία από τις επιδιώξεις του είναι να αξιοποιήσει τις εκτάσεις αυτές, δημιουργώντας οπωρώνες με μηλιές, με στόχο να αντικαταστήσει τις εισαγωγές μήλων στη Ρωσία ακόμη και στο σύνολό τους. Εμείς ό,τι παράγουμε στην Ημαθία, π.χ. φυτάρια οπωροφόρων, θα το παράγουμε και στη Ρωσία. Μέσα στο 2017 θα γίνει στη Ρωσία μία θυγατρική με υποδομές και εξοπλισμό παραγωγής στο ίδιο αντικείμενο πολλαπλασιαστικού υλικού και με ελληνικό μάνατζμεντ, το 40% της οποίας θα ανήκει στη Vitro (25% στον όμιλο Ευθυμιάδη). Είναι πολύ σημαντικό ότι ο όμιλος Ανάνιεφ εμπιστεύεται το ελληνικό μάνατζμεντ και την ελληνική τεχνογνωσία».

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ