Ν. Ηλιόπουλος: Μιλάμε πια για ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων

«Δεν μιλάμε πια για αναστολή του μέτρου της περικοπής, αλλά για ακύρωση», τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος, αναφερόμενος στο θέμα των συντάξεων, τονίζοντας ότι επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη της ελληνικής κυβέρνησης, κάτι που φαίνεται και από το σύνολο των στοιχείων της Κομισιόν.

Μιλώντας στην ΕΡΤ  ο κ. Ηλιόπουλος υπογράμμισε ότι είναι καθαρό πως, «το επόμενο διάστημα, θα έχουμε να κάνουμε με μέτρα που θα κλείνουν “πληγές”, όπως η ψήφιση του μέτρου για τα αναδρομικά από τη Βουλή ή η κατάθεση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας που περιλαμβάνει μειώσεις εισφορών για 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες».

«Η θετική εικόνα της οικονομίας διαρκώς διευρύνεται και δίνεται έτσι περισσότερος χώρος ελευθερίας στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ, τα τελευταία 3,5 χρόνια, η ανεργία έχει μειωθεί περισσότερο από 7 μονάδες και στον ιδιωτικό τομέα έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 300.000 θέσεις εργασίας, το 70% των οποίων είναι πλήρους απασχόλησης» σημείωσε ο υφυπουργός Εργασίας. Παράλληλα, σημείωσε πόσο σημαντική είναι και η δουλειά των ελεγκτικών μηχανισμών της Επιθεώρησης Εργασίας.

Ο κ. Ηλιόπουλος υπενθύμισε ότι η αποτύπωση αυτού του μεγέθους ανεργίας είναι και το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της βαθιάς αποτυχίας της συνταγής που επιλέχθηκε από την αρχή της κρίσης να εφαρμοστεί στην ελληνική περίπτωση, ενώ ανέφερε ότι αυτό που έχει πια «κλειδώσει» είναι ένας ρυθμός αποκλιμάκωσης της ανεργίας που ξεπερνά το 2% το χρόνο.

Σχετικά με το πρόγραμμα των 5.500 νέων επιστημόνων στο δημόσιο τομέα, ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε ότι η πρόσκληση ενδιαφέροντος θα ανοίξει εντός των επόμενων ημερών, ενώ υπογράμμισε το διττό ρόλο του προγράμματος, «αφού επενδύει στο να εργαστούν οι νέοι επιστήμονες στο αντικείμενό τους, αποκτώντας εμπειρία, την ίδια στιγμή που στοχεύει στην αναβάθμιση κρίσιμων τομέων του δημόσιου τομέα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ψηφιοποίηση του αρχείου του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), κάτι που θα έχει ένα άμεσα θετικό αντίκτυπο».

Τέλος, ο κ. Ηλιόπουλος έκανε λόγο και για το πρόγραμμα ολοκληρωμένων παρεμβάσεων κατάρτισης, πιστοποίησης και πρακτικής 20.000 νέων επιστημόνων σε συγκεκριμένα αντικείμενα -είτε από θεωρητικές είτε από θετικές σχολές-, με πρώτο αυτό των 5.000 απόφοιτων θετικών σχολών πάνω στον προγραμματισμό, κάτι που έχει διαγνωστεί και από το Μηχανισμό Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας και «ακουμπάει» στις πραγματικές ανάγκες της.