Ν. Παππάς: Ξαναστήνουμε τη χώρα στα πόδια της

«Φτάνουμε στην ολοκλήρωση του προγράμματος, φτάνουμε σε μια καθαρή έξοδο. Και καθαρή έξοδος σημαίνει ότι δεν πάμε σε ένα υβριδικό μνημόνιο, κάτι που είχε διακηρυγμένο η κυβέρνηση Σαμαρά και κάτι που θέλει και η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς νιώθει άβολα με την καθαρή έξοδο».

Αυτά υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, κατά την διάρκεια της ομιλίας του το βράδυ τη Τετάρτης 18/7 σε ανοικτή πολιτική εκδήλωση στη Σπάρτη που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας με θέμα «Η Ελλάδα μετά τα μνημόνια: Δίκαιη Ανάπτυξη – Ισότητα – Κοινωνική Δικαιοσύνη».

Μιλώντας για τα πλεονάσματα, είπε ότι «αυτά τα οποία εμείς πετύχαμε είναι στο μισό σε σχέση με αυτά που είχαν συμφωνήσει να εξυπηρετήσουν αυτοί που μιλούσαν για success story το 2014».

Εμείς συνέχισε, «δεν μιλάμε για success story, αλλά για ιστορική δικαίωση» προσθέτοντας ότι «ξαναστήνουμε τη χώρα στα πόδια της και τώρα είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στο λαό να συζητήσουμε όλα τα προβλήματα στον καμβά αυτής της ιστορικής δικαίωσης».

Παράλληλα, ο Νίκος Παππάς σημείωσε ότι «κάποιοι λένε ότι με τη λήξη του προγράμματος, πήραμε μέτρα, αλλά όχι λεφτά, όμως ισχύει ο αντίθετο.» Η Ελλάδα, όπως είπε, «κέρδισε από τη ρύθμιση του χρέους, γιατί μειώσαμε τις υποχρεώσεις και την ίδια ώρα αποκτάμε μεγαλύτερη ελευθερία στην επιλογή και εφαρμογή πολιτικών».

Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «όσοι λένε ότι παίρνουμε μέτρα, αλλά όχι λεφτά, είναι αυτοί που πραγματικά θα ήθελαν ένα νέο μνημόνιο, γιατί έχουν ένα πρόγραμμα που δεν μπορεί να επιβληθεί στον ελληνικό λαό, χωρίς εξωτερικό καταναγκασμό».

Όσον αφορά στην επόμενη ημέρα μετά τη λήξη του προγράμματος, ο Νίκος Παππάς είπε ότι «τίθενται συγκεκριμένα ορόσημα, όπως αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων, διανομή μερίσματος, διαχείριση του δημοσιονομικού χώρου που προκύπτει, ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ, για μειώσεις φόρων» και θα δούμε, είπε χαρακτηριστικά σε αυτό το σημείο, «και τι θα γίνει με την εφαρμογή των μέτρων του 2019 και 2020».

Όπως είπε σχετικά με αυτά τα μέτρα, «υπάρχει μία τεράστια υποκρισία» και πρόσθεσε: «Το ΔΝΤ είχε αρχίσει πάρα πολύ νωρίς να ζητά περικοπές 1% στις συντάξεις και 1% από μείωση του αφορολογήτου. Η κυβέρνηση δεν το δεχόταν αυτό. Κι όμως βρέθηκαν τότε δυνάμεις εντός της χώρας που μας έλεγαν να δεχθούμε όσα μας ζητούσε το Ταμείο, τα σκέτα μέτρα δηλαδή. Ήταν μια δύσκολη διαδικασία. Τότε ενεπλάκη και ο πρωθυπουργός και κερδίσαμε και τα αντίμετρα. Και έτσι έκλεισε η τότε αξιολόγηση».

Επίσης, ο Νίκος Παππάς είπε ότι «αυτοί που μας πίεζαν να υπογράψουμε σκέτες τις περικοπές, όταν πήραμε τα αντίμετρα έκαναν πίσω και αρκέστηκαν να εντάξουν στο πρόγραμμά τους τις περικοπές.»

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι «αυτοί οι ίδιοι, όταν είδαν πως μπορεί να υπάρξει ανάκληση των μέτρων, έσπευσαν να μας πουν ότι είναι κατά των μειώσεων.» Σε αυτούς λοιπόν συνέχισε, «δεν μπορεί κάποιος να έχει εμπιστοσύνη».

Μιλώντας για τις προοπτικές της χώρας, είπε ότι «η Ελλάδα μπορεί να καταστεί και καθίσταται κόμβος εμπορίου, ενέργειας, επικοινωνιών, αλλά για να τα καταφέρει, θα πρέπει να έχει λυμένα τα προβλήματά της με τους βόρειους γείτονές της.» Μόνο έτσι πρόσθεσε, «θα βρει η χώρα μας τη θέση που της αρμόζει στον κόσμο και θα έχει θέση στις τεράστιες εξελίξεις που ξεδιπλώνονται».

Όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική, είπε ότι «η κυβέρνηση κληρονόμησε προβλήματα πολλών δεκαετιών» και συνέχισε: «Πρέπει να καταλάβουμε ότι το πρόβλημά μας είναι η Τουρκία, που κατέχει παράνομα τη βόρεια Κύπρο, που αμφισβητεί το καθεστώς στο Αιγαίο όπως προκύπτει από τις διεθνείς συνθήκες.» «Όποιος δεν το παραδέχεται αυτό», πρόσθεσε «είτε είναι υποκριτής, είτε άσχετος», αλλά ως χώρα τόνισε, «δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε».

Ακόμη, είπε ότι «η εξωτερική μας πολιτική ήταν δέσμια της πολιτικής της μετεμφυλιακής δεξιάς», συμπληρώνοντας ότι «κάποιοι έφτιαχναν καριέρες πάνω στο Μακεδονικό, παρότι αυτή η στάση ήταν ενάντια στα συμφέροντα της Ελλάδας».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «μπορεί η Τουρκία να θέλει να προχωρήσει στη δημιουργία ενός μουσουλμανικού τόξου στα Βαλκάνια, αλλά εμείς όμως θέλουμε να επιλυθούν οι διαφορές, να υπάρχει ασφάλεια στην περιοχή και συνανάπτυξη».

Σχετικά με τις κινητοποιήσεις κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, είπε ότι κάποιοι «έχουν τη σβάστικα στο μυαλό, στο μπράτσο και στη γλώσσα και πουλάνε “πατρίδα”, αλλά όταν είχαμε εδώ τους κατακτητές, αυτούς με τους οποίους έχουν την ίδια ιδεολογία, αυτοί οι κατακτητές ήταν που έδωσαν τη Μακεδονία στη Βουλγαρία».

ΑΠΕ

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...