Ν. Βούτσης: Η Τουρκία βρίσκεται σε δυσμενή κατάσταση

«Θα έλεγα πως όταν υπάρχει μια σταθερή και αποφασιστική αντιμετώπιση, με ανησυχούν λιγότερο απ’ ότι στο παρελθόν…η Τουρκία βρίσκεται πλέον σε μια πάρα πολύ δυσμενή κατάσταση», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δημοσιογράφων για το αν τον ανησυχούν, όσα είπε πρόσφατα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, για τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Όπως ανέφερε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Βουλής, «η Τουρκία είναι σε σταυροδρόμια και αυτό ενδεχομένως καθιστά κάποιους κύκλους επικίνδυνους, πλην όμως τα μεγάλα προβλήματα που έχει και στα νοτιοανατολικά της σύνορα και στις σχέσεις της με την Δύση και κυρίως στο εσωτερικό της, πιστεύω ότι θα την οδηγήσουν σε σώφρονες σκέψεις».

Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν στο περιθώριο των εγκαινίων της έκθεσης με τίτλο «Αχαιοί Πρωθυπουργοί, Πρόεδροι της Δημοκρατίας και της Βουλής», στο νέο αρχαιολογικό μουσείο της Πάτρας. Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βούτσης, «η ελευθεροτυπία είναι αγκωνάρι της δημοκρατίας και της ελευθερίας». «Όλοι γνωρίζουμε πως η ελευθερία και η δημοκρατία αφορούν αυτόν που έχει διαφορετική άποψη, αφορούν αυτόν που είναι μειοψηφία, αφορούν αυτόν που είναι σε ευπαθή ομάδα και δεν έχει την εκπροσώπηση και την δυνατότητα ο λόγος του να γίνει δημόσιος λόγος. H υπεράσπιση αυτών των αξιών, που γίνεται σε μεγάλο βαθμό μέσα και από την ελευθεροτυπία, πιστεύω πως αποτελεί καθήκον όλων μας σε πολύ δύσκολες εποχές», πρόσθεσε ενώ αναφερόμενος στον τύπο σημείωσε πως «κάθε πρωτοβουλία που λαμβάνεται από έντυπο μέσο, ανεξαρτήτως ιδεολογικής άποψης, παράδοσης και οπτικής, είναι ιδιαιτέρα χρήσιμη στην εποχή μας», διότι όπως συμπλήρωσε, «πέρασαν πολλά χρόνια που αυτά ήταν αυτονόητα, δηλαδή οι πολλές εφημερίδες, το μεγάλο βάρος που είχε ο έντυπος τύπος αφού και ως επιχειρήσεις είχαν μία πρόοδο».

Επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε πως «εδώ και χρόνια και όχι μόνο λόγω του διαδικτύου, αλλά λόγω και πολλών άλλων παραγόντων υπάρχει μία βαθύτατη κρίση και σε αυτόν τον τομέα». Ως εκ τούτου, συνέχισε ο Νίκος Βούτσης, «ότι μένει όρθιο θα πρέπει να στηρίζεται από όλους, θεσμούς και ανθρώπους και παράλληλα να στηρίζεται κάθε προσπάθεια, ώστε να υπάρξουν και καινούργιες εκδοτικές πρωτοβουλίες».