«Να κλείσουν άμεσα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης»

Διαδήλωση ενάντια στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων διοργανώνουν σήμερα στη 1 το μεσημέρι στο άγαλμα Βενιζέλου αντιφασιστικές – αντιρατσιστικές ομάδες και πολιτικές οργανώσεις της αριστεράς, ζητώντας «να κλείσουν άμεσα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης ώστε να μην υπάρξουν άλλοι νεκροί πρόσφυγες».

Οι οργανώσεις που καλούν στη σημερινή συγκέντρωση είναι: Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης (διαβάστε εδώ το κάλεσμά της), ΚΕΕΡΦΑ, ΚΑΡ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΕ, Ξεκίνημα, ΟΚΔΕ, ΚΚΕ (μ-λ), Ανασύνθεση ΟΝΡΑ, Δικτύωση Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, Room 39.

Στο κάλεσμά της η ΚΕΕΡΦΑ, αναφερόμενη στις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών, διερωτάται «για πόσο ακόμη θα περιμένουν απάντηση για άσυλο, για πόσο θα ζουν σε σκηνές και οικίσκους σε στρατόπεδα με την επιτήρηση της Αστυνομίας και τη διαχείριση των ΜΚΟ;».

Οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι, αναφέρει η ΚΕΕΡΦΑ, «όμως η ΕΕ έχει γίνει φρούριο με φράχτες. Μετά το κλείσιμο του περάσματος από το Αιγαίο, πέντε χιλιάδες πνίγηκαν στα ανοιχτά της Λιβύης. Τώρα κλείνουν και αυτό το πέρασμα. Όσοι πέρασαν βρίσκονται μπροστά σε απαγορεύσεις στη μετακίνησή τους. Καταλήγουν εγκλωβισμένοι στα νησιά, αποκλεισμένοι στα στρατόπεδα, αν θέλουν να έχουν ακόμη και μία κάρτα για φαγητό. Δίκαια απαιτούν να ζήσουν σαν άνθρωποι με δικαιώματα, με άσυλο και ελευθερία».