«Να μετατρέψουμε τη νησιωτικότητα σε ευκαιρία ανάπτυξης», είπε ο πρωθυπουργός από τη Νίσυρο

«Τα νησιά διαθέτουν εξαιρετικούς ανθρώπινους και φυσικούς πόρους. Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε τη νησιωτικότητα σε ευκαιρία ανάπτυξης», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας από την ακριτική Νίσυρο, της οποίας έγινε και επίτιμος δημότης, και συμπλήρωσε: «Η νησιωτικότητα είναι θεμέλιο της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και άρθρο του Ελληνικού Συντάγματος. Η Ελλάδα είναι χώρα νησιωτική και αυτό είναι ευλογία. Να δείξουμε έμπρακτα τη στήριξή μας στα νησιά μας και σε όλους αυτούς που φυλάνε Θερμοπύλες και τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης».

«Θα τηρήσουμε το πρόγραμμα μέχρι κεραίας αλλά τα χρήματα που πλεονάζουν δεν θα ρωτήσουμε κανένα για να τα δώσουμε σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη», τόνισε ο πρωθυπουργός κι έκανε λόγο για «ανόητους τεχνοκράτες που βαφτίζουν το λάθος σωστό», αναφερόμενος στις θέσεις του ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

«Έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε ψηλά το κεφάλι. Εχουμε αποδείξει ότι προσπαθούμε, παρά τις δυσκολίες και τα βαριά μέτρα. Τα νησιά της πρώτης γραμμής σηκώνουν τα βάρη ολόκληρης της Ευρώπης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι έχουμε ηθική υποχρέωση να δώσουμε μια ελάχιστη ανταπόδοση στους πολίτες που σηκώνουν τα βάρη όλης της Ευρώπης. «Δεν φανταζόμουν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν πολιτικές δυνάμεις στον τόπο που θα διαμαρτύρονταν ότι θα εκνευρίσουμε τους εταίρους παρέχοντας ένα μικρό βοήθημα σε όσους το έχουν ανάγκη», συμπλήρωσε.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, τα νησιά της αποκαλούμενης πρώτης γραμμής από την Σαμοθράκη ως το Καστελόριζο εξαιρούνται από την αύξηση του ΦΠΑ καθώς φέρουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης. «Η Ελλάδα δεν θα υποστείλει τη σημαία υποστήριξης της κοινωνικής συνοχής», είπε ανακοινώνοντας ότι ενεργοποιείται άμεσα το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για επανασχεδιασμό του δικτύου ακτοπλοϊας και ανακοίνωσε ότι έως το 2018 θα έχουν αναπτυχθεί ιατρικές μονάδες στα νησιά, με οικογενειακούς γιατρούς, που θα επιλεγούν με κριτήρια εντοπιότητας. «Βασική μας προτεραιότητα είναι η υγεία. Θέλουμε όλοι οι νησιώτες, ειδικά οι ηλικιωμένοι, να αισθάνονται ασφαλείς», είπε τονίζοντας ότι το μεγάλο και κρίσιμο θέμα είναι η νησιωτική ανάπτυξη, που θα έρθει αν υπάρξει σχέδιο ανάπτυξης για τα νησιά και γι’ αυτό το λόγο ο νέος αναπτυξιακός νόμος προβλέπει την ένταξη των νησιών σε ειδικό καθεστώς ενισχύσεων.

H φωτογραφία από Γ.Τ. Πρωθυπουργού | Andrea Bonetti