Νέα αναβολή της δίκης του Κώστα Πάσσαρη

Για τρίτη φορά αναβλήθηκε η δίκη του Κώστα Πάσσαρη από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Αν και έχουν περάσει 18,5 χρόνια από τοτε που πυροβόλησε και σκότωσε δύο αστυνομικούς και τραυμάτισε έναν σωφρονιστικό υπάλληλο κατά τη μεταγωγή του στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, εντούτοις ακόμη δεν έχει καθίσει στο εδώλιο για να λογοδοτήσει για τις πράξεις του.

Για άλλη μια φορά η δίκη του αναβλήθηκε λόγω γραφειοκρατίας για την προσωρινή παράδοσή του στις ελληνικές δικαστικές αρχές, από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Γκέρλα στην Κραϊόβα της Ρουμανίας, όπου κρατείται.

Στις 21 Αυγούστου 2018 το γραφείο της Ρουμανίας στη Eurojust απέστειλε email προς τις ελληνικές Αρχές, ζητώντας συμπληρωματικές πληροφορίες περί της προσωρινής παράδοσης του κακοποιού, όπως για το χρονικό διάστημα που θα παραμείνει στην Ελλάδα, εγγυήσεις ότι θα επιστραφεί στη Ρουμανία στο τέλος του συμφωνημένου χρόνου, αλλά και ότι τα έξοδα μεταφοράς του προς και από τη Ρουμανία θα καταβληθούν από τις ελληνικές Αρχές.

Δύο ημερες μετά η ελληνική πλευρά απάντησε ότι δε μπορεί να προσδιοριστεί ακριβώς το απαιτούμενο χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα παραμείνει στην Ελλάδα, ενώ στις 28 Αυγούστου, σύμφωνα με έγγραφο που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, η Εισαγγελία Εφετών απάντησε ότι η ελληνική πλευρά θα καλύψει πλήρως τα έξοδα.

Από τότε δεν έχει υπάρξει απάντηση από τις ρουμανικές αρχές, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στο δικαστήριο.

Πάντως, όπως δήλωσε ο συνήγορος του Πάσσαρη, Ανδρέας Ταγαράκης, ο κατηγορούμενος επιθυμεί να έρθει στην Ελλάδα για να δικαστεί και να λογοδοτήσει για όσα έχει διαπραξει.

«Κάθε αναβολή μάς σκοτώνει ξανά. Το άκουσμά της γίνεται σφαίρα στην καρδιά μας. Φοβόμαστε ότι η δίκη δε θα γίνει ποτέ. Κάνουμε έκκληση να γίνει η δίκη, πριν παραγραφούν τα εγκλήματα» δήλωσε ο δικηγόρος των συγγενών των θυματων, Αλέξης Αναγνωστάκης.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας απόντες ήταν αρκετοί μάρτυρες, καθώς μετά από τόσα χρόνια κάποιοι έχουν αποβιώσει. Γεγονός που προβληματίζει τους συγγενείς των θυμάτων, που, όπως λένε, «οδηγούμαστε σε μια δίκη απόντων, με κίνδυνο να μην υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία».

Η δίκη αναβλήθηκε για τις 17 Απριλίου 2019.

Η δολοφονία των δύο αστυνομικών

Στις φυλακές του Κορυδαλλού όπου εκρατείτο ο Κώστας Πάσσαρης, ήταν από τους πιο δύσκολους και απείθαρχους κρατούμενους.

Μετά από παράπονά του για κρίσεις επιληψίας, στις 7 Φεβρουαρίου 2001 το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο ενέκρινε τη μεταγωγή του στο νοσοκομείο, σε συνεννόηση με το Τμήμα Μεταγωγών της Αστυνομίας.

Στις 16  Φεβρουαρίου, δύο αρχιφύλακες του Τμήματος Μεταγωγών, ο Αθανάσιος Δρακόπουλος (47 ετών) και ο Διονύσιος Aλεβιζόπουλος (49 ετών), καθώς και ο σωφρονιστικός υπάλληλος του υπουργείου Δικαιοσύνης Ανδρέας Φυσέκης (33 ετών),  ανέλαβαν να συνοδεύσουν τον Πάσσαρη από τις φυλακές Κορυδαλλού στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Ο Πάσσαρης, ο οποίος είχε καταφέρει – άγνωστο πώς- να προμηθευτεί ένα πιστόλι, με την είσοδό του στο νοσοκομείο, κι ενώ φορούσε χειροπέδες, κατάφερε με γρήγορες κινήσεις να πυροβολήσει και να σκοτώσει τους δύο αστυνομικούς, καθώς και να τραυματίσει σοβαρά τον Φυσέκη, ο οποίος τελικά κατάφερε να επιζήσει.