Νέες κατηγορίες σε βάρος της Κίρχνερ

Η Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ, η κεντροαριστερή τέως προέδρος της Αργεντινής (2007-2015), κατηγορείται ότι ευνόησε έναν επιχειρηματία που συνδεόταν με τον εκλιπόντα σύζυγό της και την ίδια και να φρόντισε να του ανατεθούν δημόσιες συμβάσεις. Ο δικαστής Χουλιάν Ερκολίνι άσκησε δίωξη σε βάρος της πρώην προέδρου για «σύσταση και συμμορία» και «παράβαση καθήκοντος» και «έδωσε εντολή να δεσμευθούν τα περιουσιακά τους στοιχεία μέχρι του ύψους των 10 δισεκατομμυρίων πέσος (σ.σ. 600 εκατ. δολαρίων)», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα κατηγορείται ότι επιφύλαξε ευνοϊκή μεταχείριση στον επιχειρηματία Λάσαρο Μπάες στην ανάθεση συμβάσεων δημοσίων έργων στην επαρχία Σάντα Κρους, πολιτικό της προπύργιο στην Παταγονία, στη νότια Αργεντινή. Πέραν της πρώην προέδρου, κατηγορίες απαγγέλθηκαν και εναντίον του τότε υπουργού Σχεδιασμού της κυβέρνησής της, του Χούλιο δε Βίδο.

Ο Λάσαρο Μπάες, επικεφαλής μιας εταιρείας κατασκευών και δημοσίων έργων, φυλακίστηκε τον Απρίλιο. Θεωρείται πως συνδεόταν στενά με τον Νέστορ Κίρχνερ (πρόεδρο της Αργεντινής από το 2003 ως το 2007) και την Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρχνερ και πλούτισε κατά τη διάρκεια των τριών θητειών του ζεύγους στην εξουσία.

Η Κίρχνερ, η οποία αντιμετωπίζει ήδη δίωξη για μια υπόθεση κερδοσκοπίας που αφορά τα επιτόκια, έκανε λόγο για «δόλιο ελιγμό» και «πολιτικό διωγμό» σε βάρος της κατά την έξοδό της από το δικαστήριο. «Δεν είμαι φίλη ούτε έχω κάποια σχέση με τον Μπάες», ισχυρίστηκε.