Νέο περιστατικό εργοδοτικής αυθαιρεσίας με θύμα διανομέα

Ενα νέο περιστατικό εργοδοτικής αυθαιρεσίας και βίας σημειώθηκε παραμονές Χριστουγέννων στο Περιστέρι, όταν εργαζόμενος διανομέας σε επισιτιστική επιχείρηση έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από αγνώστους, οι οποίοι δρούσαν εξ ονόματος του εργοδότη του, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ).

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μετανάστη εργαζόμενο στον κλάδο των ταχυμεταφορών, ο οποίος, όταν διαπίστωσε ότι τα ελάχιστα ένσημα που του κόλλαγε ο εργοδότης του δεν επαρκούσαν για την ανανέωση της άδειας παραμονής του στη χώρα, κατέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας. Για την κίνησή του αυτή τιμωρήθηκε με απόλυση από τον εργοδότη.

Εκτοτε ξεκινά η περιπέτειά του. Ο Μ.Κ.Σ. (τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της ΠΟΕΕΤ και της «Εφ.Συν.») άρχισε να δέχεται απειλές και προειδοποιητικά μηνύματα ούτως ώστε να προσέλθει να υπογράψει ότι δήθεν εξοφλήθηκε και να αποσύρει την καταγγελία του στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Απολύθηκε μάλιστα και από τη δεύτερη επιχείρηση, στην οποία είχε βρει δουλειά, όταν το αφεντικό πληροφορήθηκε ότι είχε καταγγείλει τον προηγούμενο εργοδότη του.

Ο Μ.Κ.Σ. έπιασε δουλειά σε τρίτη επιχείρηση επισιτισμού. Την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, κλήθηκε να παραδώσει παραγγελία στην οποία του επισημάνθηκε να μη χτυπήσει το κουδούνι, αλλά να πατήσει την κόρνα του δικύκλου.

Οταν έφτασε στη διεύθυνση που του είχε δοθεί, αντί για τους παραλήπτες της παραγγελίας, δύο άντρες βγήκαν από ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο και του ζήτησαν να υπογράψει τις απαιτήσεις του πρώτου εργοδότη, τον οποίο είχε καταγγείλει στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Οταν αρνήθηκε να το κάνει, δέχτηκε χτυπήματα, που τον οδήγησαν στο νοσοκομείο. Η ΠΟΕΕΤ ενημέρωσε ήδη το γραφείο το Ειδικού Γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) και δηλώνει ότι θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα, καταγγέλλοντας παράλληλα τη βία και την εκμετάλλευση που επικρατεί στον κλάδο του επισιτισμού.

«Τα επιδόματα εορτών και αδείας είναι άγνωστη έννοια, τακτοποιούνται μόνο ασφαλιστικά και όπου καταβάλλονται λόγω τραπεζικής μισθοδοσίας, οι εργαζόμενοι εκβιάζονται να επιστρέφουν τα χρήματα πίσω στους εργοδότες.

»Οι συνθήκες υποκόσμου που βιώνουν οι εργαζόμενοι είναι όνειδος για μια ευνομούμενη πολιτεία, οι υπηρεσίες του κράτους οφείλουν να στηρίξουν τον κόσμο της εργασίας» αναφέρει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Κατά συρροήν

Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα. Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο 36χρονος Τ.Τ. υπέστη άγριο ξυλοδαρμό από το αφεντικό του με τη χρήση σιδερογροθιάς, στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον εργαζόμενο, αφού εργάστηκε ενάμιση μήνα ανασφάλιστος, ενημέρωσε τον εργοδότη του ότι θα απουσιάσει μία μέρα λόγω ασθένειας.

Ο εργοδότης τον απείλησε με χυδαία μηνύματα, εξαιτίας των οποίων ο Τ.Τ. αποχώρησε από τη δουλειά.

Ο Τ.Τ. συνάντησε ξανά κατά τύχη τον πρώην εργοδότη του στον δρόμο και δέχτηκε την επίθεση. Φυσικά ο νεαρός προέβη σε μήνυση, ο πρώην εργοδότης του συνελήφθη στο πλαίσιο του Αυτοφώρου και καταδικάστηκε πρωτόδικα σε τρία χρόνια με αναστολή για επικίνδυνη σωματική βλάβη και παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, απόφαση για την οποία άσκησε έφεση ενώ κατέθεσε μήνυση κατά του πρώην εργαζομένου του.

Ενα πανομοιότυπο περιστατικό είχε συμβεί τον περασμένο Ιούνιο, όταν εργαζόμενος και μέλος της Συνέλευσης Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ) ξυλοκοπήθηκε από αγνώστους την ώρα που εργαζόταν.

Σύμφωνα με την καταγγελία, δέχτηκε επίθεση ενώ είχε κληθεί να παραδώσει ψεύτικη – παραπλανητική παραγγελία. Η ΣΒΕΟΔ συνδέει μάλιστα το συμβάν με το γεγονός ότι στο παρελθόν ο εργοδότης του τον είχε απειλήσει για τη συνδικαλιστική του δράση.

Η πραγματικότητα στον κλάδο των ταχυμεταφορών είναι σκληρή και βίαιη. Πρόκειται για εργαζόμενους που για μόλις 3-4 ευρώ την ώρα ρισκάρουν τη ζωή τους στους δρόμους, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, τόσο καιρικές όσο και εργασιακές, και όταν διεκδικούν τα αυτονόητα, στην καλύτερη περίπτωση απολύονται.

Για να μη μιλήσουμε για τα εργατικά δυστυχήματα, που κοστίζουν τη ζωή σε δεκάδες εργαζόμενους του εντελώς απορρυθμισμένου κλάδου της εστίασης, όπου σύμφωνα με το ΣΕΠΕ, την τελευταία τριετία, η παραβατικότητα από πλευράς εργοδοτών ξεπερνά το 40%, με τα πρόστιμα, που καταλογίστηκαν στους συνολικά 7.300 ελέγχους και που πραγματοποιήθηκαν μόνο το 2017, να αγγίζουν τα 11 εκατ. ευρώ.

* Πρόσφατα εκδόθηκε εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τις υποχρεώσεις των εργοδοτών και συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων στη διανομή προϊόντων με δίκυκλο.

Μεταξύ άλλων οι επιχειρήσεις πρέπει να διαθέτουν γραπτή εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου, οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν τα μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους, ενώ είναι υπεύθυνοι και για τη σωστή λειτουργία του δικύκλου με το οποίο ο διανομέας ασκεί το επάγγελμά του.

πηγή: efsyn.gr

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...