Νικητές το «Ναι» και η αποχή στο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ

Με συντριπτική διαφορά, αλλά με εξαιρετικά χαμηλή συμμετοχή που θέτει εν αμφιβόλω την όποια αξία του αποτελέσματος και ρίχνει νερό στο «μύλο» της αντιπολίτευσης, επικράτησε το «Ναι» στη δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες, Κυριακή, στην ΠΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Με καταμετρημένες τις ψήφους από το 85% των εκλογικών τμημάτων υπέρ του «Ναι» ψήφισε το 91,25% (500.323 ψηφοφόροι) και υπέρ του «Όχι» το 5,82% (31.886 ψηφοφόροι).  Η προσέλευση των ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα είναι 36,6% εκτίμησε η Ένωση Πολιτών MOST κατά τη συνέντευξη Τύπου την Κυριακή το βράδυ.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης Ντάρκο Αλέξοφ είπε ότι μεταξύ των εγκύρων ψηφοδελτίων, το 94,2% ήταν «Ναι» και το 5,8% «Όχι» με περιθώριο σφάλματος +/- 0-3%. Η προκαταρκτική αξιολόγηση του δημοψηφίσματος θα ανακοινωθεί από την Ένωση πολιτών MOST σε συνέντευξη Τύπου σήμερα.

Η συμμετοχή στις αλβανικές περιοχές της ΠΓΔΜ ήταν οριακά υψηλότερη απ’ ό,τι στις υπόλοιπες περιοχές δείχνουν τα στοιχεία από την εφορευτική επιτροπή του δημοψηφίσματος. Το ποσοστό του «Ναι» σε πολλές αλβανικές περιοχές υπερβαίνει το 95%, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές είναι λίγο κάτω από το 90%.

Πάντως από τα παράδοξα του δημοψηφίσματος –γεγονός που μάλλον γελοιοποιεί την όλη διαδικασία και δημιουργεί πλήθος ερωτημάτων για τους εκλογικούς καταλόγους– είναι ότι ο πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι και ο πρώην πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν γιατί… δεν ήταν εγγεγραμμένοι!

Ο Ζάεφ καλεί το κοινοβούλιο να επικυρώσει το «Ναι»

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι «το 90% και πλέον των πολιτών που ψήφισαν σήμερα ενέκρινε τη συμφωνία με την Ελλάδα. Το κοινοβούλιο πρέπει να επικυρώσει τη βούληση της πλειοψηφίας». Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε αμέσως μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος ότι αναμένει από τους βουλευτές του VMRO-DPMNE να σεβαστούν τη βούληση του λαού στο δημοψήφισμα, «διαφορετικά θα χρησιμοποιήσουμε ένα άλλο εργαλείο, τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Τώρα η βούληση εκείνων που ψήφισαν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα θα πρέπει να μετατραπεί σε πολιτική δραστηριότητα στο νομοθετικό σώμα», είπε ο Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι τώρα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την τελική ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Πρόεδρος VMRΟ: Ο λαός καταψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο πρόεδρος του VMRΟ DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοφσκι δήλωσε μετά το δημοψήφισμα πως ο λαός ψήφισε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν αποτελεί μόνον ήττα για τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και για την εγκληματική διακυβέρνησης της χώρας», ανέφερε. Ερωτηθείς αν θα αποδεχθεί τις πρόωρες εκλογές, ανέφερε πως ο Ζάεφ αντί για πρόωρες εκλογές να «τοιμάζει την πολιτική συνταξιοδότησή του».

Αχμέτι: Όχι στις πρόωρες εκλογές

Η σημερινή μέρα είναι σημαντική για όλους τους πολίτες, για τα θεσμικά όργανα, για τη δημοκρατία, δήλωσε ο ηγέτης του αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι.

«Σήμερα, επιδείξαμε τη δημοκρατία, μια διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Αυτή η διαδικασία σημαίνει πρόοδο για το κλείσιμο του θέματος με την Ελλάδα. Απόψε, θέλουμε να πούμε ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να λάβει αυτή τη σημαντική απόφαση για τη Συμφωνία με την Ελλάδα. Θα ψηφίσουμε. Λάβαμε την εντολή να εισέλθουμε στο ΝΑΤΟ, διότι δεν έχουμε άλλη εναλλακτική λύση. Το δημοψήφισμα ήταν συμβουλευτικό», δήλωσε ο ηγέτης του DUI. Ερωτηθείς αν δεν γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές, είτε πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, ο Αχμέτι είπε ότι η πΓΔΜ έχει πολύ πιο σημαντικά πράγματα από τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές.

Τζαφέρι: Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι προς το καλύτερο μέλλον

Ο πρόεδρος των Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι συνεχάρη για την ψηφοφορία στο δημοψήφισμα χωρίς επεισόδια και την ειρηνική και δημοκρατική διαδικασία της ψηφοφορίας. «Οι πολίτες απέδειξαν ότι έχουν το επίπεδο πολιτικού πολιτισμού των δημοκρατικά ανεπτυγμένων χωρών, αλλά κυρίως ανήκουν στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια», δήλωσε ο Τζαφέρι. Με την ευκαιρία αυτή, ο Τζαφέρι συνεχάρη όλους τους εγχώριους θεσμούς για την ειρηνική εκλογική διαδικασία, χωρίς να αναφερθούν σοβαρές παρατυπίες. «Οι πολίτες σήμερα έθεσαν τα θεμέλια της μελλοντικής “Μακεδονίας”. Η φωνή της ‘’κυρίαρχιας’’ είναι εκείνη που αποφασίζει για το μέλλον αυτής της χώρας. Ελπίζω και ελπίζουμε ότι η απόφαση υπέρ της κυριαρχίας θα είναι προς το καλύτερο μέλλον για όλους τους πολίτες της ΠΓΔΜ», δήλωσε ο Τζαφέρι.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος.  Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την επικοινωνία τους, ο πρωθυπουργός τον επαίνεσε για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητά του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας.

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει:

Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και με την πρέπουσα απόσταση τις εξελίξεις στην φίλη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Παραμένει δε, δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αντιφατικό. Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας θεωρεί, γενικότερα, ότι το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας και εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους.

Οι ακραίοι και επιθετικοί εθνικισμοί στην περιοχή μας, η ανευθυνότητα έναντι του μέλλοντος της περιοχής, ο εγκλωβισμός σε στερεότυπα αλυτρωτισμού, ενώ η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή, δεν δίνουν προοπτική στην περιοχή γενικότερα.

Αυξάνει η αναγκαιότητα ισότιμης συνεργασίας στην περιοχή, κυριαρχίας του πολιτισμού του δημοκρατικού διαλόγου, της κουλτούρας της συνεννόησης και των δίκαιων συμβιβασμών. Οι ενστάσεις έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών αποδείχτηκαν αναληθείς και λανθασμένες.

Τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί.

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...