Ο φόβος της δημοκρατίας στοιχειώνει τη δεξιά

Όλο το δημοκρατικό πολιτικό φάσμα καταδικάζει  την χυδαία θρασύδειλη επίθεση ενάντια στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Υπάρχει όμως εδώ μια υποκρισία από τη μεριά της δεξιάς παράταξης και σε εθνικό και σε δημοτικό επίπεδο. Αποφεύγουν να κατονομάσουν τους δράστες ως φασίστες και  χρυσαυγίτες, γιατί νιώθουν δεσμούς αίματος με κάποιους ακροδεξιούς και προσβλέπουν σε αυτούς ως εν δυνάμει εκλογική πελατεία.

Της Ρίας Καλφακάκου*

Ταυτόχρονα αναφέρουν το Ρουβίκωνα και το τραγικό γεγονός της Marfin,καθώς και κάθε ελαφρότερη ή βαρύτερη περίπτωση που μπορούν να θυμηθούν, και τα χρεώνουν με ένα λογικό άλμα , όλα στην κυβέρνηση και στον Τσίπρα.

Να δούμε όμως και τις πολιτικές ευθύνες για τη δημιουργία του κλίματος στη Θεσσαλονίκη που αποθράσυνε τους τραμπούκους. Με αφορμή τα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό, η δεξιά παράταξη, πουλώντας μια φτηνή εθνικοφροσύνη, για να κερδίσει κάποια ακροδεξιά ψηφαλάκια, ανήγαγε σε μοναδική αλήθεια την άποψη ενάντια σε σύνθετη ονομασία, και ονομάζοντας πατριώτες τους υπερασπιστές του ονόματος, έβαλε όλους τους άλλους απέναντι, ως προδότες και  ανθέλληνες.

Με τους ακροδεξιούς να δίνουν τον τόνο στα  συλλαλητήρια, δέχονταν να ακούνε την εμετική ομιλία Φραγκούλη, πολιτικοί και παρατάξεις , κλείσαν τα μάτια(και κάποιες φορές έκλεισαν το μάτι)στα φασιστικά αποβράσματα.

Εμείς οι δημοκρατικοί πολίτες της Θεσσαλονίκης, που ξέρουμε να λύνουμε δημοκρατικά  τις διαφορές μας , δεν θα επιτρέψουμε η πόλη μας να ξαναγυρίσει στις εποχές του παρακράτους και της Καρφίτσας.

Ακούγοντας  τον υπόδικο Ζορρό να καταφέρεται εναντίον του κ. Μπουτάρη τη ώρα της επίθεσης, η δημοκρατική Θεσσαλονίκη συσπειρώνεται για να μην ξαναγυρίσει η πόλη στις εποχές που κυριαρχούσε το τρίδυμο της εθνικοφροσύνης, της θρησκοληψίας και της ανομίας.

*Η Ρία Καλφακάκου είναι επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Θεσσαλονίκη ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ