Ο Μακρόν μίλησε με τον Ερντογάν για δημοσιογράφο που κρατείται στην Τουρκία

Την «ανησυχία» του για την κράτηση στην Τουρκία του Γάλλου δημοσιογράφου Λου Μπιρό εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας «εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση του Λου Μπιρό, φοιτητή Δημοσιογραφίας που κρατείται στην Τουρκία και την επιθυμία του ο συμπατριώτης μας να μπορέσει να επιστρέψει στη Γαλλία το συντομότερο δυνατόν», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Ως προς αυτό το τελευταίο θέμα, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ξαναμιλήσουν την επόμενη εβδομάδα».

Ο Λου Μπιρό, που έχει συνεργασθεί με τα τηλεοπτικά δίκτυα TV5 και Arte και με την ιστοσελίδα Slate, συνελήφθη στο τέλος του Ιουλίου στα σύνορα ανάμεσα στο Ιράκ και την Τουρκία, αφού στην κατοχή του βρέθηκαν φωτογραφίες όπου εικονίζεται μαζί με σύρους κούρδους μαχητές των YPG.

Ο πατέρας του δημοσιογράφου κατήγγειλε στις 11 Αυγούστου την «εμμονική στάση» των τουρκικών αρχών και τη «γενικευμένη σιωπή» της γαλλικής πολιτικής τάξης.

Μακρόν και Ερντογάν συζήτησαν επίσης την κατάσταση στη Συρία. «Ο αρχηγός του Κράτους υπενθύμισε την επιθυμία του για τη συνέχιση του στενού διαλόγου με την Τουρκία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αναζήτηση συνολικής πολιτικής λύσης για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ενότητα της χώρας», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

AΠΕ