Ο Μπουτάρης αποχωρών: Τους ευχαριστώ όλους εκτός από τον Ζέρβα…

Καυστικά αιχμηρός κατά του διαδόχου του στο δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης, εμφανίσθηκε σήμερα ο απερχόμενος δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, κατηγορώντας τον νέο δήμαρχο για συντηρητισμό και υποκρισία, αλλά και έλλειψη οράματος για την πόλη, ενώ απευθύνοντας ευχαριστίες σε όλα τα στελέχη του δήμου και της Πρωτοβουλίας, εξαίρεσε επιδεικτικά τον Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Ο Γιάννης Μπουτάρης, το μεσημέρι στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, παραχώρησε απολογιστική συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας τα πιο σημαντικά γι αυτόν επιτεύγματα της θητείας του στον κεντρικό δήμο της πόλης.

Κυριαρχούσε το παπαδαριό…

Ωστόσο το «στόλισμα» του νέου δημάρχου Κ. Ζέρβα, ξεκίνησε από νωρίς, όταν αναφέρθηκε στην τελετή ορκωμοσίας της περασμένης Δευτέρας. Όπως είπε, όταν έχεις ορκισθεί δύο φορές με πολιτικό όρκο, δεν μπορείς να αλλάζεις στάση, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο νέος δήμαρχος υπέκυψε σε πιέσεις για να δοθεί βαρύτητα στο θρησκευτικό όρκο. «Έφερε προχθές δώδεκα παπάδες, από αρχιμανδρίτες μέχρι μητροπολίτες, εμένα με ενόχλησε. Κυριαρχούσε το παπαδαριό μέσα στην αίθουσα και το λέω με όλο τον σεβασμό προς τους παπάδες», τόνισε χαρακτηριστικά ενώ αργότερα ερωτηθείς τι περιμένει από τον διάδοχο του, σημείωσε πως ο νέος δήμαρχος δεν έχει παρουσιάσει κάποιο συνεκτικό σχέδιο για την πόλη.

«Δεν μας έχει δείξει πιο είναι τα κεντρικά στοιχεία της πολιτικής που θα ασκήσει. Το “δουλειά, δουλειά και Κώτσο βασιλιά” δεν μου λέει εμένα τίποτα» σχολίασε και έψεξε το νέο δήμαρχο ακόμα και για το θέμα της ολοκλήρωσης της πεζοδρόμησης τμήματος της οδού Α. Σοφίας. Όπως ανέφερε είναι ένα έργο από το 2012, στο οποίο ο Κ. Ζέρβας είχε συμφωνήσει. «Έως αύριο υπογράφω εγώ, από Δευτέρα ας υπογράφει ότι νομίζει ο ίδιος ο κ. Ζέρβας» τόνισε και κάλεσε τη νέα διοίκηση να σεβαστεί το έργο που αφήνει η απερχόμενη διοίκηση.

Η πόλη να μην επιστρέψει στην κλειστοφοβία

Όπως είπε, ο ίδιος επιδίωξε τις ρήξεις, προκειμένου να αλλάξει το κλίμα και να γίνουν βήματα για να ανοίξει η πόλη. Έφερε ως παράδειγμα την κόντρα με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο και σημείωσε πως “εμείς αυτό έπρεπε να κάνουμε, να ανοίξει η πόλη ώστε οι πολίτες να δημιουργήσουν και αυτό το πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό”. “Η Θεσσαλονίκη, υπάρχει στον χάρτη» τόνισε και δήλωσε βέβαιος πως η πόλη δεν θα επιστρέψει στην κλειστοφοβία, παρότι, όπως σημείωσε, υπάρχουν φόβοι για κάτι τέτοιο.

Σε ό,τι αφορά το καθαυτό έργο της διοίκησης του, είπε πως πέτυχε την οικονομική εξυγίανση του δήμου, την δημιουργία υποδομών στην καθαριότητα, στο κυκλοφοριακό και στην κοινωνική πολιτική, την τουριστική προβολή της πόλης και την εξωστρέφεια της και πως κατόρθωσε να πετύχει μία νέα λειτουργικότητα των μηχανισμών και των υπηρεσιών του δήμου, με κυρίαρχο στοιχείο της επικοινωνία μεταξύ των τμημάτων.

Κλείνοντας, ο Γ. Μπουτάρης ευχαρίστησε όλους τους αντιδημάρχους, τους δημοτικούς συμβούλους και τα στελέχη και τους υπαλλήλους του δήμου, εξαιρώντας όμως τον Κ. Ζέρβα, λέγοντας πως «ήταν κι αυτός αντιδήμαρχος, αλλά με αυτόν μάλωσα, δεν θα τον ευχαριστήσω»…