Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αν θέλει να είναι βασικός πόλος της Κεντροαριστεράς…

Με την κρίση της πανδημίας τα πήγαμε καλά σαν χώρα στον υγειονομικό τομέα, και το πιστώθηκε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά από την άλλη αναδείχθηκαν με έμφαση  οι ελλείψεις και οι αδυναμίες του κυρίαρχου ιδεολογικού πολιτικού στίγματος, καθότι κατέρρευσε το νεοφιλελεύθερο αφήγημα. Αναδείχθηκε περισσότερο από ποτέ η ανάγκη του ΕΣΥ και του κοινωνικού κράτους, η σημασία των δημόσιων πολιτικών, των κρατικών παρεμβάσεων και επενδύσεων.

Του Λεωνίδα Δημητριάδη*

Έτσι μετά νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πρέπει γρήγορα να αποκτήσει οργανωτική δομή συμπαγούς πολιτικού φορέα, παράγοντας πολιτικής από κάτω προς τα πάνω, δημιουργώντας στελέχη, που θα πυροδοτήσουν τον επανασχεδιασμό, για εσωκομματική δημοκρατία και κοινωνική διεισδυτικότητα.

Πρέπει να διαμορφωθεί, ορίζοντας με σαφήνεια, το ιδεολογικό του πλαίσιο, τις πολιτικές επιλογές του, τη δομή, τα όργανά του, καθιστώντας συμμέτοχους, σε αυτή την ανασυγκρότηση, όλους τους προοδευτικούς πολίτες.

Ανασυγκρότηση με βάση τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά, οργανωτικά δεδομένα, από την Αυτοδιοίκηση και τον Συνδικαλισμό μέχρι την τελευταία κοινωνική οργάνωση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Έτσι μέσα από τη διαβούλευση στο οργανωμένο και δομημένο πλέον κόμμα, να προκριθεί το νέο ριζοσπαστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης που θα πείθει ως εναλλακτική λύση.

Αν η στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι να διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα πρέπει η πολιτική του ταυτότητα να περιλαμβάνει μια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία, που θα διαμορφώσει μια νέα νίκη της Κεντροαριστεράς, της μεγάλης προοδευτικής Δημοκρατικής παράταξης, και την απαλλαγή της χώρας από την νεοφιλελεύθερη αντίληψη, με τις κοινωνικές ανισότητες που γεννά.

*Ο Λεωνίδας Δημητριάδης είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία