Ο Σημίτης, τα “παλτά” και το σύνθημα για τον… πλανήτη

Η προεκλογικού χαρακτήρα χθεσινοβραδινή εκδήλωση στο ξενοδοχείο Καψής, με κεντρικό ομιλητή τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργό, τον Κώστα Σημίτη, ήταν ομολογουμένως μία επιτυχημένη εκδήλωση. Θύμιζε “την εαρινή σύναξη των… συνταξιούχων σημιτοφυλάκων”.

Με μέσο όρο ηλικίας τα 70 something, μπορεί να πει κανείς με συμπάθεια πως το εγχείρημα πέτυχε. Βασικά πήγαν στην εκδήλωση όλοι οι αντισύριζα παλιοί και νέοι, “κεντροδεξιοί” κυρίως, εκσυγχρονιστές. Η εκδήλωση είχε κόσμο, γεγονός θετικό για τους έχοντες την πρωτοβουλία, δηλαδή το “Δίκτυο Σύγχρονοι Δημοκράτες” και ειδικά για τον “οικοδεσπότη” Χρήστο Παπαστεργίου και τον “τελετάρχη” Χρόνη Μακρίδη. Κάποιες απουσίες όμως, γνωστών τοπικών στελεχών από το «γεννηματικό» στρατόπεδο, δεν πέρασαν απαρατήρητες. Επίσης και οι παπανδρεϊκοί απέφυγαν να παραστούν ενώ δύο κορυφαία στελέχη του παλιού ΠΑΣΟΚ, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρώην υπουργός, Χάρης Καστανίδης, επίσης δεν έδωσαν το παρών. Κράτησαν αποστάσεις, ο καθένας για τον δικό του λόγο.

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι δεν εμφανίσθηκαν κάποιοι αυτοδιοικητικοί, που ως υποψήφιοι, λογαριάζουν και τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ. Πήγε ο Σπύρος Βούγιας που έχει το χρίσμα, αλλά δεν εμφανίσθηκε ο Πέτρος Λεκάκης. “Έστειλε” όμως υποψηφίους του συνδυασμού του, ενώ είχε και κάποιους υποστηρικτές δίπλα στον Σημίτη, τους γνωρίζει ο… ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης. Υποψήφιους του συνδυασμού του, έστειλε και ο Κώστας Ζέρβας, για να “κόψουν κίνηση” αλλά και να μαζέψουν σταυρούς.

Στην ομιλία του ο Σημίτης ήταν αρκετά επιθετικός προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Έπαιξε καλά το ρόλο του, αλλά δεν απέφυγε και τις αθυροστομίες κι ακρότητες όταν μίλησε για διαφθορά, δημαγωγία και πολιτική επιδομάτων. Δηλαδή αυτά που λίγο πολύ έριξαν το ΠΑΣΟΚ στα βράχια και στα τάρταρα. Διότι δεν μπορείς να μιλάς για διαφθορά, όταν έχεις κρεμασμένα στην ντουλάπα σου, “παλτά” με ετικέτες όπως Τσουκάτος, Μαντέλης, Ακης, Παπαντωνίου κ.λ.π.

Βέβαια κάποιοι, πρώην νεολαίοι του Κινήματος, το πήραν λίγο χαλαρά το όλο σκηνικό με τους απόμαχους του εκσυγχρονισμού. Στα πηγαδάκια ακούστηκε και το σύνθημα “Κώστα Σημίτη κυβέρνα τον πλανήτη”, συνοδευόμενο με πολλά επιφωνήματα…

Φ.Δ.