Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζει για υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας – Όλα τα ονόματα…

Στην τελική ευθεία βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ οι διεργασίες και οι ζυμώσεις για την επιλογή του υποψήφιου ή της υποψήφιας που θα υποστηρίξει το κυβερνών κόμμα στις εκλογές για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση ενδέχεται να ληφθεί και εντός του Σαββατοκύριακου με την «επιτροπή Μπόλαρη» να έχει διαμορφώσει και καταθέσει τις τελικές της προτάσεις και εισηγήσεις.

Να θυμίσουμε ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης από τα μέσα Νοεμβρίου, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, είχε αναλάβει να συντονίσει τις διεργασίες και τις επαφές που θα οδηγούσαν στην ανάδειξη μίας υποψηφιότητας ευρύτερης αποδοχής.

Στόχος είναι να συγκροτηθεί ένας συνδυασμός που θα μπορούσε να προσελκύσει ψηφοφόρους από όλο το φάσμα του ευρύτερου προοδευτικού – δημοκρατικού χώρου και να οδηγήσει την αναμέτρηση με τον εκλεκτό της ΝΔ νυν περιφερειάρχη Α. Τζιτζικώστα, στην δεύτερη Κυριακή.

Ο Μάρκος Μπόλαρης ανάλαβε τον συντονισμό λόγω της εμπειρίας του στα ζητήματα της ΠΚΜ καθώς ηγήθηκε συνδυασμών και ήταν ήταν υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας το 2010 και το 2014.

Σ’ αυτό το πλαίσιο τα ονόματα που έπεσαν στο τραπέζι αναπόφευκτα  προέρχονται κυρίως από το χώρο της κεντροαριστεράς. Σύμφωνα με την διαδικασία, μετά την αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων και αφού δοθεί το πράσινο φως από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο υποψήφιος περιφερειάρχης που έχει επιλεγεί, θα ανακοινώσει ο ίδιος την πρόθεση του να δοκιμασθεί στις περιφερειακές εκλογές.

Ακολούθως ο ΣΥΡΙΖΑ θα δηλώσει την υποστήριξη του στο πρόσωπο του ενώ παράλληλα θα ξεκινήσουν και οι διεργασίες για την συγκρότηση της παράταξης και την ανάδειξη του συνδυασμού.

Δηλώνει ήδη υποψήφια…  

Σε ότι αφορά τα ονόματα των υποψηφίων, η υποψηφιότητα της δημοτικής συμβούλου Θέρμης Άννας Μίχου φέρεται να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο. Η Μίχου ήταν υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ το 20Ο7. Το 2010 είχε εκλεγεί περιφερειακή σύμβουλος με την παράταξη «Μετωπο Ανάπτυξης» του Μάρκου Μπόλαρη. Προέρχεται από το χώρο των λεγόμενων «Παπανδρεϊκών» του ΠΑΣΟΚ και στις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ τάχθηκε υπέρ του Γιώργου Καμίνη. Επίσης ως ηλεκτρολόγος – μηχανικός διετέλεσε αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας /ΤΚΜ και μέλος του Τεχνικού Συμβουλίου της ΕΥΑΘ (2011-2014).

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη η Άννα Μίχου έχει ξεκινήσει επαφές με στελέχη της Κεντροαριστεράς που δεν συντάσσονται με τον υποψήφιου του ΚΙΝΑΛ Χρήστο Παπαστεργίου.

Δηλώνει μάλιστα αποφασισμένη να κατέλθει στις εκλογές για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε μία προσπάθεια πίεσης προς τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ολοκληρωθούν και να οριστικοποιηθούν οι προκριματικές διεργασίες στο κυβερνών κόμμα.

Δυνατά επίσης παίζει και το όνομα του πρώην βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης (1996 – 2009) του ΠΑΣΟΚ Χάρη Τσιόκα. Ο πρώην βουλευτής που μετά το 2012 έχει αποστασιοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ, φέρεται να διατηρεί επαφές με την σοσιαλιστική τάση του ΣΥΡΙΖΑ και με κεντρικά στελέχη όπως ο Αντώνης Κοτσακάς μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Εκπαιδευτικός από τη Χαλάστρα διετέλεσε γενικός γραμματέας των υπουργείων Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών και θήτευε σε όλα σχεδόν τα κορυφαία όργανα του ΠΑΣΟΚ. Βασική του εκτίμηση είναι ότι ενόψει των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων η προοδευτική παράταξη με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανασυντάξει τις δυνάμεις της σε όλα τα επίπεδα.  

 Απαιτεί εγγυήσεις…

 Στο τραπέζι υπάρχει και η υποψηφιότητα του πρώην υφυπουργού Γιάννη Μαγκριώτη, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στις συζητήσεις και επαφές που συντόνισε ο Μ. Μπόλαρης. Έχει εκλεγεί επί σειρά ετών βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ και έχει διατελέσει υπουργός Μακεδονίας Θράκης και υφυπουργός Εξωτερικών και Υποδομών και Δικτύων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αποδεχόταν να αναλάβει αντίπαλος του Απόστολου Τζιτζικώστα αρκεί να υπήρχε απευθείας πρόταση για την υποψηφιότητα του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακούγεται επίσης το όνομα του πρώην βουλευτή Πέλλας του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Πασχαλίδη. Εκτός από βουλευτής (1989-2004) διετέλεσε υφυπουργός Παιδείας και υφυπουργός στον πρωθυπουργό αλλά και υπουργός Μακεδονίας Θράκης ενώ το 2010 είχε εκλεγεί περιφερειακός σύμβουλος με τον Μάρκο Μπόλαρη. Εκ των στενών συνεργατών άλλοτε του Κώστα Σημίτη και από τους θεωρητικούς της μεταρρυθμιστικής σοσιαλδημοκρατίας. Τα τελευταία χρόνια πάντως έχει αποστασιοποιηθεί από τις πολιτικές διεργασίες. Ακούσθηκε επίσης και το όνομα του πρώην νομάρχη Θεσσαλονίκης Κώστα Παπαδόπουλου.

Προβληματισμός στο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης

Στο μεταξύ στον ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης η ονοματολογία γύρω από υποψηφιότητες από το χώρο της Κεντροαριστεράς προβληματίζει τα στελέχη του κόμματος. Όλοι αναγνωρίζουν ότι ο στόχος της δεύτερης Κυριακής απαιτεί ευρύτερες συνεργασίες με επικεφαλής μία προσωπικότητα που θα μπορούσε να συσπειρώσει ένα ευρύ φάσμα εκλογέων, από την ριζοσπαστική  αριστερά μέχρι και των κεντρώο χώρο.

Όμως υπάρχουν και αρκετοί που εκτιμούν ότι μία υποψηφιότητα από το λεγόμενο «βαθύ ΠΑΣΟΚ» μπορεί να λειτουργήσει τελικά αρνητικά. Θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ την μάχη των περιφερειακών εκλογών πρέπει να την δώσει με καθαρό πολιτικό στίγμα, δηλαδή με υποψήφιο περιφερειάρχη κάποιο τοπικό βουλευτή όπως ο Γιάννης Αμανατίδης ή ο Σωκράτης Φάμμελος ή να επενδύσει στο μέλλον και να επιλέξει ένα στέλεχος από τη νέα γενιά μάχιμων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.