Ο Βενιζέλος επιστρέφει στο ΑΠΘ και ίσως με νέο κόμμα… από του χρόνου

Αλλαγή πορείας για τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλη Βενιζέλο, ο οποίος τυπικά από χθες, μετά από 26 χρόνια πολιτικής δράσης, επέστρεψε στα ακαδημαϊκά του καθήκοντά στο ΑΠΘ, ως συνταγματολόγος ενώ οι πληροφορίες τον θέλουν να ηγείται νέας προσπάθειας για σχηματισμό νέου πολιτικού κόμματος.   

Σήμερα μάλιστα ο Βενιζέλος πραγματοποίησε και διάλεξη στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, με θέμα “Πολιτειολογία και Ελληνική Πολιτική και Συνταγματική Ιστορία 1821-1975”. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από κόσμο, φοιτητές και φίλους του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σαμαρά. Μάλιστα τον κ. Βενιζέλο προλόγισε ένας φίλος του από τα παλιά, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος.

«Μετά από μια μεγάλη διακοπή λόγω των πολιτικών μου καθηκόντων, άρχισα χθες τα μεταπτυχιακά μου μαθήματα και σήμερα κάνω ένα εισαγωγικό μάθημα στους νέους πρωτοετείς φοιτητές. Εδώ είναι το σπίτι μας, εδώ είναι η ακαδημαϊκή μας μητέρα. Χαίρομαι γιατί όλη μου η εμπειρία η θεσμική και η διεθνής συνδέεται με το αντικείμενο μου στο συνταγματικό δίκαιο και με την έρευνα και την διδασκαλία στο ΑΠΘ», τόνισε σε σχετικές δηλώσεις του ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Προτάσεις για νέο κεντρώο κόμμα

Ωστόσο όπως μαθαίνουμε, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο παραμένει στις πολιτικές επάλξεις, αλλά δέχεται και πολλές προτάσεις να ηγηθεί νέας προσπάθειας για τη συγκρότηση νέου πολιτικού σχηματισμού στο χώρο του κέντρου. Πριν 4 ημέρες σε εκδήλωση στην Αθήνα, που διοργάνωσε ο «Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση», του οποίου ο ίδιος ηγείται, μιλώντας για το εκλογικό σύστημα και τη ψήφο των Αποδήμων, σε ερώτηση για τις πολιτικές συνεργασίες, έδειξε αποφασισμένος να κλείσει οριστικά τους λογαριασμούς του με το ΚΙΝΑΛ- ΠΑΣΟΚ. Πιο συγκεκριμένα, απαντώντας στον Νίκο Σαλαγιάννη, πρώην γενικό διευθυντή του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τις πολιτικές συνεργασίες, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «το κόμμα σας θα μπορούσε να υποχρεώσει τη ΝΔ σε συνεργασία» και πως «όταν τάσσεσαι υπέρ των συνεργασιών πρέπει μας είσαι έτοιμος να κάνεις συνεργασίες». Λέγοντας «το κόμμα σας», διαχώρισε με σαφήνεια τη θέση του από το ΚΙΝΑΛ- ΠΑΣΟΚ και παράλληλα έδωσε το πολιτικό του στίγμα, εμμένοντας στη θέση του για συνεργασία των δυνάμεων της «αστικής κανονικότητας» και του «ευρωπαϊκού τόξου».

Οι πληροφορίες μας πάντως αναφέρουν ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να εξετάζει με σοβαρότητα το ενδεχόμενο να ηγηθεί νέου πολιτικού σχηματισμού στον κεντρώο χώρο.

Συνεργάτες του τονίζουν πως οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να δημιουργηθεί ένα κόμμα που θα εκπροσωπήσει με μεγαλύτερη συνέπεια και σοβαρότητα, πολιτική και οργανωτική, τον κεντρώο μεταρρυθμιστικό χώρο. Θεωρούν πως το ΚΙΝΑΛ έχει αποτύχει ως ευρύτερος σχηματισμός της κεντροαριστεράς και νομοτελειακά, ένα σημαντικό κομμάτι του θα φυλλορροήσει προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης πολλοί ψηφοφόροι του, κουρασμένοι από την θολή κι αμφίθυμη στρατηγική της Φ. Γεννηματα έχουν στραφεί προς τη ΝΔ.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως παρά τα πολιτικά ανοίγματα προς το κέντρο που επιχειρεί ο Α. Τσίπρας, η Κουμουνδούρου παραμένει εγκλωβισμένη στις ιδεοληψίες της παραδοσιακής ριζοσπαστικής – κομμουνιστικής αριστεράς και δεν μπορεί να εκφράσει το ευρύτερο προοδευτικό κέντρο. Ανάλογα και η ΝΔ, λόγω της πόλωσης, αναγκαστικά θα κινείται σε μία σταθερή συντηρητική γραμμή και θα στρέφεται κυρίως προς τη λαϊκή δεξιά, προκειμένου να παραμείνει η μεγάλη συντηρητική παράταξη της χώρας.

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, εκτιμάται πως μετά και τη διάλυση του Ποταμιού, στην χώρα υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτών που σήμερα δεν εκφράζεται πολιτικά από τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα και πως ένα νέο κεντρώο, αστικό, μεταρρυθμιστικό και φιλελεύθερο πολιτικό κόμμα, θα μπορούσε να αποσπάσει άνετα ένα ποσοστό γύρω στο 10% και να αναδειχθεί σε ρυθμιστή εξελίξεων στη χώρα. Επίσης υπάρχει και μία σειρά πολιτικών στελεχών όπως οι Α. Διαμαντοπούλου, Γ. Φλωρίδης κ.α., που δεν θα έλεγαν όχι σε μία νέα προσπάθεια, αν επικεφαλής ήταν ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η προσπάθεια και οι διαδικασίες για τη συγκρότηση του νέου κόμματος θα ξεκινήσουν, ή καλύτερα θα επισημοποιηθούν, στις αρχές του 2020…

Φίλιππος Δεργιαδές