Όχι διχασμένη αλλά τριχασμένη η εξωκοινοβουλευτική αριστερά στις εκλογές για την αυτοδιοίκηση…

Δεν είναι περίεργη αυτή η πανσπερμία των υποψηφιοτήτων στο δήμο Θεσσαλονίκης. Η απλή αναλογική και η δυνατότητα να εκφραστούν, ή να… ανθίσουν όλα τα λουλούδια, στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, έχει τροφοδοτήσει τις ορέξεις σε όλες τις πτέρυγες του πολιτικού φάσματος. Κανένας πολιτικός χώρος δεν οδεύει συντεταγμένος και στοιχισμένος προς τις δημοτικές κάλπες. Ακόμα και οι δυνάμεις της “άλλης” αριστεράς, της εξωκοινοβουλευτικής, που χρόνια παλεύουν να μπουν στους “αστικούς θεσμούς εκπροσώπησης” και τώρα, λόγω απλής αναλογικής, θα μπορούσαν να κάνουν το άλμα προς τα εμπρός, ακόμα κι αυτές, δεν μπορούν να συνεννοηθούν.

Στο δήμο Θεσσαλονίκης υπάρχει το “Ενωτικό Ψηφοδέλτιο” που στηρίζουν τα σχήματα “Πόλη Ανάποδα” και “Δύναμη Ανατροπής” και το οποίο συνενώνει δυνάμεις του …ΔΙΡΙΖΑ , δηλαδή του Δικτύου Ριζοσπαστικής Αριστεράς, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων σχημάτων του χώρου. Σε παράλληλο δρόμο όμως κινείται και το σχήμα της δημοτικής κίνησης «Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη για την ανατροπή» με επικεφαλής τον Γ. Κούτρα, που εκφράζει επίσης δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων σχημάτων, κυρίως απο το χώρο των τροτσκιστών. Επίσης υπάρχουν και οι δυνάμεις της ΛΑΕ που μένουν, προς το παρών, σε θέση αναμονής και απόστασης από τις δημοτικές εκλογές στο δήμο Θεσσαλονίκης, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατεβάσουν δικό τους συνδυασμό. Ούτε και στις εκλογές για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο χώρος κατάφερε να συνεννοηθεί. Υπάρχουν δύο συνδυασμοί: της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με υποψήφιο τον Θανάση Αγαπητό και της ΛΑΕ με υποψήφια την πρώην βουλευτή Δέσποινα Χαραλαμπίδου.

Προφανώς υπάρχουν διαφορές και παθογένειες που δεν επιτρέπουν αυτό το χώρο της “άλλης αριστεράς” να εκφραστεί και θεσμικά στα όργανα της αυτοδιοίκησης. Και προφανώς δεν είναι θέμα πολυφωνίας. Μάλλον είναι θέμα πολλών αρχηγών και πολλών μηχανισμών που θεωρούν ότι κατέχουν την απόλυτη αλήθεια. “Ήρθαμε για να μείνουμε και θέλουμε να είμαστε η φωνή των κινημάτων” λέει ένα σύνθημα αυτών των σχημάτων. Όμως για να μείνεις κάπου, πρέπει να ξέρεις που είσαι, γιατί αν δεν ξέρεις που είσαι, δεν έχει σημασία που θα πας…

Φ.Δ.