«Όχι» σε νέες μειώσεις μισθών λένε οι Διοικητικοί Δικαστές

Έκτακτη γενική συνέλευση είχαν σήμερα τα μέλη της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, κατά την οποία εξέφρασαν τη διαφωνία τους στις νέες μειώσεις των αποδοχών τους που πιθανόν θα εμπεριέχονται στο νέο μισθολόγιο που θα τεθεί σε ισχύ από το νέο έτος, καθώς και στη δημιουργία δικαστών δύο ταχυτήτων, ενώ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προβούν σε κινητοποιήσεις αν τελικά οι ανησυχίες τους επιβεβαιωθούν.

Παράλληλα, σήμερα γνωστοποιήθηκε η απόφαση της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με την οποία θα γίνει επανεκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων όλων των δικαστικών λειτουργών με την αναγνώριση του αφορολόγητου του 25% των αποδοχών τους, όπως δηλαδή συμβαίνει και με τις βουλευτικές αποζημιώσεις.

Δηλαδή, από την επανεκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων των δικαστών, αναμένεται να προκύψουν αναδρομικές επιστροφές φόρων που παρακρατήθηκαν, ύψους 2.500 ευρώ έως 15.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαθμίδα που κατέχει κάθε δικαστής.

Η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, Ειρήνη Γιανναδάκη, ως προς το θέμα αυτό ανέφερε ότι «είναι μια πρώτη προσπάθεια δρομολόγησης στην εφαρμογή των αποφάσεων των Ανωτάτων Δικαστηρίων που δικαιώνουν τους δικαστές» και προσέθεσε: «Η απόφαση αυτή αφορά το ισόκυρο και ισόνομο των δικαστών με τις δυο άλλες εξουσίες και έρχεται να εφαρμόσει για τους δικαστές, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, ό,τι ισχύει για τους βουλευτές».

Να σημειωθεί ότι και για το αφορολόγητο του 25% των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών, έχει εκδοθεί σχετική απόφαση του Μισθοδικείου.