«Οι εργαζόμενοι πρέπει να σκεφτούν πολύ τι θα πράξουν σ’ αυτές τις ευρωεκλογές»

Την ανάγκη οι πολίτες της χώρας να ψηφίσουν μαζικά στις κάλπες των ευρωεκλογών και να στηρίξουν τις προοδευτικές δυνάμεις, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα κατά της συντηρητικής δεξιάς και της ακροδεξιάς, τόνισαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κυριακή Μάλαμα, Γιώργος Πετρόπουλος, Κωνσταντίνα Κούνεβα και Γιάννης Μουζάλας.

Στην πολιτική εκδήλωση, με θέμα «Για την Ελλάδα των πολλών για την Ευρώπη των λαών», που πραγματοποιήθηκε σήμερα νωρίς το βράδυ στην ΕΔΟΘ, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, εστίασαν τις ομιλίες τους στο ρόλο που οι προοδευτικές δυνάμεις καλούνται να παίξουν στην Ε.Ε. και μίλησαν για μία Ευρώπη που πρέπει να αλλάξει, ώστε να λειτουργεί υπέρ των λαών και όχι των μεγάλων συμφερόντων.

«Όταν υποχωρεί ο πολιτισμός βρίσκει έδαφος ο φασισμός…»

«Θέλουμε μία κοινωνική Ευρώπη, μία δημοκρατική Ευρώπη, μία Ευρώπη που να σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο που να κατοχυρώνει τα δικαιώματα των εργαζόμενων και να λειτουργεί με διαφάνεια και αλληλεγγύη», τόνισε η υποψήφια ευρωβουλευτής Κυριακή Μάλαμα, σημειώνοντας πως η Ε.Ε. δεν πρέπει να αφεθεί στα χέρια αυτών που εκπροσωπούν την ιδεολογία της εκμετάλλευσης και του εργασιακού και περιβαλλοντικού μεσαίωνα. «Είναι χρέος μας και προς τη νέα γενιά, να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα των πολλών και να εμποδίσουμε τη νέα προσφυγιά» είπε και μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης του πολιτισμού, όχι ως εμπόρευμα αλλά ως κοινωνικό δικαίωμα. «Όταν υποχωρεί ο πολιτισμός βρίσκει έδαφος ο φασισμός και η ακροδεξιά. Ο πολιτισμός δεν είναι μόνο τέχνη, αλλά τρόπος ζωής. Ο πολιτισμός είναι το άρμα του καλού» τόνισε και σημείωσε πως «αυτές οι ευρωεκλογές πρέπει να στείλουν μηνύματα σ’ αυτούς που σχεδιάζουν και επιθυμούν μία συντηρητική και σκοτεινή Ευρώπη».

«Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα διαφάνειας στην Ε.Ε.» είπε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Κούνεβα και έφερε ως παράδειγμα το περίφημο Eurogrou, σχολιάζοντας πως ασκεί πολιτική χωρίς να είναι επίσημο όργανο της Ε.Ε.. Επικέντρωσε δε την ομιλία της στα δικαιώματα των μεταναστών και ανέφερε πως η ΝΔ τάσσεται συστηματικά υπέρ ενός νέου εργασιακού μεσαίωνα, καταψηφίζοντας όλες τις εκθέσεις και προτάσεις που εισηγούνται μέτρα προστασίας των εργαζομένων. «Υπάρχει ευρωβουλευτίνα της ΝΔ που καταψήφισε την έκθεση για τις οικιακές βοηθούς που βιώνουν ένα νέο σκλαβοπάζαρο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Να πάνε μαζικά στις κάλπες στις 26 Μαΐου

«Οι εργαζόμενοι πρέπει να σκεφτούν πολύ τι θα πράξουν σ’ αυτές τις ευρωεκλογές τόνισε και ο Γιώργος Πετρόπουλος, αναφέροντας πως σήμερα η Ε.Ε. καθορίζει σε συντριπτικό βαθμό τις εθνικές νομοθεσίες. «Οι πολίτες και ειδικά οι εργαζόμενοι, οι άνθρωποι της δουλειάς και της παραγωγής πρέπει να πάνε μαζικά στις κάλπες στις 26 Μαΐου και να ενισχύουν τις προοδευτικές δυνάμεις και τον ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε σημειώνοντας πως ο κίνδυνος της φασιστικής ακροδεξιάς δεν είναι φανταστικός αλλά υπαρκτός. Ανάλογα και ο Γιάννης Μουζάλας τόνισε πως «οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, τώρα πρέπει να δώσουν τη μάχη συντονισμένα με στόχο την νίκη» ώστε να ανακοπεί γενικά η άνοδος των συντηρητικών και ακροδεξιών δυνάμεων. «Η άνοδος των συντηρητικών και της ακροδεξιάς σημαίνει αφαίρεση δικαιωμάτων και εισοδημάτων από τους ανθρώπους για να δοθούν στις εταιρείες» τόνισε σημείωσε πως το στοίχημα της μεγάλης και πλατιάς προοδευτική συμμαχία πρέπει να κερδηθεί».

Να σημειωθεί ότι η Κυριακή Μάλαμα είναι σκηνοθέτης, διευθύντρια προγράμματος ΕΡΤ3 και μέλος Δ.Σ. στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η Κωνσταντίνα Κούνεβα, ευρωβουλευτής, ο Γιώργος Πετρόπουλος αντιπρόεδρος ΑΔΕΔΥ και ο Γιάννης Μουζάλας γιατρός, πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.