Οικολόγοι Πράσινοι: Η κυβέρνηση της ΝΔ δημιουργεί ένα «λουδοβίκειο» κράτος

«Συμμετέχουμε και στηρίζουμε τις συγκλίσεις των προοδευτικών δυνάμεων, αλλά ως κόμμα, ενεργό μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, δεν μπορούμε να ενταχθούμε στην Προοδευτική Συμμαχία αν αποκτήσει χαρακτηριστικά ενιαίου κόμματος».

Αυτό τόνισαν οι εκπρόσωποι των Οικολόγων Πράσινων, κατά τη συνέντευξη που παραχώρησαν σήμερα το πρωί, από την 84η ΔΕΘ, παρουσιάζοντας τις βασικές πολιτικές τους προτάσεις για τα μείζονα ζητήματα. Άσκησαν δε κριτική στη κυβέρνηση, λέγοντας πως προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως η Υγεία, η Παιδεία και το Περιβάλλον και δημιουργεί ένα υπερσυγκεντρωτικό «λουδοβίκειο» αντιδημοκρατικό κράτος που αποδυναμώνει την φωνή των τοπικών κοινωνιών, με την κατάργηση και της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση.

Όπως τόνισε ο συνεκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Πουτσιάκας, οι επιδόσεις του Οικολογικού Κινήματος στις χώρες του ευρωπαικού νότου και στην Ελλάδα, παραμένουν χαμηλές διότι δεν υπάρχει μεγάλη διείσδυση της πολιτικής οικολογίας στην κοινωνία των πολιτών, αλλά και λόγω αδυναμίας των ίδιων των κομμάτων να περάσουν τα μηνύματα τους. Από την πλευρά του ο Φίλιππος Γκανούλης, τόνισε πως η πολιτική πόλωση και η κρίση λειτουργούν αρνητικά για κόμματα όπως οι Οικολόγοι Πράσινοι, καθώς δεν γίνεται κατανοητό πως το πολιτικό τους πρόταγμα δεν εξαντλείται στα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Ο Φίλιππος Γκανούλης και ως περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας, ερωτηθείς για τα ζητήματα του Μετρό και του ΟΑΣΘ, αφού εξήγησε ότι η πρώτη επιλογή των Ο.Π. ήταν το τραμ και όχι το Μετρό, τόνισε πως η μεταφορά των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου θα ήταν καταστροφική για το μνημείο και χαρακτήρισε αναγκαία την αποχώρηση του ΟΑΣΘ από τα περιαστικά και υπεραστικά δρομολόγια, προκειμένου να ενισχυθούν τα αστικά δρομολόγια.

Σε ερώτηση για τα μεγάλα ζητήματα των εξορύξεων και των Σκουριών, οι εκπρόσωποι των Ο.Π. τάχθηκαν γενικά κατά των εξορύξεων και υποστήριξαν πως η επένδυση των Σκουριών είναι μία καταστροφική επιχείρηση, αλλά μίλησαν και για αναγκαίους συμβιβασμούς, προκειμένου να γίνουν βήματα σε επιμέρους θέματα όπως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όπως τόνισε και η Κατερίνα Ανδρικοπούλου – Σακοράφα, η οποία ως υποψήφια στην πέμπτη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, θα καταλάβει έδρανο στη νέα Βουλή, μέσω της εναλλαγής που έχει συμφωνηθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως το πολιτικό απόθεμα των Οικολόγων Πράσινων από την συνεργασία τους με την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν θετικό. «Η συμμετοχή μας στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα απέδειξε ότι όχι μόνο φέραμε σε πέρας σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα τα οποία αναλάβαμε, αλλά υλοποιήσαμε δράσεις που κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε αναλάβει” τόνισε και δεσμεύτηκε πως οι Οικολόγοι Πρασινοι μέσα από την Βουλή θα συνεχίσουν τις παρεμβάσεις τους για το περιβάλλον και την Κυκλική και Αλληλέγγυα Οικονομία, αλλά και για όλα τα ζητήματα, πάντα σε προοδευτική κατεύθυνση.