Όλο και πιο κοντά το άτακτο Brexit

Όλο και πιο κοντά φαίνεται το άτακτο Brexit μετά την άρνηση των ανεξάρτητων βουλευτών και των Συντηρητικών να στηρίξουν το σχέδιο του Τζέρεμι Κόρμπιν να σταματήσει τον Μπόρις Τζόνσον, που είναι αποφασισμένος να βγάλει τη Βρετανία από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου με όποιο κόστος. Οι βουλευτές των δύο κομμάτων αντιδρούν στο ενδεχόμενο να αναλάβει ο ίδιος πρωθυπουργός.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, που έχει δηλώσει ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του Βρετανού πρωθυπουργού, προτείνει, αν η πρόταση περάσει από τη Βουλή, τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ώστε να Βρετανία να φύγει από την Ε.Ε. με συμφωνία.

Ωστόσο οι Συντηρητικοί βουλευτές που δεν επιθυμούν το άτακτο Brexit δήλωσαν χθες ότι δεν θα ήθελαν να δουν τον ηγέτη των Εργατικών στη θέση του πρωθυπουργού. Επίσης, διευρύνθηκε το χάσμα μεταξύ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και των Εργατικών, μετά την παραίνεση του δημάρχου του Λονδίνου, Σαντίκ Καν προς την ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τζο Σουίνσον, να δεχτούν να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο πρώην ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Βινς Κέιμπλ, όμως, δήλωσε ότι οι Εργατικοί πρέπει να προτείνουν ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να λειτουργήσει ενωτικά για να δεχθούν να συναινέσουν.

Ο Κέιμπλ είπε ότι ο Κόρμπιν πρέπει να παρουσιάσει και ένα «Σχέδιο Β», για το ενδεχόμενο να πετύχει την πλειοψηφία που χρειάζεται και τόνισε ότι το Κοινοβούλιο θα ποφασίσειποιος θα είναι ο μεταβατικός πρωθυπουργός που θα σταματήσει το άτακτο Brexit.

«Τον καλώ να δηλώσει ότι αν δεν γίνει δεκτός ο ίδιος για πρωθυπουργός, θα στηρίξει κάποιον άλλον, που θα μπορεί να βγάλει από την Ευρωπαϊκή Ένωση με συμφωνία», κατάληξε.

Ο Καν, που έχει υπάρξει σκληρός επικριτής του Κόρμπιν, έγραψε στη Σουίνσον ότι μόνο με το σχέδιο του ηγέτη των Εργατικών θα μπορούσε να σταματήσει το άτακτο Brexit, πράγμα που είναι «απολύτως ξεκάθαρο ότι επιδιώκει ο Μπόρις Τζόνσον».

Από την πλευρά της η ηγέτις των Φιλελεύθερων Δημοκρατών αντιπρότεινε για πρωθυπουργό είτε τον Κεν Κλαρκ είτε τη Χάριετ Χάρμαν, τους βουλευτές με τα περισσότερα χρόνια θητείας στο Κοινοβούλιο.

Ο Κλαρκ, που χαρακτηρίζεται και «πατέρας του Κοινοβουλίου», δήλωσε διαθέσιμος, αν του ζητηθεί, και χαρακτήρισε λάθος την προσπάθεια του Κόρμπιν να παρουσιάσει τον εαυτό του ως υποψήφιο για τη θέση του πρωθυπουργού.

Επίσης, αν και τόνισε ότι πρέπει να γίνουν πολλά μέχρι να φτάσει η χώρα σε συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, όταν και αν αυτό επιτευχθεί, ο ρόλος της θα πρέπει να είναι μια νέα παράταση και η διαπραγμάτευση μια άλλης συμφωνίας με την Ε.Ε. -θέση που απέχει πολύ από την επιθυμία των Φιλελεύθερων Δημοκρατών για νέο δημοψήφισμα.

Στο μέτωπο των Συντηρητικών, ο Ντόμινικ Γκριβ ενώ δήλωσε ότι θα μπορούσε να στηρίξει πρόταση μομφής, δήλωσε ότι δεν δέχεται τον Κόρμπιν για πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντάς τον «διχαστικό».

Επίσης, οι βουλευτές των Συντηρητικών έχουν δεχθεί πολύ μεγάλες πιέσεις για να μη στηρίξουν το σχέδιο του Τζέρεμι Κόρμπιν, με τον πρώην γραμματέα του κόμματος, Ντέιβιντ Γκόουκ να γράφει στο Twitter ότι «αν νομίζουν ότι η λύση στο πρόβλημα είναι ο Κόρμπιν, μάλλον απαντούν σε λάθος ερώτηση».

Επίσης, οι πρώην Συντηρητικοί και νυν ανεξάρτητοι βουλευτές αρνούνται να στηρίξουν το σχέδιο Κόρμπιν. Σύμφωνα με την Άνα Σούρμπι, ο Κόρμπιν «δεν μπορεί να ενώσει του βουλευτές του και θέλει να τον στηρίξουμε για πρωθυπουργό. Και δεν θα πάμε σε δημοψήφισμα, αλλά σε εκλογές, που δεν πρόκειται να επιλύσουν κανένα πρόβλημα».