Ολονύχτια ένταση στα Βρασνά – Οι κάτοικοι έδιωξαν λεωφορεία με πρόσφυγες

Μετά από την είδηση ότι θα αφιχθούν μετανάστες και πρόσφυγες από την Σάμο στα Βρασνά, οι κάτοικοι της περιοχής, έστησαν μπλόκα κι όταν μετά τα μεσάνυχτα έφτασαν τα πούλμαν, τους ανάγκασαν να φύγουν, με προορισμό αυτή την φορά την Χαλκίδα.

Τα μπλόκα στήθηκαν στα Νέα Βρασνά και στην παραλία των Βρασνών. Πλήθος κόσμου άντρες, γυναίκες, νέοι και ηλικιωμένοι έδωσαν δυναμικό παρών αποκλείοντας την πρόσβαση των λεωφορείων που θα μετέφεραν τους μετανάστες προς τα καταλύματα των ιδιωτών όπου επρόκειτο να φιλοξενηθούν. Οι 200 αιτούντες άσυλο που έφτασαν στην περιοχή του δήμου Βόλβης συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων, βρήκαν τα ξενοδοχεία κλειστά και τους ξενοδόχους άφαντους.

Στο μπλόκο των Νέων Βρασνών συμμετείχαν  δημοτικοί Σύμβουλοι μετά το πέρας της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Κατά την διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας, ενημέρωσε για τις μέχρι τώρα ενέργειες του, ενώ σήμερα θα μεταβεί στην Αθήνα για να συναντηθεί με κλιμάκια υπουργείων ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα εγκατάστασης μεταναστών στην περιοχή.

Πηγή: volvipress.gr

Σε κατασκήνωση στη βόρεια Εύβοια μεταφέρονται οι πρόσφυγες

Σε κατασκήνωση στη Βόρεια Εύβοια μεταφέρονται τελικά οι περίπου 380 αιτούντες άσυλο από τη Σάμο, οι οποίοι χτες είχαν ως προορισμό τα Βρασνά του δήμου Βόλβης, αλλά δεν κατάφεραν να εγκατασταθούν, καθώς ήρθαν αντιμέτωποι με αντιδράσεις των κατοίκων.

Όπως αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, που έχει αναλάβει τη μεταφορά τους, τα εννέα λεωφορεία στα οποία επιβαίνουν οι πρόσφυγες προσπάθησαν να προσεγγίσουν χτες τα Βρασνά μέσα από εναλλακτικούς δρόμους και με συνοδεία της αστυνομίας, ωστόσο ήρθαν αντιμέτωποι με έντονες αντιδράσεις κατοίκων που είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή.

Τελικά, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, τα ξημερώματα οι ξενοδόχοι που είχαν συμφωνήσει να φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες, δεν άνοιξαν τα καταλύματά τους, έπειτα από πιέσεις και απειλές των κατοίκων. Σήμερα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πήρε την απόφαση να μεταφέρει τα 380 άτομα (στην πλειονότητά τους οικογένειες από Συρία, Ιράκ, Παλαιστίνη και Αφγανιστάν), στην Εύβοια, όπου θα διαμείνουν σε μικρά παραθαλάσσια διαμερίσματα της κατασκήνωσης.

Κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «κατανοούν πως ο δήμος Βόλβης φιλοξενεί ήδη πολλούς αιτούντες άσυλο, ωστόσο διευκρινίζουν ότι η διαμονή τους σε ξενοδοχεία αποφασίστηκε έπειτα από την υπογραφή ιδιωτικών συμβάσεων με τους ιδιοκτήτες τους και δεν δημιουργεί πρόβλημα στην τουριστική περίοδο, καθώς θα έχει διάρκεια έξι μηνών. Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι από τη μια συζητάμε για κακές συνθήκες στα νησιά και από την άλλη δεν έχουμε πού να πάμε τους αιτούντες άσυλο, γιατί οι τοπικές κοινωνίες στην ενδοχώρα δεν τους θέλουν. Προσθέτουν δε ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι να γίνει ισοκατανομή των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα, ωστόσο οι περιφερειάρχες δεν έχουν στείλει ακόμα καμία πρόταση για χώρους φιλοξενίας, όπως είχαν συμφωνήσει σε σύσκεψη με τον υπουργό.

Την ίδια ώρα, είναι σε εξέλιξη η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ξενοδοχεία που προτίθενται να φιλοξενήσουν αιτούντες άσυλο και, μέχρι να ολοκληρωθεί, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναζητά θέσεις σε συνεννόηση με ξενοδόχους που είχαν φιλοξενήσει άτομα στο παρελθόν. Επιπλέον, το υπουργείο εξετάζει τη δυνατότητα να μετατρέψει βιομηχανικούς χώρους και εργοστάσια σε χώρους φιλοξενίας».

Όσα αναφέρει ο δήμαρχος Βόλβης