Π. Λεκάκης: Δεν είμαστε η συνέχεια της Πρωτοβουλίας, είμαστε η Πρωτοβουλία

Την απόφαση του να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του κεντρικού δήμου, Πέτρος Λεκάκης, έχοντας την υποστήριξη μίας σημαντικής μερίδας στελεχών της παράταξης «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη», που σήμερα με δήμαρχο τον Γ Μπουτάρη, διοικεί το κεντρικό δήμο της πόλης.

«Είμαστε μία δημοτική κίνηση που αποτελεί κομμάτι της διοίκησης και κομμάτι της “Πρωτοβουλίας”. Δεν είμαστε απλά η συνέχεια της «Πρωτοβουλίας», είμαστε η Πρωτοβουλία» τόνισε ο Πέτρος Λεκάκης αργά το μεσημέρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον πολυχώρο We. Στο πλευρό του, στηρίζοντας την υποψηφιότητα του, βρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου, Παιδείας Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης και Αστικής Ανθεκτικότητας Γιώργος Δημαρέλος, όπως επίσης και ο εντεταλμένος σύμβουλος για την Καθαριότητα Λάζαρος Ζαχαριάδης, η πρόεδρος της ΚΕΔΗΘ, Μαρία Πασχαλίδου και οι δημοτικοί σύμβουλοι Θανάσης Παπαναστασίου και ο Βλάσης Γιτόπουλος.

«Ο Πέτρος Λεκάκης είναι αυτός που μας ενώνει και μας εκφράζει» είπε ο Λάζαρος Ζαχαριάδης ενώ η  Μαρία Πασχαλίδου έκρινε πως «είναι το νέο «γελαστό» πρόσωπο που είναι αποδεκτό από όλους». «Συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά που θέλουμε να έχει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης» είπε Έλλη Χρυσίδου και σημείωσε πως το εγχείρημα της Πρωτοβουλίας, ως συμμετοχική πράξη, δεν πρέπει να μείνει ανενεργό, αλλά να συνεχίσει την πορεία του.

Από την πλευρά του ο Πέτρος Λεκάκης είπε πως η νέα δημοτική κίνηση που δημιουργείται, διεκδικεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στα δημοτικά πράγματα της Θεσσαλονίκης, με καθαρό αυτοδιοικητικό πρόταγμα και στίγμα, και χωρίς κομματικές δεσμεύσεις και χρίσματα. «Θα είμαστε στον δεύτερο γύρο», τόνισε και υπογράμμισε ότι δεν επιδιώκει να πάρει τη θέση του Μπουτάρη τον οποίο χαρακτήρισε, «μοναδική προσωπικότητα που αφήνει το αποτύπωμά του στην πόλη». Διαφώνησε με την καθιέρωση της απλής αναλογικής και πήρε αποστάσεις από την συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας πως υπάρχουν σημεία στα οποία διαφωνεί. Μίλησε επίσης υπέρ της «διπλωματίας των πόλεων» και τάχθηκε κατά της άσκησης εξωτερικής πολιτικής από την αυτοδιοίκηση. «Γι αυτά αρμόδια είναι η κεντρική διοίκηση» τόνισε. Μίλησε επίσης επικριτικά για τα κομματικά χρίσματα, τονίζοντας πως λειτουργούν σε βάρος της αυτοδιοίκησης, ενώ δήλωσε ανοιχτός στις συνεργασίες, τονίζοντας ότι η Πρωτοβουλία έχει γεννηθεί μέσα από τις συνεργασίες. Σε ότι αφορά τη στάση του Γιάννη Μπουτάρη είπε πως είναι ενήμερος και αναμένεται να τοποθετηθεί.

Κλείνοντας απεύθυνε κάλεσμα σε όλους τους δημότες της Θεσσαλονίκης να στηρίξουν την υποψηφιότητα του και δήλωσε βέβαιος πως έχει της αποδοχή και την υποστήριξη του κόσμου γιατί όπως είπε «η κίνησή μας είναι καθαρά αυτοδιοικητική και διαθέτει στελέχη που έχουν γνώση πώς δουλεύει ο δήμος». Ξεκαθάρισε δε πως ανεξάρτητα από τις εκλογές, όσοι μετέχουν στο νέο εγχείρημα, θα συνεχίσουν να στηρίζουν τον Γ. Μπουτάρη και να συμμετέχουν στα διοικητικά του δήμου μέχρι τις 31/8/2019.