Την άρση ασυλίας του Π. Πολάκη αποφάσισε η Βουλή – Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Με 163 ψήφους υπέρ για την πρώτη υπόθεση και με 162 για τη δεύτερη, η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε την άρση ασυλίας του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη.

Ειδικότερα, σε σύνολο 176 παρόντων βουλευτών, για την πρώτη υπόθεση υπέρ ψήφισαν 163 και κατά 13. Για τη δεύτερη υπόθεση υπέρ ψήφισαν 162 και ένας βουλευτής ψήφισε «παρών». Κατά της άρσης ασυλίας τάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησε απο τη Βουλή όπως το ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ.

Οι αφορμές για την άρση ασυλίας του Π. Πολάκη ήταν δύο:

– Μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση του προέδρου των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ και υποψήφιου βουλευτή της Ν.Δ. Σταμάτη Πουλή.

– Το ενδεχόμενο καταγραφής της τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρ. αναπληρωτή υπουργού Υγείας με τον διοικητή της τράπεζας Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Η απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας ελήφθη με ψήφους 8-2 (υπέρ Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛΛ., Ελληνική Λύση και κατά ΚΚΕ και ΜέΡΑ25). Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Παύλος Πολάκης τόνισαν στην Επιτροπή ότι τα ενδεχόμενα αδικήματα τελέσθηκαν στο πλαίσιο των υπουργικών καθηκόντων και κατά συνέπεια οι υποθέσεις θα πρέπει να εξεταστούν με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών που προβλέπει τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής.

Π. Πολάκης: Πράξη αντεκδίκησης στο πρόσωπό μου

Ο Παύλος Πολάκης στην τοποθέτηση του στην Ολομέλεια της Βουλής χαρακτήρισε  το αίτημα για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του για τις μηνύσεις του Σταμάτη Πουλή και του Γιάννη Στουρνάρα εναντίον του ως «ξεκάθαρη πολιτική δίωξη σε βάρος μου» . Ο Π. Πολάκης επισήμανε ότι το συγκεκριμένο αίτημα αποτελεί μία «αήθη πολιτική πράξη αντεκδίκησης στο πρόσωπό μου» γιατί «ταλαιπώρησα το σύστημα κατά την υπουργική μου θητεία» λόγω της αποκάλυψης των σκανδάλων του ΚΕΕΛΠΝΟ, στο οποίο εμπλέκονταν ηγετικά στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κι η πλειονότητα των συστημικών ΜΜΕ.

Με αναφορές στις πρόσφατες αποφυλακίσεις του Αριστείδη Φλώρου και του Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο Π. Πολάκης υπογράμμισε ότι η παραπομπή του με βάση το άρθρο 62 του Συντάγματος για την βουλευτική ασυλία κι όχι με βάση το άρθρο 86 του Συντάγματος για την ευθύνη των υπουργών «αποδεικνύει πολιτική σκοπιμότητα». Μάλιστα, ο Π. Πολάκης έκανε λόγο για «πρωτοφανή παραδικονομική διαδικασία», καθώς 11:14 συστάθηκε η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας και στις 11:40 «βάλανε να με πάρουν τηλέφωνο».

Ο Π. Πολάκης σημείωσε ότι δεν ζητά προστασία, αλλά να στηθεί η ανοικτή διαδικασία της προκαταρκτικής επιτροπής που προβλέπει το άρθρο του Συντάγματος για την ευθύνη των υπουργών. Ο Π. Πολάκης αναγνώρισε βέβαια ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «πολιτική αυτοκτονία» για την ΝΔ, καθώς θα οδηγούσε σε δημόσια αποκάλυψη των σκανδάλων του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το σκάνδαλο ΚΕΕΛΠΝΟ κι όχι «ιδιωτικές υποθέσεις» πίσω από τις μηνύσεις Στ. Πουλή-Γ. Στουρνάρα

Ο Π. Πολάκης σχολίασε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία επιχειρεί να εμφανίσει ως «ιδιωτικές υποθέσεις» τις αντιδικίες του με τον Στ. Πουλή και τον Γ. Στουρνάρα λόγω της εμπλοκής τους στο σκάνδαλο ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο Π. Πολάκης θύμισε ότι ο Στ. Πουλής είναι υπόδικος για τέσσερα κακουργήματα και δύο πλημμελήματα λόγω των ατασθαλιών του στην διαχείριση των πόρων του ΚΕΕΛΠΝΟ. «Του είπα «σκάσε» γιατί ξέρω τι έχει κάνει, όχι γιατί έχουμε να χωρίσουμε τα χωράφια του παππού μας» παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Π. Πολάκης.

Όσον αφορά την υπόθεση των καταγγελιών του Γ. Στουρνάρα ότι ο Π. Πολάκης ηχογράφησε παράνομα συνομιλία τους, ο Π. Πολάκης ξεκαθάρισε ότι το πραγματικό ζήτημα είναι η εμπλοκή της συζύγου του Γ. Στουρνάρα στο σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο Π. Πολάκης υπογράμμισε ότι στην πατρίδα του πρωθυπουργού, τα Χανιά, οι πολίτες έβγαλαν πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ και πρώτο βουλευτή τον ίδιο. «Οι 15.400 σταυροί μου είναι 15.400 καρφιά σε σας» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Π. Πολάκης.

Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση για την άρση της ασυλίας του Π. Πολάκη

«Δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε αυτήν την διαδικασία και την κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος, είμαστε υποχρεωμένοι να αποχωρήσουμε» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος ανακοινώνοντας την αποχώρηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από την συζήτηση για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Παύλου Πολάκη μετά από μηνύσεις του Σταμάτη Πουλή και του Γιάννη Στουρνάρα.

Ο Δ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας δεν έχει την αρμοδιότητα ούτε καν να συζητήσει την υπόθεση, καθώς η αντιδικία του Π. Πολάκη με τον Στ. Πουλή και τον Γ. Στουρνάρα συνδέεται με τα υπουργικά του καθήκοντα στο υπουργείο Υγείας κι άρα καλύπτεται από το άρθρο 86 του Συντάγματος για την ευθύνη των υπουργών.

«Ενεργοποίηση του άρθρου 86 επιθυμεί αυτός που θέλει να αποκαλύψει»

Ο Δ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι ενεργοποίηση του άρθρου 86 του Συντάγματος επιθυμεί «αυτός που θέλει να αποκαλύψει», ενώ καταλόγισε στην κυβερνητική πλειοψηφία ότι επιδιώκει ενεργοποίηση του άρθρου 62 του Συντάγματος γιατί «εσείς θέλετε να κρυφτείτε».

Ο Δ. Τζανακόπουλος σημείωσε ακόμα ότι η κυβερνητική πλειοψηφία παραβίασε τον Κανονισμό της Βουλής και δεν τήρησε την πρόβλεψη για τριήμερη αναμονή μεταξύ της κλήσης του Π. Πολάκη και της συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας.

Κ. Τασούλας: «Αποχώρησαν πριν ακούσουν τον αντίλογο»

Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας κατηγόρησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι «αποχώρησαν πριν ακούσουν τον αντίλογο» χαρακτηρίζοντας «προαποφασισμένη» την αποχώρησή τους.

Πηροφορίες: ΑΥΓΗ