Π. Σκουρλέτης: Η ΝΔ έδειξε τι εννοεί ως ανάπτυξη, καθήκον να οργανώσουμε την αντίσταση

Οι αντεργατικές τροπολογίες της ΝΔ αποκάλυψαν το αθέατο πρόγραμμά της, παρά το βαθύ σκοτάδι στην συστημική ενημέρωση, τώρα πρώτιστο πολιτικό καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ είναι η οργάνωση των κοινωνικών αναχωμάτων μαζί με τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και τους Σταυρούλα Πουλημένη και Απόστολο Λυκεσά.

«Η κυβέρνηση φρόντισε να μας δείξει, να αποσαφηνίσει, τις αθέατες πλευρές του προγράμματός της, που πολύ συχνά αναφέραμε προεκλογικά και μας κατηγορούσαν ότι προσπαθούσαμε να τους χρεώσουμε πράγματα που δεν είναι στις προθέσεις τους. Ιδιαίτερα χτες, με τις ultra αντεργατικές τροπολογίες που πέρασαν κυριολεκτικά στο παρά πέντε της ολοκλήρωσης ενός άλλου, άσχετου με αυτές νομοσχεδίου, φαίνεται το πραγματικό πρόγραμμα της ΝΔ, η βασική στόχευσή του: οι μεταρρυθμίσεις τύπου ΔΝΤ. Πρόκειται για αιτήματα από παλιά, του ΣΕΒ και συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων και κύκλων, που έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, να ικανοποιήσει» η κυβέρνηση της ΝΔ, είπε ο κ. Σκουρλέτης.

Εξήγησε αναλυτικά το «τρικ» με το παλιό καθεστώς των εργολάβων, καθώς «αυτός που αναλάμβανε να υλοποιήσει ένα έργο, δεν είχε την ευθύνη απέναντι στους εργαζόμενους μέσω εργολάβου, αν και αυτόν τον είχε πάρει ο βασικός ανάδοχος του έργου … υπήρχαν απλήρωτοι εργαζόμενοι, να προκύπτουν ζητήματα μεταξύ εργαζόμενων και του υπεργολάβου και ο κύριος ανάδοχος του έργου να μην είναι υπεύθυνος. Αυτό όμως υπέκρυπτε μία άλλη πραγματική σχέση: όλοι γνώριζαν ότι υπήρχε σχέση ανάμεσα στον εργαζόμενο και τον αρχικό εργοδότη». Η προηγούμενη τροπολογία (αυτή που κατάργησε ο κ. Βρούτσης) προσπαθούσε να απαντήσει σε τέτοιου είδους ζητήματα.

Χαρακτήρισε «ευφάνταστες δικαιολογίες» και «αστειότητες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα» τα όσα είπε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης στην Βουλή και στα ΜΜΕ, καθώς αφορούν «άλλου είδους σχέσεις εργασίας …  είναι ολωσδιόλου ψεύτικα». Σημειώνεται ότι το επιχείρημα που παρουσιάστηκε ήταν ότι αν πάρει κάποιος στο σπίτι κάποιον να το βάψει και ο εργολάβος δεν πληρώσει τον ελαιοχρωματιστή, ο τελευταίος θα διεκδικήσει μεροκάματα από τον ιδιοκτήτη, παρότι έχει ήδη πληρώσει τον εργολάβο…
«Αυτές οι προτάσεις δεν είναι καινοφανείς, δεν τις ακούμε πρώτη φορά, ήταν από τις πιο ακραίες βασικές προτάσεις των δανειστών, είχαν περάσει στο δεύτερο μνημόνιο και ο ΣΥΡΙΖΑ τις είχε “ουδετεροποιήσει” μέσα από συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες … ήταν δέσμευση της ΝΔ, που επιβεβαιώνει ότι πράγματι είναι όχημα εξυπηρέτησης συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων», συνέχισε ο κ. Σκουρλέτης. «Είναι λυπηρό ότι στην μεταμνημονιακή φάση, που χαρακτηρίζεται από σταθεροποίηση και θετικές προοπτικές της οικονομίας, έρχονται οι πιο ακραίες προτάσεις που διαλύουν τα πάντα στα εργασιακά δικαιώματα. Είναι αυτό που δείχνει τι εννοεί ως ανάπτυξη η ΝΔ».