Πάνος Σκουρλέτης: Λανθασμένη επιλογή οι διπλές εκλογές του Μαΐου

Η μεγάλη συμμετοχή, εν μέσω καλοκαιριού, οι πολλές τοποθετήσεις και η έντονη διάθεση κριτικής, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της χθεσινοβραδινής ανοιχτής συνέλευσης – συζήτησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλονίκης, κατά την οποία ο γραμματέας της ΚΕ του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, παραδέχθηκε ότι η διενέργεια των διπλών εκλογών του Μάιου, ήταν μία «λάθος επιλογή» που στοίχισε ακριβά.

Η εκδήλωση, με θέμα “Αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος”,  πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ). Ξεκίνησε γύρω στις 7μμ και ολοκληρώθηκε μετά από 4,5 ώρες, δηλαδή γύρω στις 11.30μμ, με τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, να παρακολουθεί και να καταγράφει με προσοχή τις 45 και πλέον τοποθετήσεις των στελεχών, των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Στο κλείσιμο, επιχειρώντας να δώσει το στίγμα της εκδήλωσης, αλλά και να απαντήσει κυρίως στις επικριτικές θέσεις και απόψεις που ακούσθηκαν, ο Πάνος Σκουρλέτης, τόνισε πως η επιλογή των διπλών εκλογών του Μαίου, δηλαδή η διενέργεια ταυτόχρονα των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών, ήταν ένας λανθασμένος σχεδιασμός του κόμματος που κόστισε με ήττα και στις εθνικές εκλογές. Όπως ανέφερε, ειδικά για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν υπήρξε συλλογική επεξεργασία και πως αντί να συγκροτηθούν αυτοδιοικητικά σχήματα, τελικά αναδείχθηκαν και κυριάρχησαν τα προσωπικά δίκτυα και οι προσωπικές φιλοδοξίες κάποιων στελεχών. Πρότεινε δε, σε κάθε περιφέρεια και δήμο να μελετηθούν οι ιδιομορφίες και των αποτέλεσμα ενώ μιλώντας για την μετεκλογική πορεία του κόμματος, τόνισε πως όλα θα εξαρτηθούν από το «αν τα μέλη του κόμματος πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους». Για τις εθνικές εκλογές, εξέφρασε την πεποίθηση πως η ψαλίδα έκλεισε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε βάρος στον προγραμματικό του λόγο και αναμετρήθηκε προγραμματικά με τη ΝΔ.

Αγωνιστική αντιπολίτευση που δεν θα «χαϊδεύει» την κυβέρνηση

Νωρίτερα, στην αναλυτική εισήγηση του, αφού μίλησε για «νεοφιλελεύθερη αντιμεταρρύθμιση» της ΝΔ τόνισε την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να ασκήσει τεκμηριωμένη και αγωνιστική αντιπολίτευση, που δεν θα «χαϊδεύει» την κυβέρνηση και θα αποφεύγει τον αντιπολιτευτικό λαϊκισμό.

Για την εκλογική αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως ήταν αποτέλεσμα ενός συνδυασμού διαφόρων ζητημάτων που συμπυκνώνονται στο τρίπτυχο α) επώδυνος συμβιβασμός και μνημονιακή πολιτική, β)  αναποτελεσματικότητα σε συγκεκριμένους τομείς που αφορούσαν μεγάλες κοινωνικές ομάδες και γ) στρατηγική ήττα στο τομέα της ενημέρωσης. Με αυτοκριτική διάθεση τόνισε πως «αν είμαστε καλύτερα συντονισμένοι θα είχαμε αποφύγει προβλήματα» και σημείωσε πως «όλα τα «επιμέρους» ζητήματα δώσανε αφορμές στους αντιπάλους μας για τον επικοινωνιακό αποκλεισμό της κυβέρνησης». Έφερε δε ως παράδειγμα της ΣΣΕ και αναρωτήθηκε «γιατί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε κάτι νωρίτερα για αυτό το ζήτημα». Σχολίασε δε ότι κακώς είχε αφήσει της ΔΕΚΟ χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας και μίλησε για «ηγεμονία αξιών και ιδεών της ΝΔ».

Για την επόμενη ημέρα, τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, ως εκφραστής του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, οφείλει να περάσει στη νέα εποχή ως κόμμα της πληθυντικής αριστεράς με συμμετοχικές διαδικασίες, που θα αξιοποιούν και τις νέες τεχνολογίες, χωρίς όμως να αντιγράφει τα αρχηγικά κόμματα του παρελθόντος. «Δεν θέλουμε να γίνουμε κάτι σαν το παλιό ΠΑΣΟΚ. Ούτε καν οι εναπομείναντες στο ΚΙΝΑΛ το θέλουν αυτό» τόνισε και απέρριψε τις όποιες προτάσεις ακούγονται για αλλαγή του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε το “brand name” ενός κόμματος εξουσίας δεν αλλάζει ενώ υπογράμμισε πως για την Αριστερά τρία ζητήματα πρέπει να παραμένουν αξιακά κυρίαρχα:

  • Τα ζητήματα της Δημοκρατίας και του σοσιαλισμού, όπου δεν νοείται σοσιαλιστικός μετασχηματισμός χωρίς δημοκρατία
  • Η πράσινη περιβαλλοντική διαχείριση με κατάθεση πολιτικού πλαισίου για την κλιματική αλλαγή
  • Το πρόταγμα για την αντικαπιταλιστική υπέρβαση και η αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης

Σχετικά με την πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας, μίλησε για ένα νέο κόμμα που θα προκύψει μετά από ένα μαζικό και δημοκρατικό συνέδριο. Επίσης έκανε αναφορά σε θεματικές προσυνεδριακές εκδηλώσεις, επισημαίνοντας την ανάγκη των πολιτικών παρεμβάσεων σε όλα τα επίπεδα, ώστε να ενισχυθούν οι σχέσεις της Αριστεράς με την κοινωνία.

Κριτική για όλους και για όλα…

Στις τοποθετήσεις τους τα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής συμμαχίας, κινήθηκαν σε δύο βασικούς άξονες. Η πρώτη και βασική διαπίστωση όλων ήταν ότι ο κυβερνητικός απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι θετικός, χωρίς όμως να αρνηθούν ότι υπήρξαν υστερήσεις και λάθη που τελικά κόστισαν ακριβά ενώ πολλοί επισήμαναν ως κυρίαρχο πρόβλημα το θέμα της επικοινωνίας και των ΜΜΕ. Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα που αναδείχθηκε, ήταν το θέμα της μετάβασης του ΣΥΡΙΖΑ στην νέα εποχή. Πολλοί επισήμαναν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα κατοχυρώνει την θέση του ΣΥΡΙΖΑ και του παρέχει την δυνατότητα να υπερβεί την μετεκλογική του εσωστρέφεια και να επιδιώξει τον μετασχηματισμό του σε ένα σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς, που δεν αποκλείει τη συμπόρευση με δυνάμεις από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Ωστόσο υπήρξαν και φωνές δισταγμού και επιφύλαξης, όπως και προτάσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ, πρώτα να ορίσει το πολιτικό και οργανωτικό του στίγμα και μετά να επιχειρήσει τον εμπλουτισμό του με την σοσιαλδημοκρατία.

Σε ότι αφορά το κυβερνητικό έργο και το εκλογικό αποτέλεσμα, πέρα από τις θετικές αναφορές για τον ταξικό προσανατολισμό της πολιτικής που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε έντονη κριτική για αλαζονικές συμπεριφορές κυβερνητικών στελεχών και αδιαφορία της κυβέρνησης έναντι του κόμματος, γεγονός που αποξένωσε τον ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτικό συλλογικό υποκείμενο από τις διαδικασίες επεξεργασίας θέσεων και λήψης αποφάσεων. Ειπώθηκε πως η εκλογική ήττα δεν ήταν στρατηγικού χαρακτήρα, αλλά ήταν μία επώδυνη πολιτική ήττα που ανέδειξε την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει πολιτικά και ταξικά το κομμάτι της κοινωνίας το οποίο υποτίθεται πως εκπροσωπεί. Επίσης, δεν έλειψαν και οι απόψεις ότι το κόμμα δεν παράγει πολιτική, με αποτέλεσμα την αδυναμία του να συνδεθεί με κομμάτια του λεγόμενου μαζικού κινήματος. Οι περισσότεροι πάντως συνηγόρησαν και συμφώνησαν στην άποψη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία το επόμενο διάστημα, πρέπει να ανοίξει τις οργανώσεις του και να εγγράψει νέα μέλη χωρίς χρονοτριβή και γραφειοκρατικά κωλύματα, αλλά με καθαρό αριστερό πρόσημο και δημοκρατικές διαδικασίες.