Παραδέχθηκε λάθη στο προσφυγικό η Μέρκελ

Τους γερμανούς πολίτες θέλησε να καθησυχάσει, σχετικά με την παρουσία προσφύγων στη χώρα, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ διαβεβαιώνοντας πως «Η Γερμανία θα παραμείνει Γερμανία» και παραδεχόμενη ότι «και εμείς οι Γερμανοί αγνοούσαμε για πολύ καιρό το πρόβλημα».

 «Ήδη το 2004 και το 2005 ήρθαν πολλοί πρόσφυγες και αφήσαμε να ασχοληθούν με αυτό η Ισπανία και άλλες χώρες στα εξωτερικά σύνορα», σημείωσε η Μέρκελ σε συνέντευξή της στη Süddeutsche Zeitung που κυκλοφορεί σήμερα.

Η καγκελάριος ομολόγησε πως και το Βερολίνο αντιστάθηκε για καιρό σε μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι σήμερα πολύ απαραίτητες στην ΕΕ, όπως για παράδειγμα η αναλογική κατανομή των προσφύγων, καθώς και η προστασία των εξωτερικών συνόρων, η οποία θα έφερνε περιορισμούς στην εθνική κυριαρχία.

Αναφερόμενη στις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις, η Μέρκελ δήλωσε πως κατανοεί απολύτως την ανησυχία και τον φόβο που προκαλείται και υποστήριξε ότι μεταξύ των προσφύγων υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι δεν έχουν έλθει με αγαθές προθέσεις απορρίπτοντας ταυτόχρονα μια άμεση σύνδεση μεταξύ των προσφύγων και της τρομοκρατίας. «Είναι απλώς λάθος ότι η τρομοκρατία ήρθε με τους πρόσφυγες, διότι ήταν εδώ ήδη από πριν, κυρίως σε ό,τι αφορά τους υπόπτους που πρέπει να παρακολουθούμε», τόνισε.