Παράσταση διαμαρτυρίας καθηγητών για την ειδική αγωγή

Παράσταση διαμαρτυρίας θα κάνουν σήμερα στις 14.30 το μεσημέρι στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας μέλη των Α’, Γ’, Δ’ και Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρουν οι ενώσεις των καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας προβλέπει ότι «οι εκπαιδευτικοί με πλεόνασμα ωρών δύνανται να συμπληρώνουν  διδακτικό ωράριο παρέχοντας παράλληλη στήριξη σε μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες».

«Το υπουργείο με την εγκύκλιο προσπαθεί να καλύψει τα κενά της ειδικής αγωγής, στέλνοντας ταυτόχρονα στην ανεργία τους συναδέλφους αναπληρωτές ΕΑΕ, με τα πλεονάσματα ωρών που το ίδιο δημιούργησε (μείωση διδακτικών ωρών στο ωρολόγιο πρόγραμμα, κατάργηση υπεύθυνων εργαστηρίων κ.τ.λ.), αδιαφορώντας για το εάν ο εκπαιδευτικός που θα αναλάβει μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες έχει αντίστοιχες γνώσεις και κατάρτιση. Με αυτό τον τρόπο μεθοδεύεται η κατάργηση επί της ουσίας της ειδικής αγωγής αφού αντιμετωπίζονται απαξιωτικά οι μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ακυρώνεται η  επιστημονική επάρκεια των εκπαιδευτικών ΕΑΕ», τονίζουν οι καθηγητές, προσθέτοντας ότι στον πιο ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης, εκείνον της ειδικής αγωγής, η Κυβέρνηση, σε πλήρη αντιστοιχία με τις επιταγές του ΟΟΣΑ, προωθεί την αντιπαιδαγωγική λογική της πλήρους ευελιξίας στο εκπαιδευτικό προσωπικό, όπου όλοι θα μπορούν να κάνουν τα πάντα.

Για αυτό το λόγο οι τέσσερις ενώσεις (Α, Γ, Δ και Ε) καλούν τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τα περιφερειακά υπηρεσιακά συμβούλια (ΠΥΣΔΕ) «να μην υλοποιήσουν την νέα απαράδεκτη εγκύκλιο του υπουργείου και να απαιτήσουν η κάλυψη των όλων των κενών ειδικής αγωγής να γίνει με άμεση πρόσληψη αναπληρωτών».

Παράλληλα, στα αιτήματα των ενώσεων περιλαμβάνονται τα εξής:

-Απαιτούμε από το υπουργείο την κατάργηση των προβλεπόμενων στο παραπάνω έγγραφο διευκρινίσεων για την κάλυψη κενών στην Ειδική Αγωγή.

-Πλήρη κάλυψη των προβλεπόμενων ωρών στην Παράλληλη ανά μαθητή – όχι στις πολλαπλές μετακινήσεις των αναπληρωτών προκειμένου να καλύψουν το ωράριο.

-Καλούμε τους συναδέλφους Γενικής Παιδείας να μην αναλαμβάνουν οικειοθελώς, για συμπλήρωση ωραρίου, ώρες στην Ειδική Αγωγή.

-Κάλυψη όλων των κενών. Μαζικοί διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών.

-Υπερασπιζόμαστε τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.

-Αντιστεκόμαστε στην διάλυση του  δημόσιου σχολείου.