Πάρκο Λιγνιτικής Βιομηχανικής Κληρονομιάς στην Πτολεμαΐδα δημιουργεί η ΔΕΗ

Στη δημιουργία του Πάρκου Λιγνιτικής Βιομηχανικής Κληρονομιάς στους χώρους των παλιών εγκαταστάσεων του συγκροτήματος της ΛΙΠΤΟΛ στην Πτολεμαΐδα προχωρά η ΔΕΗ.  Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας στην επιστημονική ημερίδα με θέμα τη διαχείριση της τεχνολογικής κληρονομιάς του βιομηχανικού συγκροτήματος της ΛΙΠΤΟΛ τόνισε ότι «η διάσωση του ενεργειακού και βιομηχανικού αποτυπώματος, που άφησε η πρώτη λιγνιτική δραστηριότητα στις αρχές της δεκαετίας του ’50 στην περιοχή της Πτολεμαΐδας, είναι στις προτεραιότητες της ΔΕΗ». Διαβεβαίωσε ότι η επιχείρηση, σε συνεργασία με εξειδικευμένους  επιστήμονες, θα αναδείξει τον βιομηχανικό πλούτο του παρελθόντος ως έναν από τους πολύτιμους πόρους για την ιστορία της πόλης και της περιοχής.

Στο συγκρότημα της ΛΙΠΤΟΛ, που θεωρείται ένα από τα εμβληματικότερα δείγματα του τεχνολογικού παραγωγικού και πολιτιστικού αποθέματος ΔΕΗ, εξειδικευμένοι επιστήμονες, μετά από πρωτοβουλία της επιχείρησης,  έχουν ήδη ξεκινήσει την καταγραφή και την ψηφιακή αποτύπωση των ιστορικών βιομηχανικών εγκαταστάσεων, καθώς και τη διαδικασία επιλογής μηχανημάτων και εξοπλισμού που θα μπορούσαν να προστατευθούν. Μέρος του έργου που βρίσκεται σε εξέλιξη παρουσιάστηκε ενώπιον των στελεχών του λιγνιτικού κέντρου και του συμβουλίου διοίκησης της επιχείρησης.

Η επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ορυχείων της ΔΕΗ, Όλγα Κουρίδου, ανέφερε ότι «η δημιουργία του πάρκου θα αποτελέσει πόλο έλξης βιομηχανικού τουρισμού και θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής». Ανακοίνωσε ότι κατά τη διαδρομή υλοποίησης του φιλόδοξου αυτού έργου «η καταγραφή η αποτύπωση και η τεκμηρίωση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού θα είναι προσβάσιμη μέσω του διαδικτύου στο ευρύ κοινό».

Υπενθυμίζεται πως με πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού χαρακτηρίστηκαν ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία 21 αντιπροσωπευτικά στοιχεία του μηχανολογικού εξοπλισμού από το βιομηχανικό συγκρότημα και τη ΛΙΠΤΟΛ «ως μοναδικά δείγματα της πρώτης λιγνιτικής τεχνολογίας στην Ελλάδα, που λόγω της μοναδικότητας τους αποτελούν πολύτιμη μαρτυρία για τη ραγδαία βιομηχανική ανάπτυξη των τελευταίων πενήντα ετών στην χώρα»

Ο Μανώλης Παναγιωτάκης περιηγήθηκε στους χώρους της ΛΙΠΤΟΛ και είδε από κοντά την πρώτη ντιζελάμαξα της εταιρίας, που συντήρησαν και αποκατέστησαν από τις φθορές του χρόνου οι τεχνικοί της επιχείρησης και η οποία θα συμπεριλαμβάνεται στα μουσειακά αντικείμενα του νέου βιομηχανικού πάρκου.

ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...