Πασχαλινά έθιμα: Συμβολισμός και εορτασμός σε όλη την Ελλάδα!

Τα ήθη και έθιμα του Πάσχα στην Ελλάδα, ποικίλουν από τόπο σε τόπο παραμένουν όμως το ίδιο εντυπωσιακά. Τα τηρούμε κάθε χρόνο, για να δείξουμε έτσι τη συμμετοχή μας στα Πάθη του Χριστού και να γιορτάσουμε την Ανάσταση Του!

Πάμε να δούμε τι συμβολίζουν και πότε γιορτάζονται τα έθιμα του Πάσχα!

Νηστεία

Είναι γεγονός, πως μετά τις Απόκριες αρχίζει η Σαρακοστή, όπου ξεκινάει η νηστεία για το Πάσχα. Αυτή διαρκεί μέχρι την Ανάσταση και ουσιαστικά νηστεύουμε από το κρέας. Τη Μεγάλη Εβδομάδα, κορυφώνεται το έθιμο αυτό και κάποιοι μάλιστα, τη Μεγάλη Παρασκευή δεν τρώνε ούτε λάδι.

Με το τρόπο αυτό θέλουν να δείξουν τη συμμετοχή τους στα Πάθη του Χριστού, πως στερούνται κι αυτοί τις απολαύσεις του φαγητού και αντιστέκονται στα δικά τους πάθη.

Μαμά και κόρη βάφουν μαζί πασχαλινά αυγά

Κόκκινα αυγά

Κάθε Μεγάλη Πέμπτη είναι έθιμο του Πάσχα να βάφουμε κόκκινα αυγά. Η πράξη αυτή, συμβολίζει το αίμα του Χριστού που χύθηκε κατά τη σταύρωση του, γι’ αυτό και τον τιμούμε βάφοντάς τα κόκκινα. Το βάψιμο των αυγών, αποτελεί αγαπημένο έθιμο του Πάσχα για παιδιά, καθώς τους αρέσει η διαδικασία και συμμετέχουν και τα ίδια. Αρκεί βέβαια να μη σπάσουν τα αυγά!

Το Μεγάλο Σάββατο, τσουγκρίζουμε τα κόκκινα αυγά λέγοντας “Χριστός Ανέστη” και μας απαντούν “Αληθώς Ανέστη”. Συγκεκριμένα, βάφουμε και τσουγκρίζουμε αυγά, γιατί το αυγό συμβολίζει τη ζωή και τη ζωή που περιέχεται μέσα σε αυτό. Το σπάσιμο του αυγού κατά την Ανάσταση συμβολίζει το σπάσιμο του τάφου του Ιησού.

Λαμπάδα

Τη Μεγάλη Παρασκευή στον Επιτάφιο, όλοι οι πιστοί κρατούν λαμπάδες, οι οποίες όμως είναι καφέ, πένθιμες δηλαδή, γιατί έτσι δείχνουν το πένθος για τη σταύρωση του Χριστού.

Το Μεγάλο Σάββατο, οι λαμπάδες που κρατάμε πλέον είναι άσπρες, καθώς δείχνουν τη χαρά για την Ανάσταση.

Κεριά αναμμένα σε εκκλησία το Πάσχα, ήθη κι έθιμα

Άγιο Φως

Το Μεγάλο Σάββατο, κατά την Ανάσταση του Χριστού ακούγεται συγκεκριμένα η φράση του παπά “Δεύτε λάβατε φως…”. Ουσιαστικά, καλεί τους πιστούς να ανάψουν τις λαμπάδες τους με το Άγιο Φως σε συνθήκες απόλυτου σκοταδιού. Η φλόγα του Αγίου Φωτός, συμβολίζει το φως της γνώσης πως ο Χριστός Αναστήθηκε αλλά και της αγάπης, που σαν φλόγα ζεσταίνει τις ψυχές των πιστών.

Σούβλισμα αρνιού

Αυτό που όλοι περιμένουμε! Τη Κυριακή του Πάσχα, είναι έθιμο κάθε οικογένεια να ψήνει αρνί στη σούβλα. Ποιος δεν έχει αναμνήσεις από το σούβλισμα στο χωριό μαζί με όλους τους συγγενείς; Πέρα, όμως, από τις αναμνήσεις και το ωραίο τραπέζι, το αρνί έχει και συμβολικό χαρακτήρα. Συμβολίζει τον Ιησού, που θυσιάστηκε, για να σώσει τους ανθρώπους και επιλέχθηκε το αρνί ως το πιο αθώο ζώο που υπάρχει.

Αυτά τα έθιμα στην Ελλάδα γίνονται σε κάθε τόπο, υπάρχουν, όμως, και κάποιες περιοχές που έχουν δικά τους έθιμα το Πάσχα, για τα οποία φημίζονται!

Τήνος

Τη Μεγάλη Παρασκευή πραγματοποιείται η περιφορά του Επιταφίου, όπως ακριβώς σε όλη την Ελλάδα. Αυτό που κάνει το έθιμο της Τήνου να ξεχωρίζει είναι ότι μετά τα εγκώμια, ο Επιτάφιος του Αγίου Νικολάου μπαίνει στη θάλασσα με αναμμένους πυρσούς και φλεγόμενο σταυρό, ενώ γύρω τα ψαροκάικα και οι βαρκούλες “σφυρίζουν” δημιουργώντας έτσι ένα απίστευτο κλίμα στο νησί.

Επιτάφιος μέσα στη θάλασσα στο νησί της Τήνου, ήθη κι έθιμα Πάσχα

Κέρκυρα

Τα έθιμα του Πάσχα στην Κέρκυρα είναι από τα πιο ξακουστά και καθιστούν το νησί σε νούμερο ένα προορισμό αυτή την εποχή! Αυτό που ξεχωρίζει είναι το έθιμο “Μπότηδες”.

Στην πρώτη Ανάσταση του Μεγάλου Σαββάτου που γίνεται στις 12 το μεσημέρι, ο κόσμος πετάει τεράστιες κανάτες με νερό – οι λεγόμενες ως μπότηδες – από τα μπαλκόνια. Οι κανάτες είναι πήλινες και πάνω τους δένουν κόκκινες κορδέλες.

Όταν σπάσουν πολλοί σπεύδουν να πάρουν ένα κομμάτι τους, γιατί θεωρείται καλότυχο. Καθ’ όλη τη διάρκεια, η μπάντα είναι στους δρόμους και συνοδεύει τη διαδικασία με διάφορα εμβατήρια προσδίδοντας έναν διαφορετικό τόνο στο νησί.

Πασχαλινά ήθη κι έθιμα, Μπότηδες στο νησί Κέρκυρας

Χίος

Άλλο ένα έθιμο του Πάσχα που ξεχωρίζει σε νησιά είναι ο “Ρουκετοπόλεμος” στη Χίο. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου οι δύο “αντίπαλες” ενορίες, του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερειθιανής, πετούν ρουκέτες μεταξύ τους χαρίζοντας ένα υπερθέαμα σε όσους το παρακολουθούν. Ο ρουκετοπόλεμος αυτός κρατάει από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και θεωρείται ένα από τα πιο ιδιαίτερα έθιμα του Πάσχα.

Ρουκετοπόλεμος στο νησί της Χίου, πασχαλινά ήθη κι έθιμα

Αυτά ήταν, λοιπόν, τα έθιμα που ευλαβικά τηρούνται κάθε χρόνο από τους πιστούς σε όλη την Ελλάδα, αλλά και κάποια πολύ γνωστά που ξεχωρίζουν σε νησιά της χώρας μας.

Ελπίζουμε να έχετε ένα όμορφο Πάσχα με τις οικογένειες σας και να περάσετε ωραία αυτές τις Άγιες μέρες!

Καλές γιορτές!

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...