«Πέρασαν 50 χρόνια για να γίνει το αυτονόητο» – Εκδήλωση μνήμης για τον Γιάννη Πασαλίδη

Εκδήλωση μνήμης για τον Γιάνη Πασαλίδη, 50 χρόνια από το θάνατό του, πραγματοποιήθηκε σήμερα στα κοιμητήρια της Καλαμαριάς.

Για πρώτη φορά η Πολιτεία τίμησε το Γιάννη Πασαλίδη με στεφάνι που κατέθεσε στον τάφο του ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, δια του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλου Μηταφίδη.

Στην Επιτροπή Πρωτοβουλίας που οργάνωσε την εκδήλωση μετέχουν οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης και Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης, ο εγγονός του Πασαλίδη, Γιάννης Νισύριος, δικηγόρος, η γιατρός Άννα Θεοφυλάκτου, ο γραμματέας της Νεολαίας ΕΔΑ Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καζέλης, το στέλεχος της ΕΔΑ, Ασπασία Καρά, η Καίτη Τσαρουχά-Κομψοπούλου, στέλεχος της ΕΔΑ, κόρη του δολοφονημένου από τη χούντα βουλευτή της ΕΔΑ Γιώργη Τσαρουχά, ο πρ. Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μανόλης Λαμτζίδης, ο δικηγόρος Αλέκος Γρίμπας και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Σπύρος Κουζινόπουλος, στέλεχος της Νεολαίας Λαμπράκη.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης «χρειάστηκε να περάσουν 50 χρόνια για να κάνει το αυτονόητο η πολιτεία» ενώ χαρακτήρισε τον Γιάννη Πασαλίδη «διεθνή προσωπικότητα και παιδί της Οκτωβριανής Επανάστασης».

Στην πολιτική διαδρομή του Γιάννη Πασαλίδη αναφέρθηκε ο εγγονός του Γιάννης Νισύριος, δικηγόρος, ενώ εμφανώς συγκινημένη η Καίτη Τσαρουχά, κόρη του δολοφονημένου από τη χούντα βουλευτή της ΕΔΑ Γιώργη Τσαρουχά, ανέφερε ότι ήταν από τους ελάχιστους που κατάφεραν να σπάσουν το μπλόκο της ασφάλειας και να παραβρεθεί στην κηδεία του Γιάννη Πασαλίδη. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Καλαμαριάς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «πρόκειται για ιστορική ημέρα για την Καλαμαριά».

 

Ο Γιάννης Πασαλίδης γεννήθηκε στη Σάντα  του Πόντου από  φτωχούς αγρότες. Σπούδασε ιατρική στην Οδησσό και την Μόσχα. Εγκαταστάθηκε στο Σοχούμ.  Ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα στο αγώνα της δημιουργίας ανεξάρτητης Ποντιακής Δημοκρατίας. Διετέλεσε μέλος της Ρωσικής Δούμας (Βουλής). Ήταν μάλιστα ο πρώτος σοσιαλδημοκράτης («μενσεβίκος»)  βουλευτής της Γεωργίας. Χρημάτισε και Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, από όπου έφυγε για να εγκατασταθεί στην Ελλάδα .

Το  1923 εκλέχτηκε βουλευτής Θεσσαλονίκης Την περιφέρεια της Θεσσαλονίκης εκπροσώπησε ως μέλος και πρόεδρος της Ε.Δ.Α. στις εκλογές του 1951,1956, 1958, 1961 και 1964. Η χούντα  τον είχε θέσει επί έντεκα μήνες σε κατ’ οίκο περιορισμό, από την πρώτη ημέρα του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967.