Περιφερειακές εκλογές στην Κεντρική Μακεδονία: Η μάχη ανάμεσα στο «παλιό» και στο «νέο»

Στις εκλογές για ανάδειξη αιρετών οργάνων για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην Κεντρική Μακεδονία-και όχι μόνο εκεί- που θα διεξαχθούν αυτή την Κυριακή 26η Μαϊου η σύγκρουση είναι ανάμεσα στο «
παλιό», στις πελατειακές πρακτικές, στην κακοδιαχείριση, στην αναποτελεσματικότητα και στο «νέο» , τις φρέσκες ιδέες, τις δημιουργικές πρωτοβουλίες, το σεβασμό στο περιβάλλον και τη διαφορετικότητα, τη «χρηστή» διοίκηση.

Ανάμεσα στην πατριδοκαπηλεία και τον αληθινό πατριωτισμό.

Γιατί πράξη αληθινού πατριωτισμού είναι ο εξαναγκασμός της γειτονικής χώρας στην εγκατάλειψη του αλυτρωτισμού.

Πράξη αληθινού πατριωτισμού είναι οι πολύμορφες και πολυδιάσταστες πρωτοβουλίες για εμπέδωση κλίματος ειρήνης  συνεννόησης και συνανάπτυξης στο χώρο των Βαλκανίων.

Πράξη αληθινού πατριωτισμού είναι η διευκόλυνση στους πολίτες για πρόσβαση σε συλλογικά αγαθά (υγεία, παιδεία, πολιτισμός) χωρίς διακρίσεις.

Πράξη αληθινού πατριωτισμού είναι η έμπρακτη αποκατάσταση της συλλογικής ιστορικής μνήμης  του λαού γύρω απο την περιπέτεια της Μικρασιατικής Καταστροφής και το δράμα της Ποντιακής Γενοκτονίας, που σηματοδότησε η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τις οργανώσεις των Ποντίων και οι εξαγγελίες για χαρακτηρισμό ως τόπου ιστορικής μνήμης του χώρου των «Απολυμαντηρίων Καλαμαριάς» και την ανέγερση μνημείου .

Και άλλοι πολλοί μίλησαν για την τραγωδία αυτή, αλλά μόνο ένας συγκεκριμένος πολιτικός χώρος και μόνο ο συγκεκριμένος Πρωυπουργός  έκανε τα λόγια και τις διακηρύξεις  πράξη.

Οι άλλοι υψώνουν ακόμα και τώρα – μετά την κύρωση της «Συμφωνίας των Πρεσπών» – τείχη αδιαλλαξίας. Αρνούνται ακόμα και τις πινακίδες των δρόμων που οδηγούν στη Βόρεια Μακεδονία να αλλάξουν. Έτσι δίνουν τη μάχη της «ανάπτυξης», την ίδια στιγμή που η Κεντρική Μακεδονία , αλλά και η υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα έχουν άμεση και δραστική ανάγκη για προτάσεις και παρεμβάσεις που θα δημιουργούν μέσα απο καινοτόμες πρακτικές νέες θέσεις απασχόλησης κινούμενες στο πλαίσιο της αειφόρας ανάπτυξης.

Αλλά αυτή η συζήτηση δε θα ανοίξει αν οι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας αυτή την Κυριακή δε στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα προς την κατεύθυνση της αλλαγής αναδεικνύοντας πρώτη δύναμη το   συνδυασμό «Κοιτάμε Μπροστά» με επικεφαλής το Χρήστο Γιαννούλη.

Μανολης Λαμτζίδης, πρ. Πρόεδρος ΔΣΘ, Υποψήφιος Περιφερειακός Συμβουλος (Π.Ε. Θεσσαλονίκης) με το συνδυασμό «Κοιτάμε Μπροστά» του Χρήστου Γιαννούλη