Πέθανε ο «πατέρας» του Pac-Man

Ο Μασάγια Νακαμούρα, ιδρυτής της Bandai Namco, η οποία κυκλοφόρησε το θρυλικό παιχνίδι Pac-Man, πέθανε στις 22 Ιανουαρίου, σε ηλικία 91 ετών, όπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία.

Ο Νακαμούρα δημιούργησε τη Nakamura Manufacturing, η οποία εξελίχθηκε στη Nakamura Amusement Machine Manufacturing Company (Namco) το 1956. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, άρχισε εγκαθιστώντας δύο ηλεκτρικά άλογα σε ένα κατάστημα στην Ιαπωνία για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Έγινε γνωστός ως ο «πατέρας» του Pac-Man επειδή κυκλοφόρησε από τη Namco το 1980. Ωστόσο, το παιχνίδι αναπτύχθηκε από τον Τόρου Ιγουατάνι και το 2016 χαρακτηρίστηκε το πιο κερδοφόρο arcade όλων των εποχών από το US Gamer. Η εταιρεία δεν αποκάλυψε την αιτία του θανάτου του.

Ο Νακαμούρα ήταν επίτιμος σύμβουλος της Bandai Namco μέχρι τον θάνατό του. Είχε τιμηθεί με το παράσημο του Τάγματος του Ανατέλλοντος Ήλιου από την ιαπωνική κυβέρνηση το 2007 και συμπεριελήφθη στο International Video Game Hall of Fame το 2010.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, ο Νακαμούρα ήταν από τους πρώτους που πίστεψαν στις δυνατότητες των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Τη δεκαετία του 1970 προσέλαβε μηχανικούς λογισμικού και προσανατόλισε την εταιρεία του προς την παραγωγή arcade παιχνιδιών («ηλεκτρονικών»). Η πρώτη επιτυχία ήταν το Galaxian, που πούλησε στην αμερικανική Midway Games το 1979. Το Pac-Man προέκυψε το επόμενο έτος. Ο ίδιος είπε σε συνέντευξή του το 1983 πως δεν περίμενε ότι θα σημείωνε τόσο μεγάλη επιτυχία. Σημειώνεται πως στα 36 χρόνια μετά την κυκλοφορία του, εκτιμάται πως έχει παιχτεί πάνω από 10 δισ. φορές.

Ο ίδιος δεν ήταν σχεδιαστής παιχνιδιών, ωστόσο, αντίθετα με τον ανταγωνιστή του, Χιρόσι Γιαμάουτσι, επί μακρόν πρόεδρο της Nintendo, ο οποίος λέγεται πως δεν έπαιζε καθόλου βιντεοπαιχνίδια, ο Νακαμούρα έπαιζε φανατικά τα παιχνίδια της Namco, κάποιες φορές παίζοντας μέχρι και 23 ώρες την ημέρα πριν την κυκλοφορία τους.