Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του προέδρου του Ουζμπεκιστάν Καρίμοφ

Υστερα από αλλεπάλληλες διαψεύσεις και επιβεβαιώσεις, ανακοινώθηκε τελικά επισήμως ο θάνατος του προέδρου του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ. Την είδηση είχε μεταδώσει το πρακτορείο Interfax, στη συνέχεια όμως αυτή αποσύρθηκε και χαρακτηρίστηκε «τεχνικό λάθος».

Εδώ και μέρες υπήρχε επίσημη παραδοχή ότι ο Καρίμοφ νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση, ύστερα από εγκεφαλικό, όμως δε δινόταν περαιτέρω πληροφόρηση.  Νωρίτερα, αντικρουόμενες ήταν οι πληροφορίες γύρω από την κατάσταση της υγείας του ηγέτη του Ουζμπεκιστάν, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, είχε δηλώσει σε σύσκεψη ότι γνώριζε ότι ήταν ήδη νεκρός.  

Η κατάσταση στη χώρα είναι ομιχλώδης και επικρατεί αβεβαιότητα, καθώς δεν υπάρχει διάδοχος – ακούγονται μόνο τα ονόματα του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών. Πάντως, πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν μιλήσει για ένα πολύ καταπιεστικό καθεστώς και οι πιθανότητες να εκδημοκρατιστεί η χώρα θεωρούνται λίγες. Ο 78χρονος Καρίμοφ ήταν στην εξουσία από το 1989. Η κηδεία του θα γίνει αύριο στη γενέτειρά του Σαμαρκάνδη.