«Πήραμε μια Ελλάδα στο πηγάδι μιας κρίσης … και στρέψαμε τη χώρα στην ανάκαμψη»

«Η Ελλάδα σήμερα είναι καλύτερα απ’ ό,τι ήταν πριν τέσσερα-πέντε χρόνια και σαν χώρα συνολικά και σαν κοινωνία κι έτσι τη βλέπουν απ’ έξω κι έτσι νιώθουμε και μέσα. Παρά τα προβλήματα, παρά την κριτική, που ορισμένες φορές είναι δίκαιη, γιατί πήραμε μια Ελλάδα στο πηγάδι μιας κρίσης, χρεοκοπημένη, λεηλατημένη, λοιδορούμενη, κλοτσοσκούφι του κάθε Σόιμπλε και σιγά-σιγά και με συμβιβασμούς και με μάχες και με επιτυχίες, τη βγάλαμε απ’ τα μνημόνια. Στρέψαμε τη χώρα στην ανάκαμψη…και το κυριότερο, δεν είμαστε πια το πρωτοσέλιδο της BILD, με τα ρατσιστικά σχόλια σε βάρος της Ελλάδας και των Ελλήνων». Τα παραπάνω δήλωσε χθες βράδυ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, από τον Έβρο, πρώτο σταθμό της διήμερης περιοδείας που πραγματοποιεί στη Θράκη, μαζί με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Κουρουμπλή και Ουφούκ Μουσταφά.

Σε εκδήλωση, που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στην Αλεξανδρούπολη, με θέμα «Η Ευρώπη σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Πρόοδος ή Οπισθοδρόμηση», ο κ. Παπαδημούλης υπογράμμισε τη σημασία των επερχόμενων Ευροεκλογών, για το μέλλον της Ευρώπης, το ρόλο των προοδευτικών δυνάμεων και την επικινδυνότητα του «αρραβώνα Νεοφιλελευθερισμού και Ακροδεξιάς».

Το μέλλον της Ευρώπης

«…Πρέπει να προβάλουμε τι θέλουμε για την Ευρώπη, γιατί μόνο αν ηττηθεί η γερμανοκρατούμενη, δεξιοκρατούμενη Ευρώπη, μπορεί η Ευρώπη να έχει μέλλον. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με προοδευτικές δυνάμεις. Ο στόχος που έχουμε θέσει, εγώ το έχω βάλει και ως προσωπικό στοίχημα, να μην είναι ο Βέμπερ πρόεδρος της Κομισιόν και δεν θα γίνει γιατί θα πρέπει να του δώσει ψήφο εμπιστοσύνης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εμείς εργαζόμαστε για μια πλειοψηφία που θα πει όχι… Πρέπει να βάλουμε φρένο σ’ αυτή την οπισθοδρόμηση που γεννά αυτός ο αρραβώνας νεοφιλελευθερισμού και Ακροδεξιάς, γιατί η Ευρώπη θα οπισθοχωρήσει και θα πάει είτε σε διάλυση είτε σε μία αυταρχική διακυβέρνηση, η οποία όμως θα την οδηγήσει στην ιστορική παρακμή… Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη με όλα της τα κουσούρια έχει το πιο προηγμένο κράτος δικαίου και το πιο προηγμένο κοινωνικό κράτος, σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη. Αλλά έχει και μια Δεξιά η οποία φεύγει από τον Γιούνκερ και πάει στον Βέμπερ που είναι η Δεξιά γερμανοκρατία. Αυτό που πρέπει να ηττηθεί για να υπάρχει ανοιχτός ένας δρόμος για μια δημοκρατική κοινωνική Ευρώπη που να ελπίζει ο Νότος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το σχέδιο του Grexit και η δύσκολη συμφωνία

Με αυτοκριτική διάθεση, σκιαγράφησε το έργο της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως αυτό έγινε υπό αντίξοες συνθήκες και δεχόμενη πυρά εντός και εκτός χώρας. «Καταφέραμε να κάνουμε κάποια βήματα μπροστά για την Ελλάδα και την κοινωνία με μεγάλες δυσκολίες, με μεγάλους συμβιβασμούς, αλλά τα κάναμε. Την ώρα που είχαμε μέσα ένα λυσσώδη πόλεμο εναντίον μας, ο οποίος συνεχίζεται και εντείνεται κι όσο εμείς θα καλυτερεύουμε τόσο θα δυναμώνει, η λύσσα και ο πόλεμος και την ώρα που η Ευρώπη έκανε βήματα προς τα πίσω… Μας έλεγαν σας θέλουμε μέρος της Ευρωζώνης και ο Σόιμπλε είχε το σχέδιό του Grexit, o Βέιμπερ το φώναζε απ’ την αρχή, να τιμωρήσουμε τους Έλληνες και να δώσουμε ένα σήμα και στους υπόλοιπους. Μας πήγαιναν από αναβολή σ’ αναβολή, φτάσαμε στην πολιτική διαπραγμάτευση. Είπαμε ότι θέλουμε λύση εντός Ευρωζώνης, πάμε σε δημοψήφισμα για να πετύχουμε μια καλύτερη συμφωνία. Η συμφωνία που πετύχαμε ήταν αποτέλεσμα του συσχετισμού , ήταν ένας δύσκολος συμβιβασμός, είχε και πράγματα που δεν μας άρεσαν και το είπαμε ειλικρινά και γι’ αυτό πήγαμε και στην κάλπη και είπαμε στον πολίτη να διαλέξει, αλλά πήραμε και κάποια πράγματα που στην πορεία φάνηκαν χρήσιμα, που δεν θα τα περναν αυτοί που χρεωκόπησαν τη χώρα. Η Ν.Δ. δεν θα μπορούσε να πετύχει αυτά που πετύχαμε εμείς. Τι πετύχαμε σ΄αυτό το δύσκολο συμβιβασμό που μας πόνεσε, μας πλήγωσε, τρία χρόνια δάνειο 86 δις ευρώ, επιτόκιο κάτω από το 2% και ένα χρόνο να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά, περιορίζοντας και αλλάζοντας πράγματα που ήταν οι παθογένειες που μας κληροδότησαν προηγούμενες κυβερνήσεις. Κι απ’ τα μεγάλα ελλείμματα έχουμε πλεονάσματα…»

Η “Αριστερή Παρένθεση” και η αναγνώριση

«…Ζούμε σ’ έναν πόλεμο γιατί τα χουμε καταφέρει να μην είμαστε η Αριστερή παρένθεση όπως θέλανε αλλά να γίνουμε μια χώρα όπου πια εισέπραττε παραπάνω… Πολιτικοί αρχηγοί, πολιτικών ομάδων πέρα από την Αριστερά, όπως οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι, προτείνουν τον Τσίπρα και τον Ζάεφ για Νόμπελ Ειρήνης. Προσωπικότητες παγκόσμιου κύρους, όπως ο Πάπας που δεν είναι Συριζαίος λέει ότι αυτή η φράση του Τσίπρα αξίζει για Νόμπελ. Φίλοι κι αντίπαλοι ομολογούν ότι κάποια πράγματα που βούλιαξαν την Ελλάδα στα ελλείμματα και τα χρέη, όπως η διαφθορά, το πελατειακό κράτος, με νεποτισμό, με γραφειοκρατία, με διαπλοκή, με φοροδιαφυγή, έχουν μπει σ’ ένα δρόμο βελτίωσης.

Αυτή είναι και η θεμελιώδης αντίφαση που εξηγεί και τη σημασία των Ευρωεκλογών».

« Διαψευστήκαμε στο βασικό σύνθημα των προηγούμενων Ευρωεκλογών “Αλλάζουμε την Ελλάδα, αλλάζουμε την Ευρώπη”. Πέντε χρόνια μετά είμαστε η μόνη Αριστερή κυβέρνηση και στην Ευρωζώνη και στους 28 και αυτό δίνει μεγαλύτερη αξία σ’ αυτά που πετύχαμε γιατί τα πετύχαμε εκτός έδρας με τον αέρα κόντρα και καμιά φορά με στημένο και το διαιτητή. Κι επειδή στην Ευρώπη συνέχισε να κυριαρχεί η νεοφιλελεύθερη πολιτική, το δόγμα Σόιμπλε, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο δυνάμωσε και η Ακροδεξιά που είναι παιδί του νεοφιλελευθερισμού και του φόβου».

Η απειλή του νεοφιλελευθερισμού

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη « Ο νεοφιλελευθερισμός παράγει μεγαλύτερες ανισότητες, οι ανισότητες γεννούν ανασφάλεια, η ανασφάλεια γεννά φόβο για το μέλλον, κι έρχεται η Ακροδεξιά δένει αυτό το φόβο για το μέλλον που ξεκινάει από τα οικονομικά και τα κοινωνικά θέματα με τον φόβο για τον άλλο τον διαφορετικό, με την τρομοκρατία, το μεταναστευτικό, τις προσφυγικές ροές και προσφέρει την εύκολη λύση… Σου φταίει ο διπλανός σου που έχει άλλη θρησκεία, άλλο χρώμα δέρματος. Αυτό οδηγεί στον εθνικισμό, στο φασισμό και στον πόλεμο…»

« Επειδή εμείς είμαστε ένα κόμμα της Αριστεράς που έχει μια πλούσια ιστορική πείρα και επειδή 70-80 χρόνια είναι πολύ λίγα στην εξέλιξη της παγκόσμιας ιστορίας, δεν δικαιούμαστε να ξεχνάμε τι γέννησε η Ευρώπη. Έχει γεννήσει τα πιο προοδευτικά πράγματα στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού τους τελευταίους αιώνες, αλλά έχει γεννήσει και τα τέρατα του ναζισμού και του φασισμού και τους πιο πολύνεκρους πολέμους και αυτά είναι πρόσφατα. Η Λεπέν, ο Σαλβίνι, ο Όρμπαν, είναι πολιτικά εγγόνια του Χίτλερ και του Μουσουλίνι και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε, γιατί αν θέλουμε να πολεμήσουμε τον κίνδυνο του φασισμού πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτός ο αγώνας είναι δίδυμος. Πρέπει να ναι ταυτόχρονα και αγώνας εναντίον του νεοφιλελευθερισμού, διότι αυτά τα δύο φαινόμενα αλληλοτροφοδοτούνται και συνδυάζονται», επεσήμανε ο κ. Παπαδημούλης.

Διεύρυνση υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ

Εκτιμά ότι «έρχεται ένα νέο κύμα διεύρυνσης υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και της προοδευτικής συμμαχίας» και πως «ένα τμήμα μόνο θα εκφραστεί στις Ευρωεκλογές γιατί αργήσαμε να ξεκινήσουμε την προοδευτική συμμαχία.

Καθιστά σαφές ότι «Εμείς δεν σκοπεύουμε να μετακινηθούμε από τη ρότα μας, δεν σκοπεύουμε να πάψουμε να είμαστε Αριστεροί, να εγκαταλείψουμε το κόμμα μας, αλλά πάντα η Αριστερά αναζητούσε συμμαχίες γιατί με αυτές μπορείς να κάνεις πλειοψηφίες και να νικάς και να μην είσαι στη γωνία περιμένοντας να ωριμάσουν οι συνθήκες όπως λέει το ΚΚΕ. Πρέπει να γίνουμε πιο απαιτητικοί απ’ τον εαυτό μας. Να γίνουμε περισσότεροι. Υπάρχει ο κόσμος που αγκαλιάζει την ιστορία της προοδευτικής συμμαχίας. Πρέπει να δουλέψουμε το κλίμα σε κάθε πόλη σε κάθε χωριό. Αυτοοργάνωση, να πάμε με αυτοπεποίθηση, με εξωστρέφεια. Πιστεύω ότι έχουμε όλες τις προϋποθέσεις αν αντιμετωπίσουμε τα δικά μας κουσούρια, να διαψεύσουμε τις δημοσκοπήσεις, να πάμε πολύ καλά στις Ευρωεκλογές και να ναι σκαλοπάτι και για μία νέα νίκη στις εθνικές εκλογές. Αλλά αυτό εξαρτάται από τη δική μας τη δουλειά, όχι μόνο να εξηγούμε, αλλά και να ακούμε, να διορθωνόμαστε, γιατί κάνουμε και λάθη και όταν μιλάμε με τον κόσμο και μας κάνει κριτική και έχει σε κάτι δίκιο, να το μεταφέρουμε να το υιοθετούμε και να είμαστε μαχητικοί και δεόντως επιθετικοί όταν μας κουνάν το δάχτυλο αυτοί που τρακάρισαν το όχημα που λέγεται Ελλάδα.

Εμείς ένα κόμμα της Αριστεράς λέμε σε κάθε δημοκράτη, είτε είναι μικρή κίνηση, είτε είναι μεμονωμένη, είτε είναι προσωπικότητα, έλα να φτιάξουμε κάτι μαζί, γύρω από κοινούς στόχους. Υπάρχει κόσμος που είναι ακόμη αγκαζαρισμένος, για λόγους συναισθηματικούς και περιμένει από εμάς δείγματα γραφής, δύναμη, αποτέλεσμα για να ξεκολλήσει.

Αργήσαμε να οργανώσουμε το διαζύγιο με τον Καμμένο, αργήσαμε να βγούμε επιθετικά με την επιχειρηματολογία μας για τα θετικά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Κάλιο αργά παρά ποτέ. Ένα καλό αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές θα αποδεσμεύσει κι άλλο κόσμο στις εθνικές εκλογές. Κι αν καταφέρουμε στις εθνικές εκλογές, που πιστεύω ότι το μπορούμε να διαψεύσουμε τις δημοσκοπήσεις, το βράδυ αυτών των Ευρωεκλογών, δεν θα χουμε εμείς το πρόβλημα αλλά όλοι αυτοί που τους έχουν πιπιλήσει τα μυαλά ότι έχουν την αυτοδυναμία στη τσέπη και τότε οι διαφορές που υπάρχουν μέσα στη ΝΔ θα εκδηλωθούν», κατέληξε ο κ. Παπαδημούλης.

Σημειώνεται ότι της ομιλίας στην Αλεξανδρούπολη, παρόντων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στον Έβρο, Δημήτρη Ρίζου και Νατάσας Γκαρά, προηγήθηκε αντίστοιχη εκδήλωση στο Σουφλί.