Ο Μπέπε Γκρίλο στηρίζει τη δήμαρχο της Ρώμης παρά τη σύλληψη συμβούλου της για διαφθορά

Σοβαρό πλήγμα για το Κίνημα των 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο αποτέλεσε η σύλληψη στενού συνεργάτη της εκλεγμένης με το κόμμα δημάρχου της Ρώμης, Βιρτζίνια Ράτζι, ως υπόπτου για διαφθορά, θέτοντας υπό αμφισβήτηση ακόμη και την παραμονή της στη θέση της. Το Κίνημα των 5 Αστέρων έχει κάνει σημαία του το ηθικό πλεονέκτημα και τον πόλεμο κατά της διαφθοράς και η σύλληψη του συμβούλου της Ράτζι ήταν ένα σοκ για τους υποστηρικτές του, ενώ τα όσα ακολούθησαν επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για καθαρά προσωποκεντρικό κόμμα.

Ο Γκρίλο, πάντως, μετά από μια πολύωρη σύσκεψη, αποφάσισε τελικά να τηρήσει στάση αναμονής, σύμφωνα με τη «La Repubblica», και να στηρίξει τη δήμαρχο, η οποία ωστόσο δεν θα μπορεί πλέον να παίρνει σημαντικές αποφάσεις, αλλά αυτές θα αποτελούν αρμοδιότητα της ηγεσίας του κόμματος. «Αρχίζοντας από σήμερα αλλάζουμε ταχύτητα, διορθώνουμε τα λάθη και δεν αφήνουμε περιθώρια για αμφιβολίες» έγραψε στο μπλογκ του ο ηγέτης του κινήματος. «Η Ράτζι θα εξακολουθήσει να είναι δήμαρχος της Ρώμης. Εκανε λάθη, όμως τα παραδέχθηκε. Το να κυβερνάς τη Ρώμη είναι πιο δύσκολο από το να κυβερνάς την Ιταλία. Εμπιστεύτηκε τον πλέον αναξιόπιστο άνθρωπο του κόσμου», πρόσθεσε.

Οπως αναφέρει ο «Guardian», ο σύμβουλος της Ράτζι, Ραφαέλε Μάρα, συνελήφθη με την κατηγορία ότι δέχθηκε παράνομη αμοιβή το 2013 από κατασκευαστική εταιρία, όταν ήταν συνεργάτης του προηγούμενου δημάρχου, ενώ εκτός από τον ίδιο απομακρύνθηκαν και δυο ακόμη σύμβουλοι που θεωρούνταν ότι είχαν στενές σχέσεις μαζί του. Το αποτέλεσμα είναι ότι έξι μήνες αφότου ανέλαβε, μετά από παραιτήσεις και απομακρύνσεις, η Ράτζι δεν έχει ακόμη συγκροτήσει την ομάδα των στενών συνεργατών της, προκαλώντας σχόλια ότι ίσως δεν είναι κατάλληλη για τη δουλειά.

Εκτός από το Κίνημα των 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, πλήγμα σε σχέση με υπόθεση διαφθοράς έχει δεχθεί όμως και το Δημοκρατικό Κόμμα, καθώς ο δήμαρχος του Μιλάνου, Τζουζέπε Σάλα, απομακρύνθηκε προσωρινά επειδή διεξάγεται έρευνα σε σχέση με την προηγούμενη ιδιότητά του, του διοργανωτή της έκθεσης World Expo 2015.