«Πορεία των πολιτών για το Χαλέπι» από το Βερολίνο στη Συρία

Κρατώντας λευκές σημαίες στα χέρια, περίπου 400 άνθρωποι ξεκίνησαν από τα προάστια του Βερολίνου για να περπατήσουν μέχρι το μαρτυρικό Χαλέπι της Συρίας, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τα θύματα του πολέμου.

Η “πορεία των πολιτών για το Χαλέπι”, που ήταν πρωτοβουλία μιας Πολωνέζας δημοσιογράφου και μπλόγκερ, μόνιμα εγκατεστημένης στο Βερολίνο, ξεκίνησε χτες. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, οι συμμετέχοντες θα χρειαστούν πάνω από 3,5 μήνες για να καλύψουν τα 3.000 χιλιόμετρα που χωρίζουν τις δύο πόλεις.

Η πορεία θα καλύπτει καθημερινά 15-20 χιλιόμετρα, ακολουθώντας την αντίστροφη διαδρομή από εκείνην που πήραν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες για να φτάσουν στην κεντρική και τη δυτική Ευρώπη περνώντας από την Τουρκία, την Ελλάδα και την λεγόμενη “οδό των Βαλκανίων”, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

“Βαδίζουμε για να ασκήσουμε πίεση” εξήγησε η δημοσιογράφος Άννα Άλμποτ μιλώντας στην εφημερίδα Taz. “Ο στόχος αυτής της πορείας είναι να αποκτήσουν πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια οι Σύροι πολίτες”, πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα κινητοποιήσει με τον τρόπο αυτό το ευρύ κοινό.
Η 30χρονη δημοσιογράφος, που είναι μητέρα δύο παιδιών, δεν πιστεύει πάντως ότι η πορεία θα φτάσει μέχρι το Χαλέπι. Όπως είπε, το πιθανότερο είναι να σταματήσει στην Τουρκία.

Η Άλμποτ είχε την ιδέα αυτή στα τέλη Νοεμβρίου. “Αν θα μπορούσε κάτι τέτοιο να αλλάξει τα πράγματα, αν ένα πλήθος Ευρωπαίων και Δυτικών πήγαινε στο Χαλέπι, θα ερχόσασταν μαζί μου;” έγραψε στη σελίδα της στο Facebook. Αφού έλαβε θετική ανταπόκριση από τους “ακολούθους” της, αποφάσισε να υλοποιήσει το όραμά της.