Πώς να διαχειριστώ τον θυμό μου: Επιπτώσεις & τρόποι διαχείρισης

Στοιχηματίζουμε πως έχεις νιώσει πολλές φορές να βγαίνεις εκτός εαυτού και να σκέφτεσαι: Πώς να διαχειριστώ τον θυμό μου;

Ή ίσως και να έχεις παρατηρήσει πως ο σύντροφός σου έχει εκρήξεις θυμού! Πάντως, σίγουρα δεν είσαι εσύ ο μόνος, καθώς το συναίσθημα του θυμού υπάρχει σε πολλούς ανθρώπους.

Όπως και τα υπόλοιπα συναισθήματα, έτσι και ο θυμός αποτελεί μια φυσιολογική αντίδραση και καλό είναι να εκφράζεται, πάντοτε μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο.

Είναι, δηλαδή, πολύ σημαντικό να μπορείς να τον διαχειριστείς τόσο για εσένα και την ψυχική σου υγεία, όσο και για τις κοινωνικές σχέσεις με τους γύρω σου.

Μέσα από αυτό το άρθρο, λοιπόν, θα μάθεις αρχικά ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις του θυμού αλλά και μερικές ασκήσεις και τρόπους για διαχείριση του θυμού που θα σε βοηθήσουν μελλοντικά, έτσι ώστε να μπορείς να αντιμετωπίζεις τέτοιες καταστάσεις πιο αποτελεσματικά.

Όμως, ας μην χρονοτριβούμε άλλο και πάμε να ξεκινήσουμε!

Επιπτώσεις θυμού

Οι καταστάσεις και οι εκρήξεις θυμού μπορούν να προκαλέσουν ανεξέλεγκτες αλλαγές στον άνθρωπο και στον οργανισμό του, ενώ ακόμα μπορούν να προκαλέσουν και διάφορες δυσλειτουργίες.

Οι επιπτώσεις που έχει ο θυμός στον άνθρωπο μπορεί να είναι σωματικές αλλά και συναισθηματικές-ψυχικές!

Συναισθηματικές επιπτώσεις

Ως προς τις συναισθηματικές επιπτώσεις, αυτές ποικίλλουν και φαίνεται πως επηρεάζουν σε αρκετά μεγάλο βαθμό τη συναισθηματική σου κατάσταση!

Τέτοιου είδους επιπτώσεις μπορεί να είναι:

  • Προβλήματα στις κοινωνικές σχέσεις.
  • Μειωμένη αυτοεκτίμηση.
  • Εθισμοί.
  • Αυξημένο άγχος και κατάθλιψη.

Σωματικές επιπτώσεις

Γυναίκα προσπαθεί να διαχειριστεί τον θυμό της. Ξαπλώνει σε καναπέ, έχοντας τα χέρια μπροστά στο πρόσωπό της.

Όσον αφορά τις σωματικές επιπτώσεις, τέτοιες μπορεί να είναι:

  • Αϋπνίες.
  • Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες το άτομο να εμφανίσει κάποια νόσο ή να μολυνθεί από κάποιο μικρόβιο ή ιό.
  • Δυσλειτουργίες στο πεπτικό σύστημα.
  • Συχνοί πονοκέφαλοι.
  • Δερματολογικά προβλήματα.
  • Υψηλή πίεση, κίνδυνος μέχρι και για καρδιακή προσβολή.

Τρόποι διαχείρισης θυμού

Είδαμε, λοιπόν, ορισμένες από τις βασικότερες επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο θυμός, τόσο σε σωματικό, όσο και σε συναισθηματικό-ψυχικό επίπεδο.

Όμως, δεν αρκεί να μιλήσουμε μόνο για τις επιπτώσεις. Πολύ χρήσιμο θα είναι να απαντήσουμε και στην εξής πολύ λογική απορία σου:

Πώς να διαχειριστώ τον θυμό μου;

Το να μπορέσει κάποιος να μπει στη διαδικασία να διαχειριστεί τις εξάρσεις θυμού και να τις αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, είναι κάτι αρκετά περίπλοκο και δύσκολο.

Απαιτείται χρόνος, κόπος και υπομονή!

Σε ένα πρώτο στάδιο, λοιπόν, και αν φυσικά η κατάσταση το επιτρέπει, τότε μπορεί με μερικές ασκήσεις να διαχειριστεί καταστάσεις θυμού.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε μαζί μερικές τεχνικές διαχείρισης θυμού, που ευελπιστούμε να βοηθήσουν!

1. Κάνε ένα διάλειμμα

Αν αντιληφθείς πως κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης αρχίζουν να δημιουργούνται συναισθήματα θυμού, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να δώσεις στον εαυτό σου λίγο χρόνο και να κάνεις ένα διάλειμμα.

Φρόντισε να απομακρυνθείς από τον χώρο που σου δημιούργησε αυτό το συναίσθημα και εξήγησε στους συνομιλητές σου πως χρειάζεσαι λίγο χρόνο, νιώθεις θυμωμένος ή ζήτησέ τους να το συζητήσετε αργότερα κ.α.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην αποφύγεις την κατάσταση επειδή σε δυσκολεύει, αλλά να πάρεις το χρόνο σου να διαχειριστείς όσα συναισθήματα σου δημιουργεί και να επανέλθεις όταν θα υπάρχει ηρεμία και καθαρή σκέψη.

Δες το ως ένα τεστ για διαχείριση θυμού και βάλε τα δυνατά σου!

2. Μέτρα από μέσα σου μέχρι το 10

Κοπέλα έχει έκρηξη θυμού, έχοντας σηκωμένα τα χέρια της.

Μια ακόμαάσκηση για διαχείριση θυμού είναι να μετρήσεις από μέσα σου μέχρι το 10.

Μπορεί να ακούγεται κάπως απλοϊκό ως λύση, ωστόσο είναι αρκετά πιθανό να δεις αποτέλεσμα!

Πολύ συχνά, όταν είσαι θυμωμένος, μπορεί να τύχει να πεις κάποια λόγια που δεν εννοείς, τα οποία, όμως, είναι πιθανό να πληγώσουν τον συνομιλητή σου.

Το καλύτερο, λοιπόν, που έχεις να κάνεις είναι να μετρήσεις μέχρι το 10, να πάρεις τον χρόνο σου για να ανασυγκροτήσεις τη σκέψη σου και να απαντήσεις μετά από λίγο, με πιο ήρεμο και καθαρό μυαλό.

3. Αναγνώρισε τα προειδοποιητικά σημάδια

Γνωρίζοντας τον εαυτό σου, είναι εύκολο να αντιληφθείς πότε πλησιάζει κάποια έκρηξη θυμού. Μπορεί να νιώθεις αδικημένος, ότι δε σε καταλαβαίνει ο συνομιλητής σου, να νιώθεις ενοχλημένος από τη συζήτηση κ.α.

Τότε είναι η στιγμή που πρέπει να αντιληφθείς πως δεν μπορείς να ελέγξεις άλλο τον θυμό σου και να κάνεις ένα βήμα πίσω, πριν να βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου.

4. Προσπάθησε να αντιληφθείς απο πού προέρχεται το συναίσθημα

Είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσεις κάτι εάν γνωρίζεις από πού προέρχεται και πώς προκαλείται!

Προσπάθησε να αντιληφθείς την αιτία του θυμού σου και ίσως τότε να είναι πιο εύκολο να τον αντιμετωπίσεις χωρίς να βγαίνεις εκτός ελέγχου.

5. Επικεντρώσου σε κάτι που σε χαλαρώνει

Πολλές φορές είναι δύσκολο για το μυαλό να επικεντρωθεί ταυτόχρονα και σε κάτι θετικό αλλά και σε κάτι αρνητικό.

Πάρε μερικές βαθιές ανάσες και δημιούργησε στο μυαλό σου μια εικόνα ή μια κατάσταση που σε ηρεμεί και σου δημιουργεί ευχάριστα συναισθήματα.

Έτσι, το μυαλό θα συνδεθεί με μια ιδέα σχετική με ηρεμία και χαλάρωση, με αποτέλεσμα αυτό να αποτυπωθεί και στη συμπεριφορά σου.

6. Απευθύνσου σε έναν ειδικό

Γυναίκα εφαρμόζει έναν τρόπο διαχείρισης θυμού, μιλώντας σε ψυχολόγο.

Σε καμία περίπτωση η διαχείριση του θυμού δεν είναι κάτι εύκολο! Αν, λοιπόν, αντιληφθείς πως τα συναισθήματα του θυμού σου βγαίνουν συχνά εκτός ελέγχου, τότε είναι καλό να επισκεφτείς κάποιον ειδικό.

Ο γιατρός, ως ειδικός επιστήμονας με γνώσεις κι εμπειρία, θα σου δώσει την κατάλληλη θεραπεία για τη διαχείριση του θυμού.

Με αυτόν τον τρόπο, κι επειδή θα είσαι σε μια διαδικασία αντιμετώπισης του συγκεκριμένου προβλήματος, θα νιώθεις και πιο σίγουρος ότι τα πράγματα μπορούν από εδώ και στο εξής να είναι πιο διαχειρίσιμα.

Πώς να διαχειριστώ τον θυμό μου – Συμπερασματικά

Το πώς να διαχειριστείς τον θυμό σου είναι ένα ζήτημα ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για εσένα και την (σωματική και ψυχική) υγεία σου, όσο και για τις σχέσεις με τους γύρω σου.

Ελπίζουμε, λοιπόν, όσα σου είπαμε παραπάνω να σε βοηθήσουν να κατανοήσεις τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο θυμός σου αλλά και να μάθεις κάποιους τρόπους να τον διαχειρίζεσαι καλύτερα.

Σίγουρα είναι μια κατάσταση που χρειάζεται λεπτούς χειρισμούς και υπομονή, έτσι ώστε οι προσπάθειες να αποδώσουν καρπούς. Προσπάθησε να εφαρμόσεις αυτές τις τεχνικές και να είσαι σίγουρος πως θα έχει κάνει ήδη ένα μεγάλο βήμα!

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...