ΠΟΥ: Θα περάσουν τέσσερα με πέντε χρόνια για να τεθεί υπό έλεγχο ο κορονοϊός

«Θα περάσουν τέσσερα με πέντε χρόνια μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο ο Covid-19», υπογράμμισε η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Σουμίγια Σουαμινάταν, μιλώντας σε συνέδριο που οργάνωσαν οι Financial Times.

«Πολλοί είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν πόσο διάστημα και σε τι έκταση ο ιός θα παραμείνει μια απειλή, όπως εάν μεταλλάσσεται, ποιά περιοριστικά μέτρα θα υιοθετηθούν και εάν θα έχει παρασκευαστεί αποτελεσματικό εμβόλιο», υπογράμμισε.

«Εγώ θα έλεγα ότι θα χρειαστούμε ένα διάστημα τεσσάρων έως πέντε χρόνων μέχρι να μπορέσουμε να το ελέγξουμε», τόνισε η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του ΠΟΥ, προσθέτοντας όμως παράλληλα ότι «δεν υπάρχει μαγική σφαίρα».

«Υπάρχει και η πιθανότητα η πανδημία να επιδεινωθεί» σημείωσε χαρακτηριστικά η Σουμίγια Σουαμινάταν.

«Ενα εμβόλιο είναι η καλύτερη διέξοδος», αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά «”εάν” και “αλλά” για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του, καθώς και για την παραγωγή του και την διανομή του παντού», σημείωσε, ενώ επισήμανε ότι υπάρχει και η πιθανότητα εάν ο ιός μεταλλαχθεί και το εμβόλιο να μην είναι αποτελεσματικό.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο καθηγητής Υγιεινής και Τροπικών Ασθενειών Πίτερ Πίοτ, συμφώνησε ότι ο έλεγχος του ιού εξαρτάται από την παρασκευή αποτελεσματικού εμβολίου, υποστηρίζοντας ότι «η εξάλειψη» της ασθένειας θα απαιτήσει πολύ περισσότερα».

«Μόνο η ευλογιά έχει εξαλειφθεί, είπε και επισήμανε ότι οι χώρες θα πρέπει να υπολογίζουν χρόνια, όχι μήνες με αυτή την απειλή. «Θα πρέπει να βρούμε, ως κοινωνίες, ένα τρόπο να ζήσουμε με τον ιό», τόνισε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί «με μεθόδους μετάβασης από το lockdown σε πιο στοχευμένους τύπους παρεμβάσεων» τόνισε.

«Η καλύτερη οργάνωση είναι κρίσιμη» σημείωσε, καθώς όπως ανέφερε «η ανεπαρκής γραφειοκρατία και οι διαδικασίες του δημοσίου τομέα έχουν βάλει φρένο στη δυνατότητα πολλών χωρών να προχωρήσουν σε έλεγχο του πληθυσμού και στον εντοπισμό του ιού».

«Ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να επενδύσει περισσότερο στους μαζικούς ελέγχους, αφού καθώς περνάμε στην επόμενη φάση της πανδημίας τα τεστ είναι ουσιαστικής σημασίας. Επομένως δεν υπάρχει άλλη επιλογή» κατέληξε ο Πίτερ Πίοτ.

Σύψας: Θα ζούμε με μέτρα τουλάχιστον για ένα χρόνο

Ανάλογη άποψη εξέφρασε, αναφερόμενος στη χώρα μας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «οι πολίτες θα ζουν με μέτρα για τουλάχιστον ένα χρόνο μέχρι να έρθει το εμβόλιο για τον κοροναϊό».

«Το πιο πιθανό σενάριο είναι να έχουμε το δεύτερο κύμα τον επόμενο χειμώνα, ελπίζουμε να είναι ηπιότερο από το κύμα της άνοιξης. Θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι…  Ελπίζω να μη χρειαστεί να ξανακλειστούμε σπίτι» σημείωσε καθηγητής λοιμωξιολογίας.

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...