Πρόεδρος ΔΣΘ: Οι περισσότεροι από τους μισούς δικηγόρους δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές

«Θα πρέπει να προσαρμοστεί ο νόμος με τις αποφάσεις του ΣτΕ» μόλις καθαρογραφεί η απόφαση, διαμηνύει μέσω του Alpha 96,5 ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Ευστάθιος Κουτσοχήνας, μετά τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι το ανώτατο δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών στον ΕΦΚΑ καθώς και την επιβολή εισφορών επί του εισοδήματος.

Παρότι “Μια ανησυχία πάντα υπάρχει” σε σχέση με τον τρόπο που θα εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ, εντούτοις ο κ. Κουτσοχήνας επισημαίνει πως “Αυτό όμως που βγαίνει απ’ την απόφαση του ΣτΕ είναι ότι οι θεσμοί λειτουργούν”

Μεταξύ των διαφόρων επαγγελματικών ομάδων, “υπάρχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά”, ισχυρίζεται ο πρόεδρος του ΔΣΘ, καθώς “Ένας ελεύθερος επαγγελματίας καταβάλλει τις εισφορές του μόνος του. Τις βγάζει και τις πληρώνει από την τσέπη του. Ένας μισθωτός ή ένας δημόσιος υπάλληλος, το μεγαλύτερο μέρος των εισφορών του, καταβάλλονται απ’ τον εργοδότη του”, εξηγεί ο κ. Κουτσοχήνας.

Μάλιστα οι επιστήμονες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, καθώς “Οι επιβαρύνσεις είναι εξοντωτικές, διότι δεν είναι μόνο οι ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες ανέρχονται σε 34% ή 38%, είναι ότι αυτές έρχονται να προστεθούν στις ήδη πολύ μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις που υπάρχουν: στο φόρο 29%, στην προκαταβολή φόρου, στο ΦΠΑ που υπάρχει στις νομικές υπηρεσίες στο 24%”, περιγράφει ο κ. Κουτσοχήνας.

Είναι χαρακτηριστικό πως “οι περισσότεροι απ’ τους μισούς συναδέλφους μας δεν μπορούν να ανταποκριθούν και να πληρώσουν τις εισφορές” σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία επικαλείται ο πρόεδρος του ΔΣΘ.

Εντός του παραπάνω πλαισίου, κάποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, όπως και οι δικηγόροι. “Αυτοί που δεν τα παν καλά τώρα, διώκονται από το επάγγελμα. Εάν κάποιος μέσα στις χρονιές της κρίσης δεν μπορεί να είναι θετικός, δεν μπορεί να μπει και στη ρύθμιση (σ.σ. αποπληρωμής οφειλών). Που σημαίνει ότι τον διώχνουμε”, υπογραμμίζει ο κ. Κουτσοχήνας.