Πρωτοχρονιά στα χωριά της Κοζάνης με τα πανάρχαια διασκεδαστικά έθιμα

Διασκέδαση, κέφι και πολύ γέλιο υπόσχεται μια επίσκεψη τις μέρες των γιορτών στα χωριά του νομού Κοζάνης, όπου αναβιώνει κάθε χρόνο το έθιμο των Μωμόερων ή Μωμόγερων. Πρόκειται για εθιμικό δρώμενο του Δωδεκαημέρου που τελείται σε οκτώ χωριά της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης (Τετράλοφος, Άγιος Δημήτριος, Αλωνάκια, Σκήτη, Πρωτοχώρι, Κομνηνά, Ασβεστόπετρα, Καρυοχώρι), οι κάτοικοι των οποίων είναι κατά κύριο λόγο Πόντιοι, απόγονοι Ποντίων προσφύγων από την περιοχή της ορεινής Τραπεζούντας (Ματσούκα), που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα το 1923. Μάλιστα, μόλις πριν από περίπου ένα μήνα το έθιμο εντάχθηκε στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO.

Κεντρικό πρόσωπο είναι ο Μώμος, θεός του γέλιου και της σάτιρας στην αρχαία Ελλάδα, ο οποίος παρότρυνε τους 12 ακoλούθους του, τους Μωμόερους, να βρουν αφορμή για να σατιρίσουν και να προκαλέσουν το γέλιο στους συγκεντρωμένους. Στο δρώμενο συμμετέχουν μεταξύ άλλων η νύφη, ο διάβολος, ο γέρος και άλλες μορφές που διαφέρουν από τόπο σε τόπο. Σε ένα από τα δρώμενα του εθίμου ένας άνδρας του χωριού κλέβει τη νύφη συμβολίζοντας την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα.

Συνοδεία της λύρας οι Μωμόγεροι γυρίζουν όλες τις γειτονιές του χωριού, χορεύουν και τραγουδούν στο σπίτι κάθε νοικοκύρη  με ευχές για τη νέα χρονιά. Το έθιμο μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τρεις ημέρες και ολοκληρώνεται αφού τα Μωμογέρια περάσουν από όλα τα σπίτια του χωριού. Το έθιμο αναβίωσε στα χωριά Αγ. Δημήτριος, Τετράλοφος και Σκήτη στο δήμο Κοζάνης, ενώ τις επόμενες ημέρες θα αναβιώσει στα Αλωνάκια, το Ρυάκιο και το Πρωτοχώρι.

Οσοι Θεσσαλονικείς δεν μπορέσουν να επισκεφτούν τα χωριά της Κοζάνης την Πρωτοχρονιά, θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση από το δρώμενο το Σάββατο στο κέντρο της πόλης.