“Δεν είδαν” τους χιλιάδες πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας που ήρθαν για το Πάσχα…

 Μερικές ειδήσεις περνάνε στα ψιλά, γιατί συνήθως δεν “κουμπώνουν” και δεν ταιριάζουν με τα μηνύματα της περιόδου, τα οποία προπαγανδίζουν οι μηχανισμοί και τα συμφέροντα που ελέγχουν τα κυρίαρχα διαπλεκόμενα ΜΜΕ. Παράδειγμα: σε κάποια περιφερειακά ΜΜΕ και ενημερωτικές ιστοσελίδες της Β. Ελλάδας, υπήρξαν αναφορές για «εισβολή» πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας στην Ελλάδα κατά τις ημέρες του Πάσχα, με τις πρώτες ουρές να σχηματίζονται την Μεγάλη Παρασκευή στα τελωνεία των Ευζώνων και της Δοιράνης.

Όπως διαβάσαμε, στο τελωνείο Ευζώνων, «περίπου 7 χιλιάδες πολίτες μέχρι τις 12 το μεσημέρι πέρασαν τα σύνορα και όλοι έλαβαν τη νέα σφραγίδα των συνοριακών υπηρεσιών στα διαβατήρια «Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας» καθώς και τα αυτοκίνητα με την ένδειξη Βόρεια Μακεδονία (NMK)». Ανάλογη ήταν η εικόνα και στο τελωνείο Δοιράνης. Και στα δύο τελωνεία, τα αυτοκίνητα περίμεναν κατά μέσο όρο 20 λεπτά στην ουρά ενώ ήταν ανοικτές όλες οι θυρίδες για την είσοδο στην Ελλάδα. Υπήρξε δηλαδή μαζική έλευση πολιτών από τη Βόρεια Μακεδονία, γεγονός σημαντικό για την τοπική οικονομία και τις σχέσεις γειτονίας των δύο λαών.

Αν κάνεις όμως μία αναζήτηση στα κεντρικά ΜΜΕ και στο διαδίκτυο, δεν βλέπεις πολλά πράγματα για την μαζική πασχαλιάτικη εκδρομή των γειτόνων μας στην Ελλάδα. Αντίθετα βλέπεις πολλές δημοσιεύσεις σχετικά με τις αντιδράσεις για τις εξελίξεις στο «μακεδονικό» και τη «Συμφωνία των Σκοπίων» αλλά και πλούσιο υλικό από δήθεν συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες ακροδεξιών «μακεδονομάχων». Σ’ αυτή τη σκοταδιστική καμπάνια ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών, πρωταγωνιστούν τα προπαγανδιστικά ΜΜΕ του υπόδικου Μαρινάκη και των άλλων βαρόνων των ΜΜΕ, που έχουν αναλάβει εργολαβικά να στηρίζουν το εθνικιστικό αφήγημα της συντηρητικής συμμαχίας ΝΔ – ΚΙΝΑΛ και ακροδεξιάς.

Ακόμα και δραστήριες βόρειες και τοπικές ιστοσελίδες, δεν «είδαν» τους γείτονες να κατεβαίνουν μαζικά στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική και σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας και συνολικά της Βόρειας Ελλάδας. Μερικούς ελάχιστους όμως γραφικούς ακροδεξιούς και φασίστες, που φωνασκούν ή «ουρλιάζουν» συνθήματα, ακόμα και κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος, σε κάθε σχεδόν περίπτωση, σπεύδουν να τους βαπτίσουν αγανακτισμένους ή αντιφρονούντες πολίτες, για να ενισχύσουν, όπως είπαμε, το εθνικιστικό αφήγημα ή παραλήρημα της συντηρητικής συμμαχίας ΝΔ –ΚΙΝΑΛ και ακροδεξιάς…

Φ.Δ.