“Ιστορικό ρεκόρ δημόσιων πόρων για τη στήριξη της έρευνας και των νέων ερευνητών”

Οι δημόσιοι πόροι που προσανατολίζονται για τη στήριξη της έρευνας και των νέων ερευνητών και ερευνητριών, έχουν σημειώσει ιστορικό ρεκόρ σημειώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, Γιώργος Ιωαννίδης.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τα επόμενα χρόνια, συνεχίζει ο ίδιος, αφορά στον αναγκαίο μετασχηματισμό της οικονομίας προκειμένου να απορροφηθεί το επιστημονικό προσωπικό της χώρας, δεδομένου ότι όλο και περισσότεροι ολοκληρώνουν τα διδακτορικά τους. Ενδεικτικά ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης ότι κατά την περίοδο 2015-2017 ολοκληρώθηκαν περισσότερες από 5.100 διδακτορικές διατριβές.

Απαιτείται, λοιπόν, όπως σημειώνει ο κ.Ιωαννίδης, ένας σχεδιασμός που θα στρέψει, εκτός από τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα και την ιδιωτική οικονομία σε δραστηριότητες που απαιτούν υψηλά καταρτισμένο προσωπικό. «Αυτό θα δημιουργήσει έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης που θα στηρίζεται στη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα και όχι στη συμπίεση του κόστους εργασίας. Αντίστοιχα, οι δημόσιες πολιτικές πρέπει να αναπροσανατολιστούν προς αυτή την κατεύθυνση και οι υφιστάμενες στρατηγικές να εξειδικευτούν περαιτέρω και να εμβαθύνουν περισσότερο».

To πλήρες κείμενο της συνέντευξης του  Γιώργου Ιωαννίδη  στη δημοσιογράφο Εύη Παπαδοσηφάκη στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ