Ρ. Αντωνοπούλου: Ανοίγει ο χώρος της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας

Στις καινοτομίες του σχεδίου νόμου για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΚΑΛΟ), το οποίο εισήχθη σήμερα για επεξεργασία στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, αναφέρθηκε σε δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την αντιμετώπιση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου.

Όπως είπε, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, με τίτλο «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΚΑΛΟ) και Ανάπτυξη των Φορέων της και λοιπές διατάξεις», που έρχεται να εκσυγχρονίσει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο προηγούμενος νόμος του 2011 ήταν η πρώτη προσπάθεια που έγινε στη χώρα, για να διαμορφωθεί ένα νομικό-θεσμικό πλαίσιο, που καθορίζει τη λειτουργία του τρίτου τομέα της οικονομίας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την κ. Αντωνοπούλου, με το σχέδιο νόμου επιχειρείται η ανάπτυξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας ως αυτόνομης παραγωγικής δραστηριότητας, που μπορεί να αναλαμβάνεται από όλους τους πολίτες σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες. «Με τις διαφοροποιήσεις που φέρνουμε στο νόμο»- διευκρίνισε -«ανοίγει ο χώρος σε όλους τους πολίτες και σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες».

Παράλληλα, η κ. Αντωνοπούλου δήλωσε ότι το κλίμα στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής ήταν ιδιαίτερα θετικό, αφήνοντας, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν κάποιες νομοτεχνικές βελτιώσεις, που, όπως είπε, θεωρεί ότι θα ενισχύσουν το θεσμικό πλαίσιο, θα δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερη διαφάνεια και θα διασφαλίσουν ότι αυτός ο χώρος δεν θα είναι χώρος κατάχρησης.

Η κ. Αντωνοπούλου υπογράμμισε ότι ανοίγει πλέον το πεδίο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Πέραν των γνωστών, μέχρι σήμερα, Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ), εισάγεται ένα νέο νομικό πρόσωπο, ο Συνεταιρισμός Εργαζομένων (συνεταιριστική σύμπραξη τριών τουλάχιστον φυσικών προσώπων που συνεταιρίζονται, για να βιοποριστούν από την εργασία τους). «Φορείς σε αυτό το χώρο της παραγωγικής δραστηριότητας δεν είναι μόνο οι ΚΟΙΝΣΕΠ» εξήγησε η κ. Αντωνοπούλου, διευκρινίζοντας ότι οποιαδήποτε νομική μορφή είναι φορέας της κοινωνικής οικονομίας στο βαθμό που οι εργαζόμενοι μέσα σε αυτά τα σχήματα λειτουργούν, βάσει δημοκρατικών αρχών.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, «αυτό σημαίνει πρακτικά ότι έχουμε ένα μέλος-μία ψήφος και ότι η διανομή των κερδών υπακούει στον κανόνα του 5% αποθεματικό, 35% αναβάθμιση των μισθών των εργαζομένων, 10% έως 30% πρέπει να επανεπενδύεται σε δραστηριότητες που έχουν κοινωνικό αποτύπωμα, ενώ το υπόλοιπο μπορεί να επανεπενδυθεί είτε σε προσλήψεις ανέργων που μεγιστοποιούν τη δραστηριότητα αυτής της επιχείρησης είτε σε δραστηριότητες που τους επιτρέπουν να διευρύνουν τον κύκλο των εργασιών τους».

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...