Ρ. Σβίγκου: Η καταστροφολογία της ΝΔ διαψεύδεται για άλλη μια φορά

“Η καταστροφολογία της ΝΔ διαψεύδεται για άλλη μια φορά, και το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης θα τηρηθεί”, σημειώνει η Ράνια Σβίγκου σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Free Sunday, παραπέμποντας τόσο στην πορεία της διαπραγμάτευσης καθεαυτής όσο και στις δημόσιες δηλώσεις των θεσμών.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ απαντά στις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης -προς την οποία ασκεί δριμεία κριτική ευρύτερα- τονίζοντας: “εμείς ποτέ δεν υπογράψαμε «ό,τι μας έδωσαν», ούτε «τόσα κι άλλα τόσα», όπως μας προέτρεπε ο κ. Γεωργιάδης και η ΝΔ, συνεχίζοντας  την δική της τακτική, διότι αυτό που μας απασχολεί είναι το συμφέρον της κοινωνίας, όσων στρωμάτων υπέφεραν από την κρίση, κι όχι το να είμαστε αρεστοί σε διάφορους ισχυρούς, στο εσωτερικό και το εξωτερικό”.

“Στόχος μας”, υπογραμμίζει, “είναι να κλείσει μια συμφωνία που θα εξασφαλίσει την ομαλή έξοδο από την επιτροπεία, και θα μας επιτρέψει να οργανώσουμε με τους καλύτερους όρους για την κοινωνία, την επόμενη μέρα για την χώρα”.

Η κ. Σβίγκου δηλώνει ότι “το κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί σε κοινωνικές κατηγορίες που το έχουν περισσότερο ανάγκη”. Απαντώντας σε “ανυπόστατους ισχυρισμούς” της ΝΔ, σημειώνει ότι το μέρισμα προέρχεται, κυρίως, από την αύξηση της απασχόλησης κι από το μέτρο της εθελούσιας αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων. Επισημαίνει ότι 250.000 νέοι εργαζόμενοι απέδωσαν εισφορές, “κάτι το οποίο είναι ενδεικτικό και της προσπάθειας της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανεργίας, του μεγαλύτερου κοινωνικού ζητήματος της εποχής μας”.

Στο ίδιο πνεύμα αποκρούει αιτιάσεις ότι το μέρισμα κινείται στη λογική “σου παίρνω πέντε, σου δίνω ένα”, παρατηρώντας ότι “αυτοί που διέλυσαν το, έστω και αναιμικό, κράτος πρόνοιας, αυτοί που φτωχοποίησαν μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, τώρα προσπαθούν να υποτιμήσουν τη σημασία του κοινωνικού μερίσματος”. Επισημαίνει ότι η ΝΔ πέρυσι δεν το ψήφισε και σχολιάζει σκωπτικά: “ελπίζουμε να μάθουμε σύντομα τη φετινή στάση της, διότι, μέχρι σήμερα, την αγνοούμε. Μάλλον ο κ. Γεωργιάδης δεν έχει αποφασίσει ακόμα”. Κληθείσα να σχολιάσει αναφορά του κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση έκανε τους φτωχούς φτωχότερους, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι “αναγνωρίζουμε την κατάσταση που δημιουργήθηκε στο πεδίο της φορολόγησης, τις δυσκολίες και τα βάρη στα μεσαία εισοδήματα”. Σχολιάζει ότι η κυβέρνηση δεν κάνει υποκριτικές δηλώσεις στις κάμερες, “όπως ο κ. Μητσοτάκης που αποφάσισε, αίφνης, να παραστήσει τον κοινωνικά ευαίσθητο, για το θεαθήναι”, ενώ είχε καταψηφίσει το κοινωνικό βοήθημα το 2016 και ενώ “έπαιρνε το μέρος των ιδιωτικών συμφερόντων” όταν η κυβέρνηση “έκανε τη μεγάλη τομή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας”.

Σε ερώτημα σχετικά με το θέμα της επιτήρησης για την μετά-μνημόνιο εποχή, η κ. Σβίγκου αναφέρει ότι “μετά το τέλος των μνημονίων, θα είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε τους περιορισμούς που ισχύουν για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, και που απορρέουν από τις συγκεκριμένες ευρωπαϊκές συμφωνίες”. “Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο”, τονίζει. Σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι η χαλάρωση του ασφυκτικού δημοσιονομικού πλαισίου και ιδίως της αυστηρής επιτήρησης, “θα μας επιτρέψουν να οργανώσουμε με καλύτερους όρους ένα νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο, να αντιμετωπίσουμε την ανεργία, να ελαφρύνουμε φορολογικά βάρη, να συνεχίσουμε την πορεία των μεγάλων μεταρρυθμίσεων στο κράτος πρόνοιας, την Υγεία, την Παιδεία, τους θεσμούς”. Υπογραμμίζει ότι ο στόχος ήταν πάντα όχι απλώς για έξοδο από τα μνημόνια “αλλά και το να αλλάξουμε τους όρους που μας οδήγησαν σε αυτά”. “Χρειάζεται συντονισμός, συγκροτημένο σχέδιο και αριστερή πυξίδα”, τονίζει.

Αναφορικά με τις διεργασίες για τον νέο φορέα της κεντροαριστεράς, η κ. Σβίγκου σχολιάζει ότι το ενδιαφέρον δεν είναι στις εκλογές για ανάδειξη της ηγεσίας, αλλά στα αποτελέσματα του προγραμματικού συνεδρίου του. Τονίζει ότι σε αντίθεση με πολλά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη που έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τον νεοφιλελευθερισμό και να βρίσκουν σημεία επαφής με την αριστερά, “εδώ, η αυτοκριτική είναι μάλλον μια άγνωστη λέξη, ενώ η διεθνής συζήτηση δεν βλέπουμε να έχει επηρεάσει καθόλου τους εγχώριους πολιτικούς σχηματισμούς, οι οποίοι παραμένουν προσδεμένοι  στο άρμα της ΝΔ, ακόμα κι αν αυτή ηγεμονεύεται από ακροδεξιά στοιχεία, όπως ο αντιπρόεδρος της, κ. Γεωργιάδης”.

Για το θέμα της έκδοσης των ηλεκτρονικών εισιτηρίων, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι προφανώς και πρέπει να μειωθεί η ταλαιπωρία των πολιτών και σε αυτό το πλαίσιο κινούνται και οι νέες σχετικές πρωτοβουλίες που εξήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ